Septemberverklaring - Vergroening verkeersbelasting "geen folietje voor rijke mensen", zegt Homans

 Septemberverklaring - Vergroening verkeersbelasting "geen folietje voor rijke mensen", zegt Homans

De maatregel van de Vlaamse regering om milieuvriendelijke wagens aan te moedigen is geen folietje voor rijke mensen. Dat stelt Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA). Volgens haar Open Vld-collega Annemie Turtelboom geldt de maatregel niet voor leasingwagens, omdat daarvoor een samenwerkingsakkoord nodig is met de andere gewesten en Wallonië daar niet voor staat te springen.

Tijdens de Septemberverklaring schoof de Vlaamse regering voor volgend jaar een financiële incentive naar voren voor wie een elektronische wagen of een waterstofwagen koopt. De hervorming zal enkel gelden voor niet-leasingwagens én enkel voor nieuwe wagens. Dat laatste maakt volgens Turtelboom dat het niet om een belastingverhoging gaat.

Bovendien is er een eenvoudige reden dat leasingwagens niet worden meegenomen. "Daarvoor is een samenwerkingsakkoord nodig met Brussel en Wallonië en er is geen bereidheid bij Wallonië om dat te tekenen", legde de liberale politica dinsdag uit in De Ochtend op Radio 1. "De dag dat Wallonië en Brussel tekenen, kan de maatregel van toepassing zijn op elke wagen die in Vlaanderen rijdt."

Ze verdedigt ook de keuze voor een aflopend systeem. Als je een bonus wil geven voor wagens met nul uitstoot, dan is dat vooral omdat ze duurder zijn. Wanneer er door de bonus meer van worden geproduceerd, dan dalen de prijzen en moet de incentive volgens Turtelboom aflopend zijn. "Anders is er sprake van oversubsidiëring", luidt het.

Volgens krantenberichten wordt de ingreep in N-VA-kringen afgedaan als "een folieke van Annemie Turtelboom". "Door wat geld rond te strooien voor Tesla's gaan we het wagenpark niet vergroenen" klinkt het. N-VA-kopstuk Liesbeth Homans benadrukt dat de beslissing tijdens de onderhandelingen collegiaal werd afgeklopt. "Bovendien zijn er nog andere milieuvriendelijke wagens dan Tesla's", aldus Homans, die verwijst naar voertuigen vanaf 7.000 euro. "Het nu voorstellen alsof het alleen een folietje is voor rijke mensen, is niet correct."

BRUSSEL 29/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u