Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

 Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

Via een vergroening van de verkeersbelastingen wil de Vlaamse regering de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. Wie een elektrische wagen of een waterstofwagen koopt, krijgt vanaf volgend jaar een financiële incentive. Dat is aangekondigd bij de voorstelling van de Vlaamse begroting voor volgend jaar.

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rondrijden op de Vlaamse wegens. Daarvoor zal geïnvesteerd worden in tank- en laadinfrastructuur.

Maar ook de fiscaliteit wordt daarvoor ingezet. Bedoeling is om via een hervorming van de verkeersbelastingen het gebruik van vervuilende dieselwagens te ontmoedigen en de aankoop van wagens met weinig of geen uitstoot te stimuleren, zei minister van Financiën Annemie Turtelboom. Ze gaat de volledige hervorming de komende weken uitwerken, samen met milieuminister Joke Schauvliege. De hervorming zal wel enkel gelden bij nieuwe inschrijvingen.

Wagens die geen uitstoot veroorzaken, elektrische wagens en waterstofwagens - krijgen vanaf volgend jaar een financiële incentive in hun (eenmalige) BIV. Die zal volgend jaar maximum 5.000 euro bedragen. De daaropvolgende jaren, naarmate er meer van die groene wagens rondrijden, neemt de bonus af. Bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 januari ingaat.

De maatregel geldt enkel voor niet-leasingwagens. Milieuvriendelijke leasingwagens zijn immers al fiscaal bevoordeeld.

BRUSSEL 28/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u