Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

 Wanneer krijg ik geen boete voor door rood licht rijden?

Wat moet ik doen als de verkeerslichten defect zijn? Wanneer mag ik door rood licht rijden? Bij defecte verkeerslichten die op dezelfde kleur blijven staan, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. IntoLaw toont wat u kan doen en wat de mogelijke gevolgen zijn.

·      Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

·      Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

·      Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

 

Wanneer u staat aan te schuiven voor een licht dat op rood blijft staan, is de verleiding groot toch gewoon door te rijden. Niet alleen u staat te wachten, maar vaak worden ook de andere bestuurders ongeduldig. Wanneer mag ik door het rood licht rijden? Welke boete voor door rood licht rijden kan ik krijgen?

 

Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

Bij defecte verkeerslichten die helemaal niet werken, valt u gewoon terug op de normale verkeersregels. Dat wil zeggen voorrang van rechts verlenen, goed letten op borden en wegmarkeringen, en de situatie zo goed mogelijk proberen in te schatten. U rijdt dus verder alsof er helemaal geen verkeerslichten aanwezig zijn. In sommige situaties zijn er echter andere verkeerslichten aanwezig, zoals bij kruispunten, en zijn enkel die aan uw vak defect.

In dat geval let u zeer goed op de andere verkeerslichten en schat u in wanneer u veilig kan doorrijden zonder de andere weggebruikers te hinderen.

 

Welke gevolgen hangen er vast aan door rood licht rijden?

Hoewel er bij een defect verkeerslicht dat blijft haperen op rood niet veel kan gedaan worden aan de situatie, blijft door rood rijden in principe altijd strafbaar. Wanneer mogelijk doet u er dan ook goed aan een andere route te nemen die het verkeerslicht vermijdt om verkeerboetes en ergere gevolgen uit de weg te gaan. Het is in dergelijke situaties vooral belangrijk de veiligheid van uw omgeving en uzelf goed in te schatten.

Wat als ik echt niet door het rood wil rijden? Dan doet u er goed aan op een veilige manier de auto langs de kant te zetten tot u een andere mogelijkheid heeft gevonden.

 

Wat moet ik doen bij defecte verkeerslichten?

Bij defecte verkeerslichten waar geen maatregelen zijn getroffen, is de kans groot dat de politie niet op de hoogte is van het defect. Daarom is het prioritair de lokale politie ervan op de hoogte te brengen. Ook dat doet u op een veilige manier, door pas te bellen wanneer u de auto veilig langs de kant zette. Zelfs bij stilstand is het namelijk verboden om achter het stuur een gsm te hanteren.

 

Wat als ik bij een defect toch besloot door het rood licht te rijden? Kan ik mijn boete in dat geval aanvechten? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u