Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

 Septemberverklaring - Financiële incentive voor wie wagen op elektriciteit of waterstof koopt

Via een vergroening van de verkeersbelastingen wil de Vlaamse regering de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. Wie een elektrische wagen of een waterstofwagen koopt, krijgt vanaf volgend jaar een financiële incentive. Dat is aangekondigd bij de voorstelling van de Vlaamse begroting voor volgend jaar.

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rondrijden op de Vlaamse wegens. Daarvoor zal geïnvesteerd worden in tank- en laadinfrastructuur.

Maar ook de fiscaliteit wordt daarvoor ingezet. Bedoeling is om via een hervorming van de verkeersbelastingen het gebruik van vervuilende dieselwagens te ontmoedigen en de aankoop van wagens met weinig of geen uitstoot te stimuleren, zei minister van Financiën Annemie Turtelboom. Ze gaat de volledige hervorming de komende weken uitwerken, samen met milieuminister Joke Schauvliege. De hervorming zal wel enkel gelden bij nieuwe inschrijvingen.

Wagens die geen uitstoot veroorzaken, elektrische wagens en waterstofwagens - krijgen vanaf volgend jaar een financiële incentive in hun (eenmalige) BIV. Die zal volgend jaar maximum 5.000 euro bedragen. De daaropvolgende jaren, naarmate er meer van die groene wagens rondrijden, neemt de bonus af. Bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 januari ingaat.

De maatregel geldt enkel voor niet-leasingwagens. Milieuvriendelijke leasingwagens zijn immers al fiscaal bevoordeeld.

BRUSSEL 28/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u