Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

 Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

Woensdag keurde het Europees Parlement een nieuwe richtlijn goed die ervoor moet zorgen dat de lidstaten beter de gegevens over verkeersovertredingen met elkaar gaan uitwisselen. Het Europees Hof van Justitie vernietigde vorig jaar in mei nog een andere richtlijn hierover vanwege een probleem met de rechtsgrondslag. De nieuwe richtlijn zal ook in voege treden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken, die de vorige niet toepasten.

Door deze richtlijn zal het veel gemakkelijker worden om gegevens door te geven tussen de lidstaat van de overtreding en die waar het betrokken voertuig is ingeschreven. "Daarbij worden vooral die overtredingen geviseerd die het meest voorkomen en ook het grootste aantal slachtoffers maken, zoals overdreven snelheid, door het rode licht rijden, niet dragen van de gordel en rijden onder invloed.", verklaart Europees parlementslid Helga Stevens (N-VA).

Volgens verschillende parlementsleden houdt de nieuwe tekst ook beter rekening met de bescherming van de persoonsgegevens. Bevoegd Eurocommissaris Violetta Bulc heeft het over een "belangrijke stap" voor de verkeersveiligheid binnen Europa, die burgers moet beschermen tegen "onvoorzichtige bestuurders die de verkeersregels niet respecteren". De nieuwe richtlijn zou vanaf mei door een akkoord van de Europese Raad van kracht kunnen gaan. De overgangsperiode waarin de huidige regelgeving nog van kracht is, loopt dan namelijk af.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu