Vlaanderen plaatst dit jaar op minstens 20 locaties kreukelpalen

 Vlaanderen plaatst dit jaar op minstens 20 locaties kreukelpalen

De Vlaamse overheid zal dit jaar op minstens 20 bijkomende locaties kreukelpalen plaatsen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Lydia Peeters (Open Vld).

Kreukelpalen of botsvriendelijke lichtmasten zijn palen die bij een aanrijding rond het voertuig plooien, waardoor de schok voor de inzittenden beperkt wordt en men een grotere kans heeft om de klap te overleven.

Sinds enkele jaren neemt het aantal kreukelpalen langs Vlaamse wegen sterk toe. Dat heeft vooral te maken met een richtlijn die in 2010 is ingevoerd. Die richtlijn bepaalt dat er systematisch botsvriendelijke lichtmasten moeten worden geplaatst aan bepaalde wegen, zoals bijvoorbeeld wegen waar men sneller mag rijden dan 50 km/u en waar geen vangrails staan.

Uit gegevens van Vlaams minister Weyts blijkt dat het Agentschap Wegen en Verkeer intussen op gewestwegen in 84 Vlaamse gemeenten dergelijke kreukelpalen heeft geplaatst. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat gemeenten ook op eigen initiatief palen plaatsen.

Volgens Weyts zullen zijn diensten in de loop van 2015 op nog 20 bijkomende locaties botsvriendelijke masten plaatsen. Het gaat om 3 gewestwegen in Antwerpen, 1 gewestweg in Vlaams-Brabant, 8 gewestwegen in Limburg, 2 in Oost-Vlaanderen en 6 in West-Vlaanderen.

BRUSSEL 08/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u