Septemberverklaring - Vergroening verkeersbelasting "geen folietje voor rijke mensen", zegt Homans

 Septemberverklaring - Vergroening verkeersbelasting "geen folietje voor rijke mensen", zegt Homans

De maatregel van de Vlaamse regering om milieuvriendelijke wagens aan te moedigen is geen folietje voor rijke mensen. Dat stelt Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA). Volgens haar Open Vld-collega Annemie Turtelboom geldt de maatregel niet voor leasingwagens, omdat daarvoor een samenwerkingsakkoord nodig is met de andere gewesten en Wallonië daar niet voor staat te springen.

Tijdens de Septemberverklaring schoof de Vlaamse regering voor volgend jaar een financiële incentive naar voren voor wie een elektronische wagen of een waterstofwagen koopt. De hervorming zal enkel gelden voor niet-leasingwagens én enkel voor nieuwe wagens. Dat laatste maakt volgens Turtelboom dat het niet om een belastingverhoging gaat.

Bovendien is er een eenvoudige reden dat leasingwagens niet worden meegenomen. "Daarvoor is een samenwerkingsakkoord nodig met Brussel en Wallonië en er is geen bereidheid bij Wallonië om dat te tekenen", legde de liberale politica dinsdag uit in De Ochtend op Radio 1. "De dag dat Wallonië en Brussel tekenen, kan de maatregel van toepassing zijn op elke wagen die in Vlaanderen rijdt."

Ze verdedigt ook de keuze voor een aflopend systeem. Als je een bonus wil geven voor wagens met nul uitstoot, dan is dat vooral omdat ze duurder zijn. Wanneer er door de bonus meer van worden geproduceerd, dan dalen de prijzen en moet de incentive volgens Turtelboom aflopend zijn. "Anders is er sprake van oversubsidiëring", luidt het.

Volgens krantenberichten wordt de ingreep in N-VA-kringen afgedaan als "een folieke van Annemie Turtelboom". "Door wat geld rond te strooien voor Tesla's gaan we het wagenpark niet vergroenen" klinkt het. N-VA-kopstuk Liesbeth Homans benadrukt dat de beslissing tijdens de onderhandelingen collegiaal werd afgeklopt. "Bovendien zijn er nog andere milieuvriendelijke wagens dan Tesla's", aldus Homans, die verwijst naar voertuigen vanaf 7.000 euro. "Het nu voorstellen alsof het alleen een folietje is voor rijke mensen, is niet correct."

BRUSSEL 29/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u