Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

 Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

Wat moet ik doen als de verkeerslichten defect zijn? Wanneer mag ik door rood licht rijden? Bij defecte verkeerslichten die op dezelfde kleur blijven staan, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. IntoLaw toont wat u kan doen en wat de mogelijke gevolge

·      Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

·      Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

·      Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

 

Wanneer u staat aan te schuiven voor een licht dat op rood blijft staan, is de verleiding groot toch gewoon door te rijden. Niet alleen u staat te wachten, maar vaak worden ook de andere bestuurders ongeduldig. Wanneer mag ik door het rood licht rijden? Welke boete voor door rood licht rijden kan ik krijgen?

 

Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

Bij defecte verkeerslichten die helemaal niet werken, valt u gewoon terug op de normale verkeersregels. Dat wil zeggen voorrang van rechts verlenen, goed letten op borden en wegmarkeringen, en de situatie zo goed mogelijk proberen in te schatten. U rijdt dus verder alsof er helemaal geen verkeerslichten aanwezig zijn. In sommige situaties zijn er echter andere verkeerslichten aanwezig, zoals bij kruispunten, en zijn enkel die aan uw vak defect.

In dat geval let u zeer goed op de andere verkeerslichten en schat u in wanneer u veilig kan doorrijden zonder de andere weggebruikers te hinderen.

 

Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

Hoewel er bij een defect verkeerslicht dat blijft haperen op rood niet veel kan gedaan worden aan de situatie, blijft door rood rijden in principe altijd strafbaar. Wanneer mogelijk doet u er dan ook goed aan een andere route te nemen die het verkeerslicht vermijdt om verkeerboetes en ergere gevolgen uit de weg te gaan. Het is in dergelijke situaties vooral belangrijk de veiligheid van uw omgeving en uzelf goed in te schatten.

Wat als ik echt niet door het rood wil rijden? Dan doet u er goed aan op een veilige manier de auto langs de kant te zetten tot u een andere mogelijkheid heeft gevonden.

 

Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

Bij defecte verkeerslichten waar geen maatregelen zijn getroffen, is de kans groot dat de politie niet op de hoogte is van het defect. Daarom is het prioritair de lokale politie ervan op de hoogte te brengen. Ook dat doet u op een veilige manier, door pas te bellen wanneer u de auto veilig langs de kant zette. Zelfs bij stilstand is het namelijk verboden om achter het stuur een gsm te hanteren.

 

Wat als ik bij een defect toch besloot door het rood licht te rijden? Kan ik mijn boete in dat geval aanvechten? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu