Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

 Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

Wat moet ik doen als de verkeerslichten defect zijn? Wanneer mag ik door rood licht rijden? Bij defecte verkeerslichten die op dezelfde kleur blijven staan, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. IntoLaw toont wat u kan doen en wat de mogelijke gevolgen zijn.

·      Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

·      Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

·      Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

 

Wanneer u staat aan te schuiven voor een licht dat op rood blijft staan, is de verleiding groot toch gewoon door te rijden. Niet alleen u staat te wachten, maar vaak worden ook de andere bestuurders ongeduldig. Wanneer mag ik door het rood licht rijden? Welke boete voor door rood licht rijden kan ik krijgen?

 

Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

Bij defecte verkeerslichten die helemaal niet werken, valt u gewoon terug op de normale verkeersregels. Dat wil zeggen voorrang van rechts verlenen, goed letten op borden en wegmarkeringen, en de situatie zo goed mogelijk proberen in te schatten. U rijdt dus verder alsof er helemaal geen verkeerslichten aanwezig zijn. In sommige situaties zijn er echter andere verkeerslichten aanwezig, zoals bij kruispunten, en zijn enkel die aan uw vak defect.

In dat geval let u zeer goed op de andere verkeerslichten en schat u in wanneer u veilig kan doorrijden zonder de andere weggebruikers te hinderen.

 

Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

Hoewel er bij een defect verkeerslicht dat blijft haperen op rood niet veel kan gedaan worden aan de situatie, blijft door rood rijden in principe altijd strafbaar. Wanneer mogelijk doet u er dan ook goed aan een andere route te nemen die het verkeerslicht vermijdt om verkeerboetes en ergere gevolgen uit de weg te gaan. Het is in dergelijke situaties vooral belangrijk de veiligheid van uw omgeving en uzelf goed in te schatten.

Wat als ik echt niet door het rood wil rijden? Dan doet u er goed aan op een veilige manier de auto langs de kant te zetten tot u een andere mogelijkheid heeft gevonden.

 

Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

Bij defecte verkeerslichten waar geen maatregelen zijn getroffen, is de kans groot dat de politie niet op de hoogte is van het defect. Daarom is het prioritair de lokale politie ervan op de hoogte te brengen. Ook dat doet u op een veilige manier, door pas te bellen wanneer u de auto veilig langs de kant zette. Zelfs bij stilstand is het namelijk verboden om achter het stuur een gsm te hanteren.

 

Wat als ik bij een defect toch besloot door het rood licht te rijden? Kan ik mijn boete in dat geval aanvechten? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u