Vijftiende jaar op rij autoloze zondag in Brussel

 Vijftiende jaar op rij autoloze zondag in Brussel

Voor het vijftiende jaar op rij zal het Brussels gewest op zondag 20 september autovrij zijn. Zoals gewoonlijk zullen op de autoloze zondag tal van activiteiten plaatsvinden in de hoofdstad. "Ik hoop dat er veel mensen zullen komen profiteren van de autoloze straten in Brussel", blikt minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) vooruit. "Het is het ideale moment om de straten te heroveren en onze stad op een andere manier dan vanuit de wagen te ontdekken".

De 160 vierkante kilometer van het Brussels gewest zullen tussen 09.30 en 19.00 uur autovrij zijn. Het afsluiten en heropenen van de toegangswegen en tunnels gebeurt geleidelijk. Bepaalde wijken kunnen door activiteiten langer afgesloten blijven voor het autoverkeer. Om files en veiligheidsproblemen te voorkomen, wordt aangeraden niet onmiddellijk om 19.00 uur naar de toegangswegen tot Brussel te rijden.

Vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB rijden die zondag gratis en zorgen voor een versterking van de dienstverlening op de enkele metro-, tram- en buslijnen. Op verschillende plaatsen in de stad en ook via het Villo!- systeem zullen mensen fietsen kunnen huren. De NMBS biedt zoals elk jaar een speciale formule aan voor treinritten tijdens de Week van de mobiliteit, die loop van 16 tot en met 22 september.

Automobilisten kunnen voor 5 euro de hele dag hun voertuig kwijt in één van de 11.000 plaatsen op Parking C aan de Heizel. Langs de rand van het gewest liggen ook andere overstapparkings. Die staan aangegeven vanaf de Ring.

Enkel taxi's, de hulp- en ordediensten en bestuurders die een doorgangsbewijs hebben bekomen, mogen die dag in Brussel de baan op. De snelheid is daarbij beperkt tot 30 kilometer per uur. Het aantal doorgangsbewijzen is beperkt. Alleen personen met een welbepaalde en voldoende gemotiveerde reden kunnen een doorgangsbewijs aanvragen. Dat moet voor 11 september gebeuren.

BRUSSEL 06/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u