Vijftiende jaar op rij autoloze zondag in Brussel

 Vijftiende jaar op rij autoloze zondag in Brussel

Voor het vijftiende jaar op rij zal het Brussels gewest op zondag 20 september autovrij zijn. Zoals gewoonlijk zullen op de autoloze zondag tal van activiteiten plaatsvinden in de hoofdstad. "Ik hoop dat er veel mensen zullen komen profiteren van de autoloze straten in Brussel", blikt minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) vooruit. "Het is het ideale moment om de straten te heroveren en onze stad op een andere manier dan vanuit de wagen te ontdekken".

De 160 vierkante kilometer van het Brussels gewest zullen tussen 09.30 en 19.00 uur autovrij zijn. Het afsluiten en heropenen van de toegangswegen en tunnels gebeurt geleidelijk. Bepaalde wijken kunnen door activiteiten langer afgesloten blijven voor het autoverkeer. Om files en veiligheidsproblemen te voorkomen, wordt aangeraden niet onmiddellijk om 19.00 uur naar de toegangswegen tot Brussel te rijden.

Vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB rijden die zondag gratis en zorgen voor een versterking van de dienstverlening op de enkele metro-, tram- en buslijnen. Op verschillende plaatsen in de stad en ook via het Villo!- systeem zullen mensen fietsen kunnen huren. De NMBS biedt zoals elk jaar een speciale formule aan voor treinritten tijdens de Week van de mobiliteit, die loop van 16 tot en met 22 september.

Automobilisten kunnen voor 5 euro de hele dag hun voertuig kwijt in één van de 11.000 plaatsen op Parking C aan de Heizel. Langs de rand van het gewest liggen ook andere overstapparkings. Die staan aangegeven vanaf de Ring.

Enkel taxi's, de hulp- en ordediensten en bestuurders die een doorgangsbewijs hebben bekomen, mogen die dag in Brussel de baan op. De snelheid is daarbij beperkt tot 30 kilometer per uur. Het aantal doorgangsbewijzen is beperkt. Alleen personen met een welbepaalde en voldoende gemotiveerde reden kunnen een doorgangsbewijs aanvragen. Dat moet voor 11 september gebeuren.

BRUSSEL 06/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
close menu 1u