Trajectcontroles in België: een overzicht

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Wat is een trajectcontrole?

Met een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van voertuigen gemeten over een specifiek traject. Waar de klassieke toestellen, denk aan een flitspaal, slechts één punt meten en dus te omzeilen zijn door even op de rem te gaan staan, lukt dit niet voor een trajectcontrole.

Hoe werkt een trajectcontrole?

Een trajectcontrole neemt als het ware twee punten waartussen camera's de tijd meten die elk voertuig nodig heeft om dat specifieke traject af te leggen. Op die manier wordt een gemiddelde snelheid berekend en wanneer het langsrijdende voertuig een gemiddelde snelheid heeft, diat hoger ligt dan de toegestane limiet, wordt de overtreding vastgesteld.

Waar zijn trajectcontroles te vinden?

Trajectcontroles zijn, vooral in Vlaanderen, sterk vertegenwoordigd. Ze zijn zowel terug te vinden op snelwegen als gewestwegen. Een overzicht vind je hier.

Wat is de impact van een trajectcontrole op de verkeersveiligheid?

Het feit dat ze zo talrijk aanwezig zijn en quasi niet te omzeilen, zorgt ervoor dat trajectcontroles een aanzienlijke impact gehad hebben op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid. Het aanhouden van een constante snelheid die gelijk of minder is dan de toegestane limiet zorgt niet enkel voor minder overtredingen, maar ook op het aantal ongevallen.

Weg me de flitspaal?

Ondanks de positieve impact en resultaten, botsen de trajectcontroles ook op hun beperkingen. De flitspalen zullen daarom (nog) niet helemaal verdwijnen door de trajectcontroles. Om de constante snelheid over een bepaalde afstand te meten, moet de locatie voldoende geschikt zijn. Plaatsen waar er automatisch een verandering van snelheid gebeurt, denk aan bochten of opritten van de snelweg, zijn daarom niet geschikt voor trajectcontroles. 


Neem contact met ons op

Actueel

 EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe Avocats

Donderdag 26 Juni 2025

EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe Avocats

In een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.

Lees meer
 Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025

Maandag 23 Juni 2025

Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025

De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.

Lees meer
 Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Maandag 16 Juni 2025

Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Plannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.

Lees meer
close menu 1u