Twaalf maanden met uitstel voor dolle achtervolging met mobilhome

 Twaalf maanden met uitstel voor dolle achtervolging met mobilhome

Een 53-jarige man is door de Brugse strafrechter tot 12 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor een spectaculaire achtervolging met een mobilhome. Jean D. sloeg na een alcoholcontrole op de vlucht en reed bijna in op een politieman. Het openbaar ministerie had minstens drie jaar effectief gevorderd.

De politie kreeg de zigzaggende mobilhome van de man in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 december in de gaten aan de Zeedijk in Middelkerke. De bestuurder legde een positieve alcoholtest af. Omdat de man officieel in Spanje woont, besloot de politie om hem zijn boete onmiddellijk te doen betalen. Jean D. duwde echter het gaspedaal in en vluchtte weg richting Raversijde.

Het kwam tot een dolle achtervolgingsrit waarbij de bestuurder onder andere een rood stoplicht negeerde. In Oostende probeerde de politie meerdere keren tevergeefs om de man klem te rijden. D. ramde echter meerdere combi's en kon ontkomen richting snelweg. Een politieman kon nog net opzij springen. Uiteindelijk schoot de wegpolitie van Jabbeke te hulp door ter hoogte van Oudenburg spijkermatten op de A10 te leggen. Door de lekke banden kon Jean D. niet anders dan de mobilhome aan de kant zetten.

De verdediging legde uit dat Jean D. het mentaal moeilijk had op het ogenblik van de feiten. Hij was de dagen ervoor in Koksijde en Brussel al opgepakt voor rijden onder invloed en openbare dronkenschap. De beklaagde ontkent met klem dat hij de bedoeling had om een Oostendse politieman dood te rijden. De rechter volgde die stelling en sprak hem vrij voor poging tot doodslag.

D. kreeg 12 maanden met uitstel voor gewapende weerspannigheid en opzettelijk gevaarlijk gedrag in het verkeer.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
close menu 1u