VLAREG: Wegen en Verkeer legt fietstunnel aan voor Leirekensroute

 VLAREG: Wegen en Verkeer legt fietstunnel aan voor Leirekensroute

Het Agentschap Wegen en Verkeer (de beheerder van de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen) start dit voorjaar met de aanleg van een fietstunnel onder de Dendermondsesteenweg (N47) op de Leirekensroute. Dit is de route op de oude spoorwegbedding tussen Londerzeel over Opwijk naar Aalst, een veelgebruikte fiets- en wandelroute. Niet alleen recreatieve fietsers gebruiken deze route vaak. Ook veel schoolkinderen fietsen dagelijks via deze route naar school.

De kruising van de Leirekensroute met de drukke Dendermondsesteenweg zorgt voor onveilige situaties. Met een fietstunnel zullen voetgangers en fietsers de Dendermondsesteenweg in de toekomst veilig kunnen oversteken. De werken zullen worden uitgevoerd over een termijn van anderhalf tot twee jaar.

Bouw tunnel start dit voorjaar

Wegen en Verkeer legt een fietstunnel aan op de Leirekensroute onder de Dendermondsesteenweg (N47) zodat voetgangers en fietsers veilig de weg kunnen kruisen. Voor Wegen en Verkeer de werken dit voorjaar (april-mei) aanvat, verplaatsen de nutsmaatschappijen lokaal hun leidingen. De aanleg van de koker onder de rijweg en het plaatsen van de tunnelmonden gebeuren in fasen over een periode van anderhalf tot twee jaar. Deze lange uitvoeringstermijn is onvermijdelijk omdat Wegen en Verkeer niet kan werken met prefab-betonelementen omwille van de afmetingen van de fietstunnel. Dit betekent dat het beton voor de fietstunnel ter plaatse moet worden gestort.

Dit gebeurt in verschillende fasen, omdat elke laag volledig klaar en uitgehard moet zijn, alvorens de aannemer het volgende segment kan bouwen.

Nieuw fietspad over afstand van 240 m

Na aanleg van de fietstunnel werkt Wegen en Verkeer het geheel af met de vernieuwing van het fietspad van Leirekensroute aan elke zijde van de tunnel over een afstand van 120 m. Ook bepaalde stukken van de Dendermondsesteenweg (rijweg en fietspad) krijgen tijdens de werken een structureel onderhoud. Tot slot worden herstellingswerken uitgevoerd om alle bovengrondse infrastructuur in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen.

Verkeer blijft altijd mogelijk in beide richtingen

Tijdens de totale duur van de werken blijven zowel de Dendermondsesteenweg als de Leirekensroute bereikbaar voor het verkeer. Het verkeer kan altijd in beide richtingen rijden over twee versmalde rijstroken. Daarnaast installeert Wegen en Verkeer een bypass die afwisselend zal worden gebruikt afhankelijk van aan welke kant van de tunnelkoker er wordt gewerkt. Op de bypass geldt een snelheidslimiet van 30km per uur. Tijdens de herstellingswerken aan de rijweg van de Dendermondsesteenweg worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings de werfzone kan passeren.

Omleidingsroute voor fietsers

Het fietsverkeer op de Leirekensroute en het fietsverkeer op de Dendermondsesteenweg zal tijdens de werken via omleidingen langs de werf heen geleid worden. De omleidingsroutes zullen in de werfzone aangeduid worden met bordjes.

13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u