Vlaamse primeur: mobiele trajectcontrole

 Vlaamse primeur: mobiele trajectcontrole

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 285.000 euro in de ontwikkeling van mobiele trajectcontroles die overal kunnen worden ingezet. Daarvoor worden nieuwe camera's ontworpen. Een primeur, zo blijkt. "Het toestel moet nog worden ontwikkeld.", aldus Weyts. De N-VA-minister hoopt dat het project dit jaar nog op punt staat. Weyts wil camera's die op verplaatsbare houders worden gemonteerd. Nadeel is wel dat de toestellen bij elke nieuwe controle weer moeten worden geijkt. Eenmaal ontwikkeld, wil Weyts proefprojecten organiseren.

Het grote voordeel van mobiele trajectcontroles is dat ze in heel Vlaanderen kunnen worden ingezet. Weyts is van mening dat het voor een fundamentele gedragswijziging kan zorgen: "Het moet echt een gewoonte worden om altijd en overal onder de limiet te blijven." Dit jaar komen er ook nog eens 8 nieuwe, vaste trajectcontroles bij op gewestwegen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat brengt het totale aantal op 28. Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke juicht de inspanningen van Weyts toe, maar zegt ook dat het hoog tijd wordt dat de minister met een totaalplan over verkeersveiligheid komt.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u