Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

 Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

Via een vergroening van de verkeersbelastingen wil de Vlaamse regering de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. Wie een elektrische wagen of een waterstofwagen koopt, krijgt vanaf volgend jaar een financiële incentive. Dat is aangekondigd bij de voorstelling van de Vlaamse begroting voor volgend jaar.

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rondrijden op de Vlaamse wegens. Daarvoor zal geïnvesteerd worden in tank- en laadinfrastructuur.

Maar ook de fiscaliteit wordt daarvoor ingezet. Bedoeling is om via een hervorming van de verkeersbelastingen het gebruik van vervuilende dieselwagens te ontmoedigen en de aankoop van wagens met weinig of geen uitstoot te stimuleren, zei minister van Financiën Annemie Turtelboom. Ze gaat de volledige hervorming de komende weken uitwerken, samen met milieuminister Joke Schauvliege. De hervorming zal wel enkel gelden bij nieuwe inschrijvingen.

Wagens die geen uitstoot veroorzaken, elektrische wagens en waterstofwagens - krijgen vanaf volgend jaar een financiële incentive in hun (eenmalige) BIV. Die zal volgend jaar maximum 5.000 euro bedragen. De daaropvolgende jaren, naarmate er meer van die groene wagens rondrijden, neemt de bonus af. Bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 januari ingaat.

De maatregel geldt enkel voor niet-leasingwagens. Milieuvriendelijke leasingwagens zijn immers al fiscaal bevoordeeld.

BRUSSEL 28/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u