Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

 Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod? Wat verandert er aan de regeling? Ontdek de nieuwe wetgeving met IntoLaw.

·      Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

·      Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

 

 

Dat te veel alcohol rijverbod als gevolg heeft, klinkt logisch. Begin oktober kreeg een Liedekerkse man een levenslang rijverbod door dronken te fietsen. Het was zijn derde gelijkaardige overtreding. Bovendien was het alcoholpercentage in zijn bloed zo hoog dat het bij anderen dodelijk zou kunnen zijn. Maar wat heeft dat te maken met zijn rijbewijs?

 

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

Velen nemen op een flinke avond uit de fiets om niet dronken achter het stuur te kruipen. Maar mag dat wel? Helemaal niet. Dronken fietsen is namelijk bijna even gevaarlijk als dronken met de auto rijden. Het rijbewijs intrekken zou moeten tegengaan dat de bestuurder eender welk voertuig bedient in benevelde toestand. De logica is dat iemand die dronken zou fietsen ook veel sneller dronken zou rijden.

 

Wat is het grote verschil? Volgens politierechter Kathleen Stinckens vormt de dronken fietser vooral een gevaar voor zichzelf, terwijl de geïntoxiceerde automobilist anderen meer in gevaar brengt. Volgens haar moet er dus vooral gekeken worden naar de overtreding zelf, niet naar mogelijke implicaties ten opzichte van ander gedrag. Bovendien wordt die straf in de praktijk ook vaak uitgesproken bij openbare dronkenschap bij jongeren en studenten zonder rijbewijs. In zo’n geval voor te veel alcohol rijverbod krijgen, lijkt gewoonweg onlogisch.

 

Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

Afgelopen jaar diende open VLD een wetsvoorstel in om de straf op dronken fietsen te veranderen. De automatische straf van 1.600 euro boete en een maand rijverbod zou buiten proportie zijn. Het wetsvoorstel verbiedt geen rijverbod, maar laat het over aan het oordeel van de rechter. Zo kan die beslissen van zaak tot zaak of een rijverbod relevant zou zijn.

 

Vooral bij terugkerend problematisch gedrag zoals bij de Liedekerkse overtreder zouden rijbewijzen toch nog worden ingetrokken. Dat terugkerend misbruik van alcohol rijverbod verdient, steunt de politierechtbank ook. Met herhaaldelijk gedrag is het namelijk wel te beredeneren dat de dader geen grens trekt bij autorijden.

 

Heeft u al eens de auto laten staan en gefietst met een glaasje te veel op? Kent u iemand die liever zijn rijbewijs houdt? Vraag dan advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u