Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

  Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

Het aantal pv's voor bestuurders die hun auto op het fietspad parkeren, is in de periode 2010-2014 met 39,1 procent gestegen van 16.962 tot 23.499. Het aantal bereikte in deze periode een piek tot 24.144 in 2014 om dan licht terug te vallen tot 23.499. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Stefaan Van Hecke (Groen).

Volgens Van Hecke hebben vele fietsers en belangengroepen de indruk dat deze overtreding weinig prioritair is voor de politie, maar volgens Jambon schenkt deze er wel degelijk aandacht aan. "Omdat de overtreding in de meeste gevallen slechts kort duurt, is de pakkans echter niet groot." De minister geeft anderzijds toe dat er zeker nood is aan sensibilisering, maar wijst erop dat sinds de zesde staatshervorming de gewesten bevoegd zijn voor dergelijke preventieve campagnes.

In antwoord op de vraag van Van Hecke naar een strengere bestraffing stelt Jambon dat het niet mogelijk is om deze overtreding van de tweede naar de derde graad te verhogen omdat ze de veiligheid van andere weggebruikers slechts onrechtstreeks in gevaar brengt. "Indien men deze overtreders wil beteugelen door ze voor de rechtbank te dagvaarden in plaats van een onmiddellijke inning voor te stellen, dan betreft dat een ingreep in het vervolgingsbeleid en dat is een bevoegdheid van Justitie", aldus Jambon.

BRUSSEL 03/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u