Meer file op gewestwegen: Febiac pleit voor opwaardering regionale wegen

 Meer file op gewestwegen: Febiac pleit voor opwaardering regionale wegen

De files op de gewestwegen nemen minder snel af dan op de snelwegen in ons land, zo blijkt uit een analyse van Be-Mobile waarover De Standaard maandag bericht. Febiac, de federatie van de autosector, pleit naar aanleiding van deze vaststelling voor een opwaardering van het netwerk aan regionale wegen.

Febiac vindt de files op de gewestwegen geen verrassing, "gezien de bijzonder slordige en onoordeelkundige manier waarop de voorbije decennia met deze wegen is omgegaan". De federatie verwijst onder meer naar niet-gesynchroniseerde verkeerslichten, inconsequent aangelegde rotondes en kruisingen, ontelbare toegangen tot winkel- en bedrijvencentrale... "Alles lijkt te kunnen, maar aan doorstroming wordt nauwelijks gedacht."

Het opwaarderen van deze gewestwegen zou nochtans de mobiliteit ten goede komen. Febiac verwijst naar het feit dat bij een incident op een autostrade kan worden teruggevallen op het regionale wegennet. Voor kortere, regionale verplaatsingen zou men ook sneller kiezen voor een gewestweg. Een opwaardering van deze wegen zorgt bovendien voor meer capaciteit, aan een lagere kost dan op de hoofdwegen.

"Wij pleiten niet voor meer wegen, meer beton. Ons voorstel komt neer op het wegwerken van een aantal manifest ontbrekende schakels én in te zetten op de optimalisatie van het wegennet gekoppeld aan capaciteitsmanagement", aldus Febiac. Hierin past ook de slimme kilometerheffing, in de plaats van de huidige -forfaitaire- belasting op autobezit.

BRUSSEL 20/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u