Vier op de tien Vlaamse KMO's ondervinden last van files

 Vier op de tien Vlaamse KMO's ondervinden last van files

Vier op de tien Vlaamse kmo's ondervinden redelijk tot veel last van de fileproblemen. Dat blijkt uit een bevraging door Unizo bij 989 Vlaamse bedrijven. De problemen zijn het grootste in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

De problemen zijn het grootst in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, waar telkens ruim de helft van de bedrijven redelijk wat tot veel hinder ondervindt van de fileproblemen. Respectievelijk 27 en 32 procent van de bedrijven ervaart in deze provincies veel hinder, 28 en 16 procent redelijk wat hinder. In Oost-Vlaanderen signaleert 40 procent van de bevraagde kmo's hiervan veel of redelijk wat last te ondervinden. In Limburg is dat voor een derde van de bedrijven het geval en in West-Vlaanderen voor een kwart.

Door de vele files lopen bedrijven volgens Unizo klanten mis, geraken werknemers niet tijdig op hun werk en komen leveringen of bestellingen te laat aan. Volgens een rapport van vorig jaar van de Europese Commissie vloeit naar schatting jaarlijks 1 procent van het bbp - ofwel zo'n 4 miljard euro - naar de kosten voor de files, aldus de ondernemergsorganisatie.

"Bedrijven proberen wel creatief met het fileleed om te gaan door werknemers in hun omgeving aan te werven, flexibele werktijden in te voeren en te delokaliseren. Delokaliseren vanwege een onvoldoende ontsloten wegennet kan niet de bedoeling zijn", aldus de middenstandsorganisatie.

Unizo pleit voor een aantal dringende ingrepen zoals de ontdubbeling van de Brusselse ring, de uitbouw van het GEN-netwerk in Brussel en de snelle realisatie van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. De organisatie vraagt ook om het systeem van de spitsstroken verder uit te breiden wegens hun positieve impact op files. Unizo staat ook achter de beslissing van de Vlaamse overheid om de middelen voor De Lijn efficiënter in te zetten door van basismobiliteit over te stappen naar basisbereikbaarheid.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u