Verkeersveilige Week West-Vlaanderen levert slechte cijfers op

 Verkeersveilige Week West-Vlaanderen levert slechte cijfers op

De cijfers van de Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen, een handhavingsweek op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé, zijn alles behalve goed. 6,5 procent van de bestuurders reed te snel, 3,91 procent van de gecontroleerde chauffeurs had een glas teveel op. De cijfers raakten maandag bekend.

Ter nagedachtenis van de kettingbotsing in Nazareth, precies 20 jaar geleden, organiseerde de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé van 21 tot 27 februari een "Verkeersveilige Week". De afgelopen week werden 145.417 gecontroleerd op snelheid en 3.221 bestuurders moesten een ademtest afleggen. Dat zijn 20 pct meer gecontroleerde bestuurders dan vorig jaar.

In totaal werden 10.422 verkeersovertredingen vastgesteld. 6,5 procent van de bestuurder reed te snel. Dat is het slechtste cijfer in jaren. In PZ Kouter liep dat percentage zelfs op tot bijna 30 procent. Zestien bestuurders moesten ook hun rijbewijs inleveren omwille van te hoge snelheid.

De cijfers van de ademtesten waren nog slechter. Honderdzesentwintig van de 3.221 gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken (3,91 pct) of meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, en zelfs een verdrievoudiging in vergelijking met 2013. Dertig mensen moesten hun rijbewijs meteen afgeven. In Blankenberge zat zelfs 7,78 procent van de bestuurders dronken achter het stuur. Daarnaast waren er nog 22 drugsinbreuken, droegen 188 mensen geen gordel, waren 153 bestuurders niet in orde met hun papieren en gebruikten 123 chauffeurs hun gsm tijdens het rijden.

De bestuurders werden nochtans de hele week gesensibiliseerd en geïnformeerd op de West-Vlaamse wegen door middel van de digitale infoborden. "De cijfers zijn heel zorgwekkend. Na de eerste dag wisten we al genoeg. In Kouter, waar enkele weken geleden nog een jongeman stierf tussen Lichtervelde en Torhout, reed één op de drie te snel. We hebben heel bewust voor die weg gekozen. Ook op het vlak van alcoholmisbruik noteren we recordcijfers en ook het aantal drugsfeiten stijgt. We zijn er bovendien van overtuigd dat mits de inzet van meer nauwkeurige apparatuur dat aantal nog hoger zou liggen. De bestuurders zijn nochtans geïnformeerd, maar het lijkt eigen aan deze maatschappij: men doet maar. Blijven werken en sensibiliseren is de boodschap. Ik wil de politiediensten van harte bedanken voor hun inzet in deze drukke tijden", besluit Decaluwé.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u