Rechtbank Ieper - Iets mildere straf in beroep voor dodelijk ongeval

  Rechtbank Ieper - Iets mildere straf in beroep voor dodelijk ongeval

Een Fransman die in oktober vorig jaar vluchtmisdrijf pleegde bij een dodelijk ongeval heeft donderdag voor de correctionele rechtbank van Ieper een iets mildere straf gekregen. De vier jaar cel uit het vonnis van de politierechtbank blijft, maar een kleiner deel is effectief.

Op maandag 13 oktober 2014 was Tommy S. op de terugweg van zijn werk in Oostrozebeke. Hij was betrokken bij een ongeval, waarna hij de vlucht nam. Bij dat ongeval overleed de 61-jarge Roger C. Het was Rogers eigen zoon die als politieagent ter plaatse kwam om vaststellingen te doen. Franse speurders konden Tommy S. uiteindelijk oppakken. Hij zat vier maanden in voorhechtenis en kwam na het betalen van een borgsom vrij onder voorwaarden. 

De politierechter veroordeelde hem tot 2 jaar, waarvan 1 effectief, voor het ongeval zelf en dezelfde straf voor het vluchtmisdrijf. Hij kreeg ook zeven jaar verval tot sturen opgelegd. Maar tegen de veroordeling voor het geval zelf tekende de Fransman beroep aan. "Hoewel de bestraffing zwaar is, berust mijn cliënt in de veroordeling voor het vluchtmisdrijf", stelde zijn advocate Julie Vandenbogaerde. "Maar tegen het vonnis betreffende het ongeval zelf, tekenden we wel beroep aan. Mijn cliënt voelt zich aansprakelijk en verantwoordelijk. En terecht, want hij reed te snel. Maar het slachtoffer had zelf ook een aandeel in het ongeval."

Voor die tenlastelegging krijgt de man nu een mildere straf. Hij wordt nog steeds veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor het ongeval zelf, maar slechts 6 maand blijft effectief.

IEPER 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u