VLAREG: Wegen en Verkeer legt fietstunnel aan voor Leirekensroute

 VLAREG: Wegen en Verkeer legt fietstunnel aan voor Leirekensroute

Het Agentschap Wegen en Verkeer (de beheerder van de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen) start dit voorjaar met de aanleg van een fietstunnel onder de Dendermondsesteenweg (N47) op de Leirekensroute. Dit is de route op de oude spoorwegbedding tussen Londerzeel over Opwijk naar Aalst, een veelgebruikte fiets- en wandelroute. Niet alleen recreatieve fietsers gebruiken deze route vaak. Ook veel schoolkinderen fietsen dagelijks via deze route naar school.

De kruising van de Leirekensroute met de drukke Dendermondsesteenweg zorgt voor onveilige situaties. Met een fietstunnel zullen voetgangers en fietsers de Dendermondsesteenweg in de toekomst veilig kunnen oversteken. De werken zullen worden uitgevoerd over een termijn van anderhalf tot twee jaar.

Bouw tunnel start dit voorjaar

Wegen en Verkeer legt een fietstunnel aan op de Leirekensroute onder de Dendermondsesteenweg (N47) zodat voetgangers en fietsers veilig de weg kunnen kruisen. Voor Wegen en Verkeer de werken dit voorjaar (april-mei) aanvat, verplaatsen de nutsmaatschappijen lokaal hun leidingen. De aanleg van de koker onder de rijweg en het plaatsen van de tunnelmonden gebeuren in fasen over een periode van anderhalf tot twee jaar. Deze lange uitvoeringstermijn is onvermijdelijk omdat Wegen en Verkeer niet kan werken met prefab-betonelementen omwille van de afmetingen van de fietstunnel. Dit betekent dat het beton voor de fietstunnel ter plaatse moet worden gestort.

Dit gebeurt in verschillende fasen, omdat elke laag volledig klaar en uitgehard moet zijn, alvorens de aannemer het volgende segment kan bouwen.

Nieuw fietspad over afstand van 240 m

Na aanleg van de fietstunnel werkt Wegen en Verkeer het geheel af met de vernieuwing van het fietspad van Leirekensroute aan elke zijde van de tunnel over een afstand van 120 m. Ook bepaalde stukken van de Dendermondsesteenweg (rijweg en fietspad) krijgen tijdens de werken een structureel onderhoud. Tot slot worden herstellingswerken uitgevoerd om alle bovengrondse infrastructuur in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen.

Verkeer blijft altijd mogelijk in beide richtingen

Tijdens de totale duur van de werken blijven zowel de Dendermondsesteenweg als de Leirekensroute bereikbaar voor het verkeer. Het verkeer kan altijd in beide richtingen rijden over twee versmalde rijstroken. Daarnaast installeert Wegen en Verkeer een bypass die afwisselend zal worden gebruikt afhankelijk van aan welke kant van de tunnelkoker er wordt gewerkt. Op de bypass geldt een snelheidslimiet van 30km per uur. Tijdens de herstellingswerken aan de rijweg van de Dendermondsesteenweg worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings de werfzone kan passeren.

Omleidingsroute voor fietsers

Het fietsverkeer op de Leirekensroute en het fietsverkeer op de Dendermondsesteenweg zal tijdens de werken via omleidingen langs de werf heen geleid worden. De omleidingsroutes zullen in de werfzone aangeduid worden met bordjes.

13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u