Rood licht niet overal even rood!

 Rood licht niet overal even rood!

Het is voor alle weggebruikers verboden om een rood licht te negeren. Toch levert dit quasi absolute verbod niet steeds dezelfde straf op. De straf is vooral afhankelijk van de plaats waar je de overtreding begaat. 

Door het rood licht rijden is een verkeersovertreding van de 3e graad. Voor deze overtredingen heeft het parket de keuze om je meteen te dagvaarden voor de politierechtbank of je een minnelijke schikking (boete) voor te stellen.

Sommige parketten stellen sowieso eerst een onmiddellijke inning voor, terwijl deze beslissing bij andere parketten afhangt van het aantal seconden dat het licht reeds op rood stond. Doorgaans ligt de grens op 3 of 4 seconden, maar dit is niet overal het geval. Bovendien spelen er vaak ook nog andere factoren mee bij de beslissing om iemand al dan niet te dagvaarden. Het strafrechtelijk verleden of het feit dat de bestuurder zijn of haar rijbewijs minder dan 2 jaar in het bezit heeft kunnen bijvoorbeeld van doorslaggevend belang zijn.

Het bedrag van de minnelijke schikking bedraagt 184 euro. Indien je gedagvaard wordt mag je je meteen aan een veel hoger bedrag verwachten. De minimum geldboete bedraagt voor de rechtbank namelijk 240 euro en kan in theorie oplopen tot 4.000 euro. Bovendien moet er sowieso een verplichte bijdrage betaald worden aan het slachtofferfonds van 200 euro. De rechter heeft ook de mogelijkheid om een rijverbod van minimum 8 dagen op te leggen, maar is hier niet toe verplicht volgens de wet.

Voor een overzicht van het vervolgingsbeleid per arrondissement zie https://www.intolaw.be/verkeersrecht/verkeersinbreuk/rood-licht#.WSLkI-vyhhE.


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u