Ronde van Vlaanderen - Acht procent Oost-Vlaamse bestuurders reed onder invloed

 Ronde van Vlaanderen - Acht procent Oost-Vlaamse bestuurders reed onder invloed

Bij alcoholcontroles in het zuiden van Oost-Vlaanderen afgelopen zondag bleek dat acht pct van de gecontroleerde bestuurders onder invloed reed. Dertien pct reed op de dag van de Ronde van Vlaanderen ook te snel, meldt de federale politie Oost-Vlaanderen. Meer dan 16.000 mensen kozen dit jaar voor de pendeldienst tussen het parcours en parking.

Er werden zondag, tijdens de Ronde van Vlaanderen, 276 ademtesten afgenomen op elf plaatsen in zes politiezones (Deinze/Zulte, Schelde-Leie, Regio Rhode & Schelde, Brakel, Vlaamse Ardennen en Ronse). "Acht pct van de gecontroleerden, zijnde 22 bestuurders, had een strafbaar alcoholgehalte, van wie acht tussen de 0,22 en 0,35 mg/l en veertien boven de 0,35 mg/l", verduidelijkt hoofdcommissaris Patrick Willockx van de federale politie Oost-Vlaanderen.

Op veertien plaatsen werden mobiele snelheidscontroles uitgevoerd en 5.336 voertuigen gecontroleerd, waarbij 708 wagens en motoren sneller reden dan de toegelaten snelheid. "Concreet betekent dit dat 13,27 pct van de gecontroleerde bestuurders tegen de lamp liep. In 2015 was dat 16,24 pct en in 2014 was dat 14,40 pct."

Alles samen werden op bevel van het parket van Oost-Vlaanderen negen rijbewijzen ingetrokken. Bij de verwerking van overtredingen zal nagegaan worden of er onder de overtreders "recidivisten" zijn, bestuurders die de afgelopen vijf jaar ook al geflitst werden, waarschuwt de politie.

Nog op vlak van mobiliteit laat het Oost-Vlaamse provinciebestuur weten dat meer dan 16.500 toeschouwers gebruikt maakten van de gratis shuttles tussen pendelparkings en het parcours. Het aantal toeschouwers dat daarvan gebruikt maakt, steeg de laatste jaren onafgebroken, ten opzichte van 2015 zelfs met 12 pct. De pendeldienst wordt aangeboden in samenwerking met De Lijn en Flanders Classics.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u