VLAREG: Wegen en Verkeer legt fietstunnel aan voor Leirekensroute

 VLAREG: Wegen en Verkeer legt fietstunnel aan voor Leirekensroute

Het Agentschap Wegen en Verkeer (de beheerder van de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen) start dit voorjaar met de aanleg van een fietstunnel onder de Dendermondsesteenweg (N47) op de Leirekensroute. Dit is de route op de oude spoorwegbedding tussen Londerzeel over Opwijk naar Aalst, een veelgebruikte fiets- en wandelroute. Niet alleen recreatieve fietsers gebruiken deze route vaak. Ook veel schoolkinderen fietsen dagelijks via deze route naar school.

De kruising van de Leirekensroute met de drukke Dendermondsesteenweg zorgt voor onveilige situaties. Met een fietstunnel zullen voetgangers en fietsers de Dendermondsesteenweg in de toekomst veilig kunnen oversteken. De werken zullen worden uitgevoerd over een termijn van anderhalf tot twee jaar.

Bouw tunnel start dit voorjaar

Wegen en Verkeer legt een fietstunnel aan op de Leirekensroute onder de Dendermondsesteenweg (N47) zodat voetgangers en fietsers veilig de weg kunnen kruisen. Voor Wegen en Verkeer de werken dit voorjaar (april-mei) aanvat, verplaatsen de nutsmaatschappijen lokaal hun leidingen. De aanleg van de koker onder de rijweg en het plaatsen van de tunnelmonden gebeuren in fasen over een periode van anderhalf tot twee jaar. Deze lange uitvoeringstermijn is onvermijdelijk omdat Wegen en Verkeer niet kan werken met prefab-betonelementen omwille van de afmetingen van de fietstunnel. Dit betekent dat het beton voor de fietstunnel ter plaatse moet worden gestort.

Dit gebeurt in verschillende fasen, omdat elke laag volledig klaar en uitgehard moet zijn, alvorens de aannemer het volgende segment kan bouwen.

Nieuw fietspad over afstand van 240 m

Na aanleg van de fietstunnel werkt Wegen en Verkeer het geheel af met de vernieuwing van het fietspad van Leirekensroute aan elke zijde van de tunnel over een afstand van 120 m. Ook bepaalde stukken van de Dendermondsesteenweg (rijweg en fietspad) krijgen tijdens de werken een structureel onderhoud. Tot slot worden herstellingswerken uitgevoerd om alle bovengrondse infrastructuur in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen.

Verkeer blijft altijd mogelijk in beide richtingen

Tijdens de totale duur van de werken blijven zowel de Dendermondsesteenweg als de Leirekensroute bereikbaar voor het verkeer. Het verkeer kan altijd in beide richtingen rijden over twee versmalde rijstroken. Daarnaast installeert Wegen en Verkeer een bypass die afwisselend zal worden gebruikt afhankelijk van aan welke kant van de tunnelkoker er wordt gewerkt. Op de bypass geldt een snelheidslimiet van 30km per uur. Tijdens de herstellingswerken aan de rijweg van de Dendermondsesteenweg worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings de werfzone kan passeren.

Omleidingsroute voor fietsers

Het fietsverkeer op de Leirekensroute en het fietsverkeer op de Dendermondsesteenweg zal tijdens de werken via omleidingen langs de werf heen geleid worden. De omleidingsroutes zullen in de werfzone aangeduid worden met bordjes.

13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u