Vier op de tien Vlaamse KMO's ondervinden last van files

 Vier op de tien Vlaamse KMO's ondervinden last van files

Vier op de tien Vlaamse kmo's ondervinden redelijk tot veel last van de fileproblemen. Dat blijkt uit een bevraging door Unizo bij 989 Vlaamse bedrijven. De problemen zijn het grootste in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

De problemen zijn het grootst in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, waar telkens ruim de helft van de bedrijven redelijk wat tot veel hinder ondervindt van de fileproblemen. Respectievelijk 27 en 32 procent van de bedrijven ervaart in deze provincies veel hinder, 28 en 16 procent redelijk wat hinder. In Oost-Vlaanderen signaleert 40 procent van de bevraagde kmo's hiervan veel of redelijk wat last te ondervinden. In Limburg is dat voor een derde van de bedrijven het geval en in West-Vlaanderen voor een kwart.

Door de vele files lopen bedrijven volgens Unizo klanten mis, geraken werknemers niet tijdig op hun werk en komen leveringen of bestellingen te laat aan. Volgens een rapport van vorig jaar van de Europese Commissie vloeit naar schatting jaarlijks 1 procent van het bbp - ofwel zo'n 4 miljard euro - naar de kosten voor de files, aldus de ondernemergsorganisatie.

"Bedrijven proberen wel creatief met het fileleed om te gaan door werknemers in hun omgeving aan te werven, flexibele werktijden in te voeren en te delokaliseren. Delokaliseren vanwege een onvoldoende ontsloten wegennet kan niet de bedoeling zijn", aldus de middenstandsorganisatie.

Unizo pleit voor een aantal dringende ingrepen zoals de ontdubbeling van de Brusselse ring, de uitbouw van het GEN-netwerk in Brussel en de snelle realisatie van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. De organisatie vraagt ook om het systeem van de spitsstroken verder uit te breiden wegens hun positieve impact op files. Unizo staat ook achter de beslissing van de Vlaamse overheid om de middelen voor De Lijn efficiënter in te zetten door van basismobiliteit over te stappen naar basisbereikbaarheid.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u