Programma om rijbewijs te halen wordt fors uitgebreid

 Programma om rijbewijs te halen wordt fors uitgebreid

Nog dit jaar zullen kandidaat-bestuurders een heel ander programma tijdens hun rijopleiding voorgeschoteld krijgen. Kennis van de wegcode en beheersing van het voertuig zullen niet langer volstaan om voor het examen te slagen, zegt mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Dat schrijft De Standaard zaterdag.

Diverse sectororganisaties, middenveldorganisaties en minister Weyts bereikten een eerste akkoord over de hervorming van de rijopleiding. Volgende maand trekt Weyts naar de Vlaamse regering met een voorstel om de opleiding veel breder in te vullen dan nu het geval is.

"De huidige rijopleiding is veel te beperkt", zegt Weyts. "De focus ligt op het kennen van de wegcode en de beheersing van het voertuig. We zullen 'de eindtermen' van de rijopleiding verbreden." Nog dit jaar zal er tijdens de theoretische en de praktische opleiding veel meer aandacht zijn voor onder meer risicoanalyse, sociaal rijgedrag en routeplanning. Ook alcohol, bellen achter het stuur en het ontmoedigen van machogedrag krijgen een plaats in het curriculum.

 

BRUSSEL 14/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u