Valse rijschoolattesten - "Gevaar voor verkeersveiligheid dat vermeden moet worden"

  Valse rijschoolattesten - "Gevaar voor verkeersveiligheid dat vermeden moet worden"

Bij frauduleuze praktijken zoals bij de rijschool uit Borgerhout die ervan verdacht wordt meer dan 150 valse bekwaamheidsattesten voor een voorlopig rijbewijs te hebben afgeleverd tegen betaling, moeten zowel de leverancier als de koper streng worden aangepakt. Dat zegt Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA), die onlangs op de hoogte werd gebracht van het gerechtelijk onderzoek in kwestie en daarover al een vraag stelde aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Dit is een gevaar voor de verkeersveiligheid dat in de toekomst absoluut vermeden moet worden", zegt ze.

De rijschool in kwestie is intussen failliet gegaan en de eigenaars worden nog door het gerecht opgespoord. "Ik ben blij dat politie en parket hiertegen optreden", stelt De Ridder. "D e valse attesten moeten worden ingetrokken en hopelijk worden ook de kopers zelf - cowboys die voor een beperkt bedrag onze straten onveilig mochten maken - veroordeeld. Maar ook het beleid moet actie ondernemen. Ik ben blij dat de minister gaat onderzoeken hoe hij verdere misbruiken kan voorkomen. Al zal dat niet evident zijn, want in tegenstelling tot mensen die attesten voor zichzelf vervalsen en daarop betrapt kunnen worden, gaat het hier om een erkende rijschool. Die valt moeilijker te ontmaskeren, maar ik roep gemeentes toch op om alert te zijn voor verdachte situaties."

De Ridder verwijst ook naar praktijken waarbij valse OCMW-attesten gebruikt werden om een korting bij De Lijn te verkrijgen. "Dat heeft men toen aangepakt door het systeem te digitaliseren", stelt ze.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u