Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

  Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

Het aantal pv's voor bestuurders die hun auto op het fietspad parkeren, is in de periode 2010-2014 met 39,1 procent gestegen van 16.962 tot 23.499. Het aantal bereikte in deze periode een piek tot 24.144 in 2014 om dan licht terug te vallen tot 23.499. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Stefaan Van Hecke (Groen).

Volgens Van Hecke hebben vele fietsers en belangengroepen de indruk dat deze overtreding weinig prioritair is voor de politie, maar volgens Jambon schenkt deze er wel degelijk aandacht aan. "Omdat de overtreding in de meeste gevallen slechts kort duurt, is de pakkans echter niet groot." De minister geeft anderzijds toe dat er zeker nood is aan sensibilisering, maar wijst erop dat sinds de zesde staatshervorming de gewesten bevoegd zijn voor dergelijke preventieve campagnes.

In antwoord op de vraag van Van Hecke naar een strengere bestraffing stelt Jambon dat het niet mogelijk is om deze overtreding van de tweede naar de derde graad te verhogen omdat ze de veiligheid van andere weggebruikers slechts onrechtstreeks in gevaar brengt. "Indien men deze overtreders wil beteugelen door ze voor de rechtbank te dagvaarden in plaats van een onmiddellijke inning voor te stellen, dan betreft dat een ingreep in het vervolgingsbeleid en dat is een bevoegdheid van Justitie", aldus Jambon.

BRUSSEL 03/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u