Rood licht niet overal even rood!

 Rood licht niet overal even rood!

Het is voor alle weggebruikers verboden om een rood licht te negeren. Toch levert dit quasi absolute verbod niet steeds dezelfde straf op. De straf is vooral afhankelijk van de plaats waar je de overtreding begaat. 

Door het rood licht rijden is een verkeersovertreding van de 3e graad. Voor deze overtredingen heeft het parket de keuze om je meteen te dagvaarden voor de politierechtbank of je een minnelijke schikking (boete) voor te stellen.

Sommige parketten stellen sowieso eerst een onmiddellijke inning voor, terwijl deze beslissing bij andere parketten afhangt van het aantal seconden dat het licht reeds op rood stond. Doorgaans ligt de grens op 3 of 4 seconden, maar dit is niet overal het geval. Bovendien spelen er vaak ook nog andere factoren mee bij de beslissing om iemand al dan niet te dagvaarden. Het strafrechtelijk verleden of het feit dat de bestuurder zijn of haar rijbewijs minder dan 2 jaar in het bezit heeft kunnen bijvoorbeeld van doorslaggevend belang zijn.

Het bedrag van de minnelijke schikking bedraagt 184 euro. Indien je gedagvaard wordt mag je je meteen aan een veel hoger bedrag verwachten. De minimum geldboete bedraagt voor de rechtbank namelijk 240 euro en kan in theorie oplopen tot 4.000 euro. Bovendien moet er sowieso een verplichte bijdrage betaald worden aan het slachtofferfonds van 200 euro. De rechter heeft ook de mogelijkheid om een rijverbod van minimum 8 dagen op te leggen, maar is hier niet toe verplicht volgens de wet.

Voor een overzicht van het vervolgingsbeleid per arrondissement zie https://www.intolaw.be/verkeersrecht/verkeersinbreuk/rood-licht#.WSLkI-vyhhE.


Bereken je boete

Actueel

 De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Donderdag 06 Mei 2021

De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Of het nu een dagelijkse beslommering is op weg naar je werk, of een vaste gewoonte tijdens de jaarlijkse vakantie naar ‘La douce France’, de file is ons allen een bekend fenomeen. Helemaal frustrerend is het wanneer je moet aanschuiven terwijl je afslag maar enkele honderden meters ver is. Maar wat riskeer je juist wanneer je de pechstrook gebruikt om er vaart in te krijgen? Onze experten verkeersrecht geven je het antwoord.

Lees meer
 U moet verschijnen voor de politierechtbank van Brussel?  Er zijn 12.000 wachtenden voor u!

Dinsdag 06 April 2021

U moet verschijnen voor de politierechtbank van Brussel? Er zijn 12.000 wachtenden voor u!

Sinds begin dit jaar is 30km/uur de norm in de hoofdstad. Deze maatregel zorgde voor heel wat extra dossiers voor de Brusselse politierechtbank en gecombineerd met de gevolgen van de wereldwijde pandemie, resulteert dit in een flessenhals met een wachtlijst van maar liefst 12.000 dossiers. In dit artikel bekijken we wat hier de mogelijke gevolgen van zijn.

Lees meer
 Het tijdperk van uurtje-factuurtje loopt in de advocatuur op zijn laatste benen

Dinsdag 30 Maart 2021

Het tijdperk van uurtje-factuurtje loopt in de advocatuur op zijn laatste benen

Bron: Newsweek editie maart 2021 (24/3) Door Filip Michiels Schuiven grote bedrijven hun juristen almaar vaker aan de kant om ze te vervangen door robots? En doen advocatenkantoren binnenkort massaal een beroep op IT’ers? Zo’n vaart zal het nog niet meteen lopen, maar vooral in de VS en in het VK lijkt de opmars van big data en artificiële intelligentie in de juridische sector nog amper te stuiten.

Lees meer
close menu