Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

 Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod? Wat verandert er aan de regeling? Ontdek de nieuwe wetgeving met IntoLaw.

·      Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

·      Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

 

 

Dat te veel alcohol rijverbod als gevolg heeft, klinkt logisch. Begin oktober kreeg een Liedekerkse man een levenslang rijverbod door dronken te fietsen. Het was zijn derde gelijkaardige overtreding. Bovendien was het alcoholpercentage in zijn bloed zo hoog dat het bij anderen dodelijk zou kunnen zijn. Maar wat heeft dat te maken met zijn rijbewijs?

 

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

Velen nemen op een flinke avond uit de fiets om niet dronken achter het stuur te kruipen. Maar mag dat wel? Helemaal niet. Dronken fietsen is namelijk bijna even gevaarlijk als dronken met de auto rijden. Het rijbewijs intrekken zou moeten tegengaan dat de bestuurder eender welk voertuig bedient in benevelde toestand. De logica is dat iemand die dronken zou fietsen ook veel sneller dronken zou rijden.

 

Wat is het grote verschil? Volgens politierechter Kathleen Stinckens vormt de dronken fietser vooral een gevaar voor zichzelf, terwijl de geïntoxiceerde automobilist anderen meer in gevaar brengt. Volgens haar moet er dus vooral gekeken worden naar de overtreding zelf, niet naar mogelijke implicaties ten opzichte van ander gedrag. Bovendien wordt die straf in de praktijk ook vaak uitgesproken bij openbare dronkenschap bij jongeren en studenten zonder rijbewijs. In zo’n geval voor te veel alcohol rijverbod krijgen, lijkt gewoonweg onlogisch.

 

Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

Afgelopen jaar diende open VLD een wetsvoorstel in om de straf op dronken fietsen te veranderen. De automatische straf van 1.600 euro boete en een maand rijverbod zou buiten proportie zijn. Het wetsvoorstel verbiedt geen rijverbod, maar laat het over aan het oordeel van de rechter. Zo kan die beslissen van zaak tot zaak of een rijverbod relevant zou zijn.

 

Vooral bij terugkerend problematisch gedrag zoals bij de Liedekerkse overtreder zouden rijbewijzen toch nog worden ingetrokken. Dat terugkerend misbruik van alcohol rijverbod verdient, steunt de politierechtbank ook. Met herhaaldelijk gedrag is het namelijk wel te beredeneren dat de dader geen grens trekt bij autorijden.

 

Heeft u al eens de auto laten staan en gefietst met een glaasje te veel op? Kent u iemand die liever zijn rijbewijs houdt? Vraag dan advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u