Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

 Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

Woensdag keurde het Europees Parlement een nieuwe richtlijn goed die ervoor moet zorgen dat de lidstaten beter de gegevens over verkeersovertredingen met elkaar gaan uitwisselen. Het Europees Hof van Justitie vernietigde vorig jaar in mei nog een andere richtlijn hierover vanwege een probleem met de rechtsgrondslag. De nieuwe richtlijn zal ook in voege treden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken, die de vorige niet toepasten.

Door deze richtlijn zal het veel gemakkelijker worden om gegevens door te geven tussen de lidstaat van de overtreding en die waar het betrokken voertuig is ingeschreven. "Daarbij worden vooral die overtredingen geviseerd die het meest voorkomen en ook het grootste aantal slachtoffers maken, zoals overdreven snelheid, door het rode licht rijden, niet dragen van de gordel en rijden onder invloed.", verklaart Europees parlementslid Helga Stevens (N-VA).

Volgens verschillende parlementsleden houdt de nieuwe tekst ook beter rekening met de bescherming van de persoonsgegevens. Bevoegd Eurocommissaris Violetta Bulc heeft het over een "belangrijke stap" voor de verkeersveiligheid binnen Europa, die burgers moet beschermen tegen "onvoorzichtige bestuurders die de verkeersregels niet respecteren". De nieuwe richtlijn zou vanaf mei door een akkoord van de Europese Raad van kracht kunnen gaan. De overgangsperiode waarin de huidige regelgeving nog van kracht is, loopt dan namelijk af.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u