Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

 Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

Woensdag keurde het Europees Parlement een nieuwe richtlijn goed die ervoor moet zorgen dat de lidstaten beter de gegevens over verkeersovertredingen met elkaar gaan uitwisselen. Het Europees Hof van Justitie vernietigde vorig jaar in mei nog een andere richtlijn hierover vanwege een probleem met de rechtsgrondslag. De nieuwe richtlijn zal ook in voege treden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken, die de vorige niet toepasten.

Door deze richtlijn zal het veel gemakkelijker worden om gegevens door te geven tussen de lidstaat van de overtreding en die waar het betrokken voertuig is ingeschreven. "Daarbij worden vooral die overtredingen geviseerd die het meest voorkomen en ook het grootste aantal slachtoffers maken, zoals overdreven snelheid, door het rode licht rijden, niet dragen van de gordel en rijden onder invloed.", verklaart Europees parlementslid Helga Stevens (N-VA).

Volgens verschillende parlementsleden houdt de nieuwe tekst ook beter rekening met de bescherming van de persoonsgegevens. Bevoegd Eurocommissaris Violetta Bulc heeft het over een "belangrijke stap" voor de verkeersveiligheid binnen Europa, die burgers moet beschermen tegen "onvoorzichtige bestuurders die de verkeersregels niet respecteren". De nieuwe richtlijn zou vanaf mei door een akkoord van de Europese Raad van kracht kunnen gaan. De overgangsperiode waarin de huidige regelgeving nog van kracht is, loopt dan namelijk af.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u