Vier op de tien Vlamingen willen geen alcohol in verkeer

 Vier op de tien Vlamingen willen geen alcohol in verkeer

Bijna vier op de tien Vlamingen pleiten voor een nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Dat blijkt uit een enquête van het Vier-programma "De Rechtbank", waarover Het Laatste Nieuws maandag bericht.

De makers van "De Rechtbank" vroegen in de aanloop naar het nieuwe seizoen van het programma aan 1.000 Vlamingen hoe ze staan tegenover de toegelaten hoeveelheid alcohol voor bestuurders.

Bijna vier op de tien vinden dat de limiet verstrengd moet worden naar 0 promille. Nog eens 20 procent van de respondenten vindt dat de promillegrens verlaagd moet worden, maar niet naar nul. Kortom: zes op de tien Vlamingen zijn voor een verstrenging van de huidige wetgeving.

"Die 0-grens voor jonge bestuurders is een denkpiste", bevestigt federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). "Maar ook niet meer dan dat. We broeden op verscheidene nieuwe maatregelen."

BRUSSEL 31/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u