Vijftiende jaar op rij autoloze zondag in Brussel

 Vijftiende jaar op rij autoloze zondag in Brussel

Voor het vijftiende jaar op rij zal het Brussels gewest op zondag 20 september autovrij zijn. Zoals gewoonlijk zullen op de autoloze zondag tal van activiteiten plaatsvinden in de hoofdstad. "Ik hoop dat er veel mensen zullen komen profiteren van de autoloze straten in Brussel", blikt minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) vooruit. "Het is het ideale moment om de straten te heroveren en onze stad op een andere manier dan vanuit de wagen te ontdekken".

De 160 vierkante kilometer van het Brussels gewest zullen tussen 09.30 en 19.00 uur autovrij zijn. Het afsluiten en heropenen van de toegangswegen en tunnels gebeurt geleidelijk. Bepaalde wijken kunnen door activiteiten langer afgesloten blijven voor het autoverkeer. Om files en veiligheidsproblemen te voorkomen, wordt aangeraden niet onmiddellijk om 19.00 uur naar de toegangswegen tot Brussel te rijden.

Vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB rijden die zondag gratis en zorgen voor een versterking van de dienstverlening op de enkele metro-, tram- en buslijnen. Op verschillende plaatsen in de stad en ook via het Villo!- systeem zullen mensen fietsen kunnen huren. De NMBS biedt zoals elk jaar een speciale formule aan voor treinritten tijdens de Week van de mobiliteit, die loop van 16 tot en met 22 september.

Automobilisten kunnen voor 5 euro de hele dag hun voertuig kwijt in één van de 11.000 plaatsen op Parking C aan de Heizel. Langs de rand van het gewest liggen ook andere overstapparkings. Die staan aangegeven vanaf de Ring.

Enkel taxi's, de hulp- en ordediensten en bestuurders die een doorgangsbewijs hebben bekomen, mogen die dag in Brussel de baan op. De snelheid is daarbij beperkt tot 30 kilometer per uur. Het aantal doorgangsbewijzen is beperkt. Alleen personen met een welbepaalde en voldoende gemotiveerde reden kunnen een doorgangsbewijs aanvragen. Dat moet voor 11 september gebeuren.

BRUSSEL 06/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u