Septemberverklaring - Vergroening verkeersbelasting "geen folietje voor rijke mensen", zegt Homans

 Septemberverklaring - Vergroening verkeersbelasting "geen folietje voor rijke mensen", zegt Homans

De maatregel van de Vlaamse regering om milieuvriendelijke wagens aan te moedigen is geen folietje voor rijke mensen. Dat stelt Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA). Volgens haar Open Vld-collega Annemie Turtelboom geldt de maatregel niet voor leasingwagens, omdat daarvoor een samenwerkingsakkoord nodig is met de andere gewesten en Wallonië daar niet voor staat te springen.

Tijdens de Septemberverklaring schoof de Vlaamse regering voor volgend jaar een financiële incentive naar voren voor wie een elektronische wagen of een waterstofwagen koopt. De hervorming zal enkel gelden voor niet-leasingwagens én enkel voor nieuwe wagens. Dat laatste maakt volgens Turtelboom dat het niet om een belastingverhoging gaat.

Bovendien is er een eenvoudige reden dat leasingwagens niet worden meegenomen. "Daarvoor is een samenwerkingsakkoord nodig met Brussel en Wallonië en er is geen bereidheid bij Wallonië om dat te tekenen", legde de liberale politica dinsdag uit in De Ochtend op Radio 1. "De dag dat Wallonië en Brussel tekenen, kan de maatregel van toepassing zijn op elke wagen die in Vlaanderen rijdt."

Ze verdedigt ook de keuze voor een aflopend systeem. Als je een bonus wil geven voor wagens met nul uitstoot, dan is dat vooral omdat ze duurder zijn. Wanneer er door de bonus meer van worden geproduceerd, dan dalen de prijzen en moet de incentive volgens Turtelboom aflopend zijn. "Anders is er sprake van oversubsidiëring", luidt het.

Volgens krantenberichten wordt de ingreep in N-VA-kringen afgedaan als "een folieke van Annemie Turtelboom". "Door wat geld rond te strooien voor Tesla's gaan we het wagenpark niet vergroenen" klinkt het. N-VA-kopstuk Liesbeth Homans benadrukt dat de beslissing tijdens de onderhandelingen collegiaal werd afgeklopt. "Bovendien zijn er nog andere milieuvriendelijke wagens dan Tesla's", aldus Homans, die verwijst naar voertuigen vanaf 7.000 euro. "Het nu voorstellen alsof het alleen een folietje is voor rijke mensen, is niet correct."

BRUSSEL 29/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u