Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

 Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod? Wat verandert er aan de regeling? Ontdek de nieuwe wetgeving met IntoLaw.

·      Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

·      Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

 

 

Dat te veel alcohol rijverbod als gevolg heeft, klinkt logisch. Begin oktober kreeg een Liedekerkse man een levenslang rijverbod door dronken te fietsen. Het was zijn derde gelijkaardige overtreding. Bovendien was het alcoholpercentage in zijn bloed zo hoog dat het bij anderen dodelijk zou kunnen zijn. Maar wat heeft dat te maken met zijn rijbewijs?

 

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

Velen nemen op een flinke avond uit de fiets om niet dronken achter het stuur te kruipen. Maar mag dat wel? Helemaal niet. Dronken fietsen is namelijk bijna even gevaarlijk als dronken met de auto rijden. Het rijbewijs intrekken zou moeten tegengaan dat de bestuurder eender welk voertuig bedient in benevelde toestand. De logica is dat iemand die dronken zou fietsen ook veel sneller dronken zou rijden.

 

Wat is het grote verschil? Volgens politierechter Kathleen Stinckens vormt de dronken fietser vooral een gevaar voor zichzelf, terwijl de geïntoxiceerde automobilist anderen meer in gevaar brengt. Volgens haar moet er dus vooral gekeken worden naar de overtreding zelf, niet naar mogelijke implicaties ten opzichte van ander gedrag. Bovendien wordt die straf in de praktijk ook vaak uitgesproken bij openbare dronkenschap bij jongeren en studenten zonder rijbewijs. In zo’n geval voor te veel alcohol rijverbod krijgen, lijkt gewoonweg onlogisch.

 

Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

Afgelopen jaar diende open VLD een wetsvoorstel in om de straf op dronken fietsen te veranderen. De automatische straf van 1.600 euro boete en een maand rijverbod zou buiten proportie zijn. Het wetsvoorstel verbiedt geen rijverbod, maar laat het over aan het oordeel van de rechter. Zo kan die beslissen van zaak tot zaak of een rijverbod relevant zou zijn.

 

Vooral bij terugkerend problematisch gedrag zoals bij de Liedekerkse overtreder zouden rijbewijzen toch nog worden ingetrokken. Dat terugkerend misbruik van alcohol rijverbod verdient, steunt de politierechtbank ook. Met herhaaldelijk gedrag is het namelijk wel te beredeneren dat de dader geen grens trekt bij autorijden.

 

Heeft u al eens de auto laten staan en gefietst met een glaasje te veel op? Kent u iemand die liever zijn rijbewijs houdt? Vraag dan advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u