Wegen en Verkeer test kilometerpaaltjes in de rijrichting
Zondag 16 Augustus 2015

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft op verschillende snelwegen voor een test de kilometerpaaltjes zo gedraaid dat ze voor aankomend verkeer zichtbaar zijn. De verwachting is dat medewerkers en hulpdiensten problemen zo sneller kunnen situeren. Ook wie pech heeft, kan zijn positie mogelijk beter doorgeven.
Normaal gezien staan kilometer- en hectometerpaaltjes - die de positie tegenover het begin van de weg aangeven - op de Vlaamse snel- en gewestwegen dwars op de rijrichting. Op de A12 en de E40 zijn die sinds een aantal weken gedraaid, zodat ze voortaan vlot kunnen worden gelezen door het aankomend verkeer.
"In eerste instantie is dit vooral bedoeld voor onze eigen mensen of hulpdiensten, zoals de politie, voor het doorgeven van herstellingen, bijvoorbeeld. Op deze manier gaat dat al rijdend gemakkelijker", zegt AWV-woordvoerster Ilse Luypaerts.
Op de sociaalnetwerksite Facebook vraagt het agentschap intussen om feedback van particuliere weggebruikers. "De bordjes helpen om je positie te kennen, bijvoorbeeld wanneer hulpdiensten of takeldiensten moeten komen", klinkt het. Door het toenemende gsm-bezit gebruiken steeds minder mensen met pech de praatpalen, waarvan de locatie gekend is. Luypaerts bevestigt dat ook voor pechvogels de bordjes nuttig kunnen zijn, al stelt ze dat niet iedereen altijd weet waarvoor ze dienen. Ze voegt eraan toe dat veel mensen tegenwoordig ook de eigen GPS inzetten.
Het gaat voorlopig om een proefproject. "Als het positief wordt geëvalueerd, kunnen tegelijk met wegenwerken de paaltjes worden gedraaid. Ze speciaal gaan omdraaien zou te veel werk zijn", klinkt het nog.
BRUSSEL 12/08 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer