Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Twee kansen op betwisting

Er zijn volgens de gebruikte procedure twee mogelijkheden om deze boete te betwisten.

1. Je betwist de boete door dit voor te leggen bij de procureur. De procureur heeft namelijk een zeer grote vrijheid waarbinnen hij de mogelijkheid heeft om de boete te seponeren. Wij kunnen als advocatenkantoor intussen bevestigen dat de eerste betwistingen succesvol waren.

Minstens even belangrijk om hierbij te melden, en dit aspect wordt vaak weggelaten in de media, is het risico wanneer de betwisting wordt geweigerd. Dan bestaat er een kans dat de onmiddellijke inning van €509,00 wordt verhoogd naar een minnelijke schikking van ongeveer €900,00.

2. De tweede mogelijkheid vindt plaats voor de rechtbank waar de hele zaak alleen nog maar hallucinanter wordt. Zo blijkt namelijk uit een juridisch standpunt dat personen die de initiële boete betaald hebben veel moeilijker een vrijspraak kunnen bekomen dan diegene die de boete niet betaald hebben! Dit heeft alles te maken met het feit dat het Parket volgens de wet een bewijs moet leveren van de ontvangst. Mensen die de boete betaald hebben, kunnen uiteraard niet meer aangeven dat ze de boete waar de vraag tot bekendmaking van chauffeur wordt vermeld, niet hebben ontvangen...

Kafka op zijn best, maar we merken dat de rechtbank steeds op zoek gaat naar een juridische mogelijkheid tot vrijspraak. Zo zien we dat er een vrij grote kans is dat de rechtbank een opschorting verleent of een straf uitspreekt die grotendeels met uitstel is. Is dat laatste het geval, moeten wel nog steeds de kosten van dagvaarding en slachtofferhulpfonds betaald worden.

Maar zelfs met deze kosten is de kans groot dat je nog altijd minder moet betalen dan de bedragen van €509,00. Uiteraard baseren wij ons hiervoor op reeds gedane uitspraken, maar kunnen wij geen enkele garantie geven naar de toekomst toe.

Als slotconclusie willen we nog meegeven dat iedere ondernemer voor zichzelf moet uitmaken welke piste hij wil bewandelen. In dit artikel willen we helder meegeven wat je opties zijn en vooral welke risico’s hieraan verbonden zijn. Heb je vragen over dit onderwerp of ben je op zoek naar juridische bijstand? Neem vrijblijvend contact op voor een antwoord op maat!

Update 20/11/2022

FOD Justitie laat weten dat de minnelijke schikking van 509,00 euro wordt bijgestuurd. Zo blijft de identificatieplicht wel van toepassing, maar het proefproject wordt opgeschort en geëvalueerd. Zo wordt ook de procedure gebruiksvriendelijker en ook het betwisten van de boete zal voortaan digitaal kunnen gebeuren. 


Neem contact met ons op

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u