Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

 Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

Via een vergroening van de verkeersbelastingen wil de Vlaamse regering de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. Wie een elektrische wagen of een waterstofwagen koopt, krijgt vanaf volgend jaar een financiële incentive. Dat is aangekondigd bij de voorstelling van de Vlaamse begroting voor volgend jaar.

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rondrijden op de Vlaamse wegens. Daarvoor zal geïnvesteerd worden in tank- en laadinfrastructuur.

Maar ook de fiscaliteit wordt daarvoor ingezet. Bedoeling is om via een hervorming van de verkeersbelastingen het gebruik van vervuilende dieselwagens te ontmoedigen en de aankoop van wagens met weinig of geen uitstoot te stimuleren, zei minister van Financiën Annemie Turtelboom. Ze gaat de volledige hervorming de komende weken uitwerken, samen met milieuminister Joke Schauvliege. De hervorming zal wel enkel gelden bij nieuwe inschrijvingen.

Wagens die geen uitstoot veroorzaken, elektrische wagens en waterstofwagens - krijgen vanaf volgend jaar een financiële incentive in hun (eenmalige) BIV. Die zal volgend jaar maximum 5.000 euro bedragen. De daaropvolgende jaren, naarmate er meer van die groene wagens rondrijden, neemt de bonus af. Bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 januari ingaat.

De maatregel geldt enkel voor niet-leasingwagens. Milieuvriendelijke leasingwagens zijn immers al fiscaal bevoordeeld.

BRUSSEL 28/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u