Rechter gelooft man die met 2,3 kilo cannabis spacecakes wilde bakken

 Rechter gelooft man die met 2,3 kilo cannabis spacecakes wilde bakken

Een in Kinrooi wonende Nederlander die 2,35 kilo cannabis bij zich had, is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De man kon de rechter ervan overtuigen dat de cannabis voor eigen gebruik was.

Begin 2015 was de Nederlander in Bocholt betrokken bij een verkeersongeval. Toen de politie ter plaatse kwam, vonden de agenten in de koffer een luchtdichte zak met daarin 2,35 kilo cannabis en enkele zakken potgrond. Ook had de Nederlander 1.095 euro op zak. De man gaf onmiddellijk toe dat hij de eigenaar is van de cannabis. Hij verklaarde dat hij de drugs niet verder wilde verkopen, maar wel in spacecakes voor zijn vrienden wilde verwerken. Zijn echtgenote en kinderen, die op het ogenblik van het ongeval aanwezig waren, bevestigden die verklaring.

Het Openbaar Ministerie was er zeker van dat de man de drugs wou verkopen en eiste een gevangenisstraf van 8 maanden, een boete en de verbeurdverklaring van 1.095 euro. Maar de rechter achtte de uitleg van de verdachte geloofwaardig, omdat er in de gsm van de Nederlander geen berichten werden aangetroffen waaruit bleek dat hij drugs dealde. De man had ook een plausibele verklaring voor de aangetroffen potgrond en het in beslag genomen geld.

De rechter veroordeelde hem enkel voor het bezit van de cannabis. Het in beslag genomen geld krijgt de Nederlander terug. De drugs werden verbeurd verklaard.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u