Rechter gelooft man die met 2,3 kilo cannabis spacecakes wilde bakken

 Rechter gelooft man die met 2,3 kilo cannabis spacecakes wilde bakken

Een in Kinrooi wonende Nederlander die 2,35 kilo cannabis bij zich had, is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De man kon de rechter ervan overtuigen dat de cannabis voor eigen gebruik was.

Begin 2015 was de Nederlander in Bocholt betrokken bij een verkeersongeval. Toen de politie ter plaatse kwam, vonden de agenten in de koffer een luchtdichte zak met daarin 2,35 kilo cannabis en enkele zakken potgrond. Ook had de Nederlander 1.095 euro op zak. De man gaf onmiddellijk toe dat hij de eigenaar is van de cannabis. Hij verklaarde dat hij de drugs niet verder wilde verkopen, maar wel in spacecakes voor zijn vrienden wilde verwerken. Zijn echtgenote en kinderen, die op het ogenblik van het ongeval aanwezig waren, bevestigden die verklaring.

Het Openbaar Ministerie was er zeker van dat de man de drugs wou verkopen en eiste een gevangenisstraf van 8 maanden, een boete en de verbeurdverklaring van 1.095 euro. Maar de rechter achtte de uitleg van de verdachte geloofwaardig, omdat er in de gsm van de Nederlander geen berichten werden aangetroffen waaruit bleek dat hij drugs dealde. De man had ook een plausibele verklaring voor de aangetroffen potgrond en het in beslag genomen geld.

De rechter veroordeelde hem enkel voor het bezit van de cannabis. Het in beslag genomen geld krijgt de Nederlander terug. De drugs werden verbeurd verklaard.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u