Programma om rijbewijs te halen wordt fors uitgebreid

 Programma om rijbewijs te halen wordt fors uitgebreid

Nog dit jaar zullen kandidaat-bestuurders een heel ander programma tijdens hun rijopleiding voorgeschoteld krijgen. Kennis van de wegcode en beheersing van het voertuig zullen niet langer volstaan om voor het examen te slagen, zegt mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Dat schrijft De Standaard zaterdag.

Diverse sectororganisaties, middenveldorganisaties en minister Weyts bereikten een eerste akkoord over de hervorming van de rijopleiding. Volgende maand trekt Weyts naar de Vlaamse regering met een voorstel om de opleiding veel breder in te vullen dan nu het geval is.

"De huidige rijopleiding is veel te beperkt", zegt Weyts. "De focus ligt op het kennen van de wegcode en de beheersing van het voertuig. We zullen 'de eindtermen' van de rijopleiding verbreden." Nog dit jaar zal er tijdens de theoretische en de praktische opleiding veel meer aandacht zijn voor onder meer risicoanalyse, sociaal rijgedrag en routeplanning. Ook alcohol, bellen achter het stuur en het ontmoedigen van machogedrag krijgen een plaats in het curriculum.

 

BRUSSEL 14/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u