Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

 Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

Wat moet ik doen als de verkeerslichten defect zijn? Wanneer mag ik door rood licht rijden? Bij defecte verkeerslichten die op dezelfde kleur blijven staan, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. IntoLaw toont wat u kan doen en wat de mogelijke gevolgen zijn.

·      Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

·      Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

·      Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

 

Wanneer u staat aan te schuiven voor een licht dat op rood blijft staan, is de verleiding groot toch gewoon door te rijden. Niet alleen u staat te wachten, maar vaak worden ook de andere bestuurders ongeduldig. Wanneer mag ik door het rood licht rijden? Welke boete voor door rood licht rijden kan ik krijgen?

 

Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

Bij defecte verkeerslichten die helemaal niet werken, valt u gewoon terug op de normale verkeersregels. Dat wil zeggen voorrang van rechts verlenen, goed letten op borden en wegmarkeringen, en de situatie zo goed mogelijk proberen in te schatten. U rijdt dus verder alsof er helemaal geen verkeerslichten aanwezig zijn. In sommige situaties zijn er echter andere verkeerslichten aanwezig, zoals bij kruispunten, en zijn enkel die aan uw vak defect.

In dat geval let u zeer goed op de andere verkeerslichten en schat u in wanneer u veilig kan doorrijden zonder de andere weggebruikers te hinderen.

 

Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

Hoewel er bij een defect verkeerslicht dat blijft haperen op rood niet veel kan gedaan worden aan de situatie, blijft door rood rijden in principe altijd strafbaar. Wanneer mogelijk doet u er dan ook goed aan een andere route te nemen die het verkeerslicht vermijdt om verkeerboetes en ergere gevolgen uit de weg te gaan. Het is in dergelijke situaties vooral belangrijk de veiligheid van uw omgeving en uzelf goed in te schatten.

Wat als ik echt niet door het rood wil rijden? Dan doet u er goed aan op een veilige manier de auto langs de kant te zetten tot u een andere mogelijkheid heeft gevonden.

 

Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

Bij defecte verkeerslichten waar geen maatregelen zijn getroffen, is de kans groot dat de politie niet op de hoogte is van het defect. Daarom is het prioritair de lokale politie ervan op de hoogte te brengen. Ook dat doet u op een veilige manier, door pas te bellen wanneer u de auto veilig langs de kant zette. Zelfs bij stilstand is het namelijk verboden om achter het stuur een gsm te hanteren.

 

Wat als ik bij een defect toch besloot door het rood licht te rijden? Kan ik mijn boete in dat geval aanvechten? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u