Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

  Stijgend aantal pv's voor bestuurders die auto op fietspad parkeren

Het aantal pv's voor bestuurders die hun auto op het fietspad parkeren, is in de periode 2010-2014 met 39,1 procent gestegen van 16.962 tot 23.499. Het aantal bereikte in deze periode een piek tot 24.144 in 2014 om dan licht terug te vallen tot 23.499. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Stefaan Van Hecke (Groen).

Volgens Van Hecke hebben vele fietsers en belangengroepen de indruk dat deze overtreding weinig prioritair is voor de politie, maar volgens Jambon schenkt deze er wel degelijk aandacht aan. "Omdat de overtreding in de meeste gevallen slechts kort duurt, is de pakkans echter niet groot." De minister geeft anderzijds toe dat er zeker nood is aan sensibilisering, maar wijst erop dat sinds de zesde staatshervorming de gewesten bevoegd zijn voor dergelijke preventieve campagnes.

In antwoord op de vraag van Van Hecke naar een strengere bestraffing stelt Jambon dat het niet mogelijk is om deze overtreding van de tweede naar de derde graad te verhogen omdat ze de veiligheid van andere weggebruikers slechts onrechtstreeks in gevaar brengt. "Indien men deze overtreders wil beteugelen door ze voor de rechtbank te dagvaarden in plaats van een onmiddellijke inning voor te stellen, dan betreft dat een ingreep in het vervolgingsbeleid en dat is een bevoegdheid van Justitie", aldus Jambon.

BRUSSEL 03/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u