Rood licht niet overal even rood!

 Rood licht niet overal even rood!

Het is voor alle weggebruikers verboden om een rood licht te negeren. Toch levert dit quasi absolute verbod niet steeds dezelfde straf op. De straf is vooral afhankelijk van de plaats waar je de overtreding begaat. 

Door het rood licht rijden is een verkeersovertreding van de 3e graad. Voor deze overtredingen heeft het parket de keuze om je meteen te dagvaarden voor de politierechtbank of je een minnelijke schikking (boete) voor te stellen.

Sommige parketten stellen sowieso eerst een onmiddellijke inning voor, terwijl deze beslissing bij andere parketten afhangt van het aantal seconden dat het licht reeds op rood stond. Doorgaans ligt de grens op 3 of 4 seconden, maar dit is niet overal het geval. Bovendien spelen er vaak ook nog andere factoren mee bij de beslissing om iemand al dan niet te dagvaarden. Het strafrechtelijk verleden of het feit dat de bestuurder zijn of haar rijbewijs minder dan 2 jaar in het bezit heeft kunnen bijvoorbeeld van doorslaggevend belang zijn.

Het bedrag van de minnelijke schikking bedraagt 184 euro. Indien je gedagvaard wordt mag je je meteen aan een veel hoger bedrag verwachten. De minimum geldboete bedraagt voor de rechtbank namelijk 240 euro en kan in theorie oplopen tot 4.000 euro. Bovendien moet er sowieso een verplichte bijdrage betaald worden aan het slachtofferfonds van 200 euro. De rechter heeft ook de mogelijkheid om een rijverbod van minimum 8 dagen op te leggen, maar is hier niet toe verplicht volgens de wet.

Voor een overzicht van het vervolgingsbeleid per arrondissement zie https://www.intolaw.be/verkeersrecht/verkeersinbreuk/rood-licht#.WSLkI-vyhhE.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u