Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

 Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

Via een vergroening van de verkeersbelastingen wil de Vlaamse regering de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. Wie een elektrische wagen of een waterstofwagen koopt, krijgt vanaf volgend jaar een financiële incentive. Dat is aangekondigd bij de voorstelling van de Vlaamse begroting voor volgend jaar.

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rondrijden op de Vlaamse wegens. Daarvoor zal geïnvesteerd worden in tank- en laadinfrastructuur.

Maar ook de fiscaliteit wordt daarvoor ingezet. Bedoeling is om via een hervorming van de verkeersbelastingen het gebruik van vervuilende dieselwagens te ontmoedigen en de aankoop van wagens met weinig of geen uitstoot te stimuleren, zei minister van Financiën Annemie Turtelboom. Ze gaat de volledige hervorming de komende weken uitwerken, samen met milieuminister Joke Schauvliege. De hervorming zal wel enkel gelden bij nieuwe inschrijvingen.

Wagens die geen uitstoot veroorzaken, elektrische wagens en waterstofwagens - krijgen vanaf volgend jaar een financiële incentive in hun (eenmalige) BIV. Die zal volgend jaar maximum 5.000 euro bedragen. De daaropvolgende jaren, naarmate er meer van die groene wagens rondrijden, neemt de bonus af. Bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 januari ingaat.

De maatregel geldt enkel voor niet-leasingwagens. Milieuvriendelijke leasingwagens zijn immers al fiscaal bevoordeeld.

BRUSSEL 28/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u