Wegen en Verkeer test kilometerpaaltjes in de rijrichting

 Wegen en Verkeer test kilometerpaaltjes in de rijrichting

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft op verschillende snelwegen voor een test de kilometerpaaltjes zo gedraaid dat ze voor aankomend verkeer zichtbaar zijn. De verwachting is dat medewerkers en hulpdiensten problemen zo sneller kunnen situeren. Ook wie pech heeft, kan zijn positie mogelijk beter doorgeven.

Normaal gezien staan kilometer- en hectometerpaaltjes - die de positie tegenover het begin van de weg aangeven - op de Vlaamse snel- en gewestwegen dwars op de rijrichting. Op de A12 en de E40 zijn die sinds een aantal weken gedraaid, zodat ze voortaan vlot kunnen worden gelezen door het aankomend verkeer.

"In eerste instantie is dit vooral bedoeld voor onze eigen mensen of hulpdiensten, zoals de politie, voor het doorgeven van herstellingen, bijvoorbeeld. Op deze manier gaat dat al rijdend gemakkelijker", zegt AWV-woordvoerster Ilse Luypaerts.

Op de sociaalnetwerksite Facebook vraagt het agentschap intussen om feedback van particuliere weggebruikers. "De bordjes helpen om je positie te kennen, bijvoorbeeld wanneer hulpdiensten of takeldiensten moeten komen", klinkt het. Door het toenemende gsm-bezit gebruiken steeds minder mensen met pech de praatpalen, waarvan de locatie gekend is. Luypaerts bevestigt dat ook voor pechvogels de bordjes nuttig kunnen zijn, al stelt ze dat niet iedereen altijd weet waarvoor ze dienen. Ze voegt eraan toe dat veel mensen tegenwoordig ook de eigen GPS inzetten.

Het gaat voorlopig om een proefproject. "Als het positief wordt geëvalueerd, kunnen tegelijk met wegenwerken de paaltjes worden gedraaid. Ze speciaal gaan omdraaien zou te veel werk zijn", klinkt het nog.

BRUSSEL 12/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u