Veiligere autosnelwegen vragen meervoudige aanpak

 Veiligere autosnelwegen vragen meervoudige aanpak

Meer verkeersveiligheid op de autosnelwegen vergt verbetering van de infrastructuur, vermindering van de verkeersdruk en meer controles op roekeloos rijgedrag. In de VAB Mobiliteitsbarometer, waarin aan 2.000 autobestuurders gevraagd werd een vergelijking te maken met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland, wordt vooral de nadruk gelegd op de kwaliteit van het wegdek en de wegmarkeringen in ons land.

Een studie van de European Transport Safety Council toont aan dat België met een 13de plaats niet goed scoort als het gaat over het risico op een dodelijk ongeval op de snelwegen. Denemarken, Groot-Brittannië, Zweden en Nederland hebben met 1 dode per miljard voertuigkilometers de veiligste autosnelwegen. Het gemiddelde risico op een dodelijk ongeval in België bedraagt 2,9 per miljard voertuigkilometers. In onze buurlanden Nederland (1,2), Frankrijk (1,7) en Duitsland (1,9) ligt dat risico veel lager.

Mobiliteitsorganisatie VAB bevroeg 2.000 automobilisten wat onze snelwegen gevaarlijker maakt dan die in de buurlanden. Verkeersinfrastructuur vormt het grootste pijnpunt. Ondanks de inhaalbeweging die door voormalig mobiliteitsminister Hilde Crevits werd ingezet, blijven grote stukken van onze snelwegen slecht scoren op vlak van kwaliteit van het wegdek (83 procent) en de wegmarkeringen (57 procent). Een zwak punt zijn de vele op- en afritten in ons land. VAB vraagt onderzoek naar de impact ervan op de verkeersveiligheid en de doorstroming, en het realiseren van de oplossingen die hieruit voortvloeien.

De toegenomen verkeersdruk heeft volgens 36 procent van de automobilisten effect op de veiligheid van onze snelwegen. Zo'n 48 procent maakt zich zorgen over de toename van het vrachtverkeer. Met een aandeel van meer dan 20 procent vrachtwagens zijn een aantal stroken snelwegen verzadigd, aldus VAB.

Vier op de 10 ondervraagden vindt dat buitenlandse snelwegen veiliger zijn. Daar voert men meer controles uit, niet enkel op snelheid, maar ook op asociaal gedrag, zoals afstand houden of van rijstrook veranderen. Gemiddeld 7 op de 10 ondervraagden - vooral jongere automobilisten (tot 34 jaar) en 65-plussers - zijn voorstander van het uitbreiden van trajectcontroles.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u