Meer file op gewestwegen: Febiac pleit voor opwaardering regionale wegen

 Meer file op gewestwegen: Febiac pleit voor opwaardering regionale wegen

De files op de gewestwegen nemen minder snel af dan op de snelwegen in ons land, zo blijkt uit een analyse van Be-Mobile waarover De Standaard maandag bericht. Febiac, de federatie van de autosector, pleit naar aanleiding van deze vaststelling voor een opwaardering van het netwerk aan regionale wegen.

Febiac vindt de files op de gewestwegen geen verrassing, "gezien de bijzonder slordige en onoordeelkundige manier waarop de voorbije decennia met deze wegen is omgegaan". De federatie verwijst onder meer naar niet-gesynchroniseerde verkeerslichten, inconsequent aangelegde rotondes en kruisingen, ontelbare toegangen tot winkel- en bedrijvencentrale... "Alles lijkt te kunnen, maar aan doorstroming wordt nauwelijks gedacht."

Het opwaarderen van deze gewestwegen zou nochtans de mobiliteit ten goede komen. Febiac verwijst naar het feit dat bij een incident op een autostrade kan worden teruggevallen op het regionale wegennet. Voor kortere, regionale verplaatsingen zou men ook sneller kiezen voor een gewestweg. Een opwaardering van deze wegen zorgt bovendien voor meer capaciteit, aan een lagere kost dan op de hoofdwegen.

"Wij pleiten niet voor meer wegen, meer beton. Ons voorstel komt neer op het wegwerken van een aantal manifest ontbrekende schakels én in te zetten op de optimalisatie van het wegennet gekoppeld aan capaciteitsmanagement", aldus Febiac. Hierin past ook de slimme kilometerheffing, in de plaats van de huidige -forfaitaire- belasting op autobezit.

BRUSSEL 20/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u