Verhoudingsgewijs nergens meer fietsdoden in Europa dan in Vlaanderen

 Verhoudingsgewijs nergens meer fietsdoden in Europa dan in Vlaanderen

Vlaanderen haalde met 9,5 fietsdoden per miljoen inwoners in 2013 de slechtste score van heel Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de European Transport Safety Council (ETSC). Net als in de rest van Europa is het aantal verkeersdoden onder voetgangers en fietsers op 10 jaar afgenomen, maar minder sterk dan onder voertuiginzittenden. Vooral de fietsveiligheid is onrustwekkend, aldus de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Eerst het goede nieuws: het aantal verkeersdoden bij voetgangers in het Vlaamse landsgedeelte daalde tussen 2002 en 2012 met 19 procent en het aantal bij fietsers met 28 procent. Maar het aantal verkeersdoden bij voertuiginzittenden nam in dezelfde periode met 56 procent af. Meer nog: terwijl het aantal verkeersdoden bij voertuiginzittenden (-18 procent) en voetgangers (-23 procent) tussen 2010 en 2013 daalde, nam het aantal bij fietsers met 8 procent toe. "Met 9,5 fietsdoden per miljoen inwoners halen we de slechtste score van heel Europa.", aldus de VSV.

Volgens hen worden de cijfers voor fietsers sterk beïnvloed door het fietsgebruik. Nederland, het fietsland bij uitstek, heeft ook een hoog aantal fietsdoden per miljoen inwoners (8,3). Maar Denemarken, een ander land waar veel gefietst wordt, doet het dan weer opmerkelijk goed (5,1). Het Europese gemiddelde is 4,2. Een stijging van het aantal voetgangers en fietsers kan de risico's voor deze groepen doen dalen omdat gemotoriseerde weggebruikers dan hun aanwezigheid meer opmerken, aldus de ETSC. "Vlaanderen is de derde fietsregio in Europa, na Nederland en Denemarken. In vergelijking met onze buren moeten we echter nog een grote inhaalbeweging maken inzake fietsveiligheid. Ik investeer daarom gericht in nieuwe fietsinfrastructuur ten dienste van het woon-school- en woon-werkverkeer. Fietsen moet vlotter kunnen en vooral veel veiliger worden.", zegt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

Groen beaamt dat Vlaanderen moet investeren in fietspaden en veiligere kruispunten. "Maar de minister moet ook vooruitkijken en de situatie niet verergeren. Weyts besliste immers om de kilometerheffing voor vrachtwagens bijna uitsluitend in te voeren op autosnelwegen. Daardoor is het gevaar zeer groot dat het sluipverkeer van vrachtwagens op heel wat gewestwegen zal toenemen.", aldus Vlaams fractieleider Björn Rzoska. "De gewestwegen zijn nu al een gevaarlijke plaats voor fietsers en kinderen."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u