Valse rijschoolattesten - "Gevaar voor verkeersveiligheid dat vermeden moet worden"

  Valse rijschoolattesten - "Gevaar voor verkeersveiligheid dat vermeden moet worden"

Bij frauduleuze praktijken zoals bij de rijschool uit Borgerhout die ervan verdacht wordt meer dan 150 valse bekwaamheidsattesten voor een voorlopig rijbewijs te hebben afgeleverd tegen betaling, moeten zowel de leverancier als de koper streng worden aangepakt. Dat zegt Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA), die onlangs op de hoogte werd gebracht van het gerechtelijk onderzoek in kwestie en daarover al een vraag stelde aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Dit is een gevaar voor de verkeersveiligheid dat in de toekomst absoluut vermeden moet worden", zegt ze.

De rijschool in kwestie is intussen failliet gegaan en de eigenaars worden nog door het gerecht opgespoord. "Ik ben blij dat politie en parket hiertegen optreden", stelt De Ridder. "D e valse attesten moeten worden ingetrokken en hopelijk worden ook de kopers zelf - cowboys die voor een beperkt bedrag onze straten onveilig mochten maken - veroordeeld. Maar ook het beleid moet actie ondernemen. Ik ben blij dat de minister gaat onderzoeken hoe hij verdere misbruiken kan voorkomen. Al zal dat niet evident zijn, want in tegenstelling tot mensen die attesten voor zichzelf vervalsen en daarop betrapt kunnen worden, gaat het hier om een erkende rijschool. Die valt moeilijker te ontmaskeren, maar ik roep gemeentes toch op om alert te zijn voor verdachte situaties."

De Ridder verwijst ook naar praktijken waarbij valse OCMW-attesten gebruikt werden om een korting bij De Lijn te verkrijgen. "Dat heeft men toen aangepakt door het systeem te digitaliseren", stelt ze.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u