Vlaanderen plaatst dit jaar op minstens 20 locaties kreukelpalen

 Vlaanderen plaatst dit jaar op minstens 20 locaties kreukelpalen

De Vlaamse overheid zal dit jaar op minstens 20 bijkomende locaties kreukelpalen plaatsen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Lydia Peeters (Open Vld).

Kreukelpalen of botsvriendelijke lichtmasten zijn palen die bij een aanrijding rond het voertuig plooien, waardoor de schok voor de inzittenden beperkt wordt en men een grotere kans heeft om de klap te overleven.

Sinds enkele jaren neemt het aantal kreukelpalen langs Vlaamse wegen sterk toe. Dat heeft vooral te maken met een richtlijn die in 2010 is ingevoerd. Die richtlijn bepaalt dat er systematisch botsvriendelijke lichtmasten moeten worden geplaatst aan bepaalde wegen, zoals bijvoorbeeld wegen waar men sneller mag rijden dan 50 km/u en waar geen vangrails staan.

Uit gegevens van Vlaams minister Weyts blijkt dat het Agentschap Wegen en Verkeer intussen op gewestwegen in 84 Vlaamse gemeenten dergelijke kreukelpalen heeft geplaatst. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat gemeenten ook op eigen initiatief palen plaatsen.

Volgens Weyts zullen zijn diensten in de loop van 2015 op nog 20 bijkomende locaties botsvriendelijke masten plaatsen. Het gaat om 3 gewestwegen in Antwerpen, 1 gewestweg in Vlaams-Brabant, 8 gewestwegen in Limburg, 2 in Oost-Vlaanderen en 6 in West-Vlaanderen.

BRUSSEL 08/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u