Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

 Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod? Wat verandert er aan de regeling? Ontdek de nieuwe wetgeving met IntoLaw.

·      Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

·      Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

 

 

Dat te veel alcohol rijverbod als gevolg heeft, klinkt logisch. Begin oktober kreeg een Liedekerkse man een levenslang rijverbod door dronken te fietsen. Het was zijn derde gelijkaardige overtreding. Bovendien was het alcoholpercentage in zijn bloed zo hoog dat het bij anderen dodelijk zou kunnen zijn. Maar wat heeft dat te maken met zijn rijbewijs?

 

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

Velen nemen op een flinke avond uit de fiets om niet dronken achter het stuur te kruipen. Maar mag dat wel? Helemaal niet. Dronken fietsen is namelijk bijna even gevaarlijk als dronken met de auto rijden. Het rijbewijs intrekken zou moeten tegengaan dat de bestuurder eender welk voertuig bedient in benevelde toestand. De logica is dat iemand die dronken zou fietsen ook veel sneller dronken zou rijden.

 

Wat is het grote verschil? Volgens politierechter Kathleen Stinckens vormt de dronken fietser vooral een gevaar voor zichzelf, terwijl de geïntoxiceerde automobilist anderen meer in gevaar brengt. Volgens haar moet er dus vooral gekeken worden naar de overtreding zelf, niet naar mogelijke implicaties ten opzichte van ander gedrag. Bovendien wordt die straf in de praktijk ook vaak uitgesproken bij openbare dronkenschap bij jongeren en studenten zonder rijbewijs. In zo’n geval voor te veel alcohol rijverbod krijgen, lijkt gewoonweg onlogisch.

 

Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

Afgelopen jaar diende open VLD een wetsvoorstel in om de straf op dronken fietsen te veranderen. De automatische straf van 1.600 euro boete en een maand rijverbod zou buiten proportie zijn. Het wetsvoorstel verbiedt geen rijverbod, maar laat het over aan het oordeel van de rechter. Zo kan die beslissen van zaak tot zaak of een rijverbod relevant zou zijn.

 

Vooral bij terugkerend problematisch gedrag zoals bij de Liedekerkse overtreder zouden rijbewijzen toch nog worden ingetrokken. Dat terugkerend misbruik van alcohol rijverbod verdient, steunt de politierechtbank ook. Met herhaaldelijk gedrag is het namelijk wel te beredeneren dat de dader geen grens trekt bij autorijden.

 

Heeft u al eens de auto laten staan en gefietst met een glaasje te veel op? Kent u iemand die liever zijn rijbewijs houdt? Vraag dan advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u