Rechtbank Ieper - Iets mildere straf in beroep voor dodelijk ongeval

  Rechtbank Ieper - Iets mildere straf in beroep voor dodelijk ongeval

Een Fransman die in oktober vorig jaar vluchtmisdrijf pleegde bij een dodelijk ongeval heeft donderdag voor de correctionele rechtbank van Ieper een iets mildere straf gekregen. De vier jaar cel uit het vonnis van de politierechtbank blijft, maar een kleiner deel is effectief.

Op maandag 13 oktober 2014 was Tommy S. op de terugweg van zijn werk in Oostrozebeke. Hij was betrokken bij een ongeval, waarna hij de vlucht nam. Bij dat ongeval overleed de 61-jarge Roger C. Het was Rogers eigen zoon die als politieagent ter plaatse kwam om vaststellingen te doen. Franse speurders konden Tommy S. uiteindelijk oppakken. Hij zat vier maanden in voorhechtenis en kwam na het betalen van een borgsom vrij onder voorwaarden.

De politierechter veroordeelde hem tot 2 jaar, waarvan 1 effectief, voor het ongeval zelf en dezelfde straf voor het vluchtmisdrijf. Hij kreeg ook zeven jaar verval tot sturen opgelegd. Maar tegen de veroordeling voor het geval zelf tekende de Fransman beroep aan. "Hoewel de bestraffing zwaar is, berust mijn cliënt in de veroordeling voor het vluchtmisdrijf", stelde zijn advocate Julie Vandenbogaerde. "Maar tegen het vonnis betreffende het ongeval zelf, tekenden we wel beroep aan. Mijn cliënt voelt zich aansprakelijk en verantwoordelijk. En terecht, want hij reed te snel. Maar het slachtoffer had zelf ook een aandeel in het ongeval."

Voor die tenlastelegging krijgt de man nu een mildere straf. Hij wordt nog steeds veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor het ongeval zelf, maar slechts 6 maand blijft effectief.

IEPER 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u