Verkeersveilige Week West-Vlaanderen levert slechte cijfers op

 Verkeersveilige Week West-Vlaanderen levert slechte cijfers op

De cijfers van de Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen, een handhavingsweek op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé, zijn alles behalve goed. 6,5 procent van de bestuurders reed te snel, 3,91 procent van de gecontroleerde chauffeurs had een glas teveel op. De cijfers raakten maandag bekend.

Ter nagedachtenis van de kettingbotsing in Nazareth, precies 20 jaar geleden, organiseerde de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé van 21 tot 27 februari een "Verkeersveilige Week". De afgelopen week werden 145.417 gecontroleerd op snelheid en 3.221 bestuurders moesten een ademtest afleggen. Dat zijn 20 pct meer gecontroleerde bestuurders dan vorig jaar.

In totaal werden 10.422 verkeersovertredingen vastgesteld. 6,5 procent van de bestuurder reed te snel. Dat is het slechtste cijfer in jaren. In PZ Kouter liep dat percentage zelfs op tot bijna 30 procent. Zestien bestuurders moesten ook hun rijbewijs inleveren omwille van te hoge snelheid.

De cijfers van de ademtesten waren nog slechter. Honderdzesentwintig van de 3.221 gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken (3,91 pct) of meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, en zelfs een verdrievoudiging in vergelijking met 2013. Dertig mensen moesten hun rijbewijs meteen afgeven. In Blankenberge zat zelfs 7,78 procent van de bestuurders dronken achter het stuur. Daarnaast waren er nog 22 drugsinbreuken, droegen 188 mensen geen gordel, waren 153 bestuurders niet in orde met hun papieren en gebruikten 123 chauffeurs hun gsm tijdens het rijden.

De bestuurders werden nochtans de hele week gesensibiliseerd en geïnformeerd op de West-Vlaamse wegen door middel van de digitale infoborden. "De cijfers zijn heel zorgwekkend. Na de eerste dag wisten we al genoeg. In Kouter, waar enkele weken geleden nog een jongeman stierf tussen Lichtervelde en Torhout, reed één op de drie te snel. We hebben heel bewust voor die weg gekozen. Ook op het vlak van alcoholmisbruik noteren we recordcijfers en ook het aantal drugsfeiten stijgt. We zijn er bovendien van overtuigd dat mits de inzet van meer nauwkeurige apparatuur dat aantal nog hoger zou liggen. De bestuurders zijn nochtans geïnformeerd, maar het lijkt eigen aan deze maatschappij: men doet maar. Blijven werken en sensibiliseren is de boodschap. Ik wil de politiediensten van harte bedanken voor hun inzet in deze drukke tijden", besluit Decaluwé.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u