Verkeersveilige Week West-Vlaanderen levert slechte cijfers op

 Verkeersveilige Week West-Vlaanderen levert slechte cijfers op

De cijfers van de Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen, een handhavingsweek op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé, zijn alles behalve goed. 6,5 procent van de bestuurders reed te snel, 3,91 procent van de gecontroleerde chauffeurs had een glas teveel op. De cijfers raakten maandag bekend.

Ter nagedachtenis van de kettingbotsing in Nazareth, precies 20 jaar geleden, organiseerde de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé van 21 tot 27 februari een "Verkeersveilige Week". De afgelopen week werden 145.417 gecontroleerd op snelheid en 3.221 bestuurders moesten een ademtest afleggen. Dat zijn 20 pct meer gecontroleerde bestuurders dan vorig jaar.

In totaal werden 10.422 verkeersovertredingen vastgesteld. 6,5 procent van de bestuurder reed te snel. Dat is het slechtste cijfer in jaren. In PZ Kouter liep dat percentage zelfs op tot bijna 30 procent. Zestien bestuurders moesten ook hun rijbewijs inleveren omwille van te hoge snelheid.

De cijfers van de ademtesten waren nog slechter. Honderdzesentwintig van de 3.221 gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken (3,91 pct) of meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, en zelfs een verdrievoudiging in vergelijking met 2013. Dertig mensen moesten hun rijbewijs meteen afgeven. In Blankenberge zat zelfs 7,78 procent van de bestuurders dronken achter het stuur. Daarnaast waren er nog 22 drugsinbreuken, droegen 188 mensen geen gordel, waren 153 bestuurders niet in orde met hun papieren en gebruikten 123 chauffeurs hun gsm tijdens het rijden.

De bestuurders werden nochtans de hele week gesensibiliseerd en geïnformeerd op de West-Vlaamse wegen door middel van de digitale infoborden. "De cijfers zijn heel zorgwekkend. Na de eerste dag wisten we al genoeg. In Kouter, waar enkele weken geleden nog een jongeman stierf tussen Lichtervelde en Torhout, reed één op de drie te snel. We hebben heel bewust voor die weg gekozen. Ook op het vlak van alcoholmisbruik noteren we recordcijfers en ook het aantal drugsfeiten stijgt. We zijn er bovendien van overtuigd dat mits de inzet van meer nauwkeurige apparatuur dat aantal nog hoger zou liggen. De bestuurders zijn nochtans geïnformeerd, maar het lijkt eigen aan deze maatschappij: men doet maar. Blijven werken en sensibiliseren is de boodschap. Ik wil de politiediensten van harte bedanken voor hun inzet in deze drukke tijden", besluit Decaluwé.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u