Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

  Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

Het aantal pv's voor bestuurders die hun auto op het fietspad parkeren, is in de periode 2010-2014 met 39,1 procent gestegen van 16.962 tot 23.499. Het aantal bereikte in deze periode een piek tot 24.144 in 2014 om dan licht terug te vallen tot 23.499. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Stefaan Van Hecke (Groen).

Volgens Van Hecke hebben vele fietsers en belangengroepen de indruk dat deze overtreding weinig prioritair is voor de politie, maar volgens Jambon schenkt deze er wel degelijk aandacht aan. "Omdat de overtreding in de meeste gevallen slechts kort duurt, is de pakkans echter niet groot." De minister geeft anderzijds toe dat er zeker nood is aan sensibilisering, maar wijst erop dat sinds de zesde staatshervorming de gewesten bevoegd zijn voor dergelijke preventieve campagnes.

In antwoord op de vraag van Van Hecke naar een strengere bestraffing stelt Jambon dat het niet mogelijk is om deze overtreding van de tweede naar de derde graad te verhogen omdat ze de veiligheid van andere weggebruikers slechts onrechtstreeks in gevaar brengt. "Indien men deze overtreders wil beteugelen door ze voor de rechtbank te dagvaarden in plaats van een onmiddellijke inning voor te stellen, dan betreft dat een ingreep in het vervolgingsbeleid en dat is een bevoegdheid van Justitie", aldus Jambon.

BRUSSEL 03/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u