Privatisering taken geen antwoord op desinvesteringen bij politie

 Privatisering taken geen antwoord op desinvesteringen bij politie

De overname van bepaalde veiligheidstaken door de privésector is geen antwoord op de desinvesteringen in de politie. Die boodschap brachten de vakbonden dinsdag tijdens een hoorzitting in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer. De vakbonden sluiten echter niet de deur voor het debat dat met een wetsvoorstel van Open Vld wordt heropend.

Het deze legislatuur opnieuw ingediende wetsvoorstel van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu wil politiecapaciteit vrijmaken door bepaalde politietaken over te laten aan de private sector. Het gaat onder meer om toezicht en bescherming van gebouwen en sites, begeleiding en transport, het beheer van flitspalen en de afhandeling van verkeersovertredingen en het transport van gedetineerden.

Voor voorzitter Vincent Gilles van het liberale VSOA mag het debat gevoerd worden, maar met "de gerechtelijke kwaliteit als limiet". Zo wijst hij erop dat de kwaliteitsnormen voor private veiligheidsagenten nog niet voldoen. Ook moet er volgens hem gekeken worden naar de concrete uitvoering van de taken, wetende dat de private sector uiteindelijk altijd rentabiliteit als doelstelling heeft. Het gaat uiteindelijk om diensten aan de bevolking. Ook zijn collega Vincent Houssin tekent voorbehoud aan. Zo moest de private sector de politie in de jaren negentig om hulp vragen voor de bewaking van geldtransporten. "Er waren 59 aanvallen in 1995, vandaag geen enkele meer."

Ook Eric Picqueur van de socialistische ACOD wil over de complementariteit met de private sector praten, maar volgens hem kan beter gewacht worden op het plan van Jambon over de kerntaken van de politie. "Eerst moeten de kerntaken van de politie opgelijst worden", pas dan kan er over een zekere externalisering beslist worden, meent de vakbondsman, die erop wees dat er momenteel 3.000 mensen in het operationele kader van de politie ontbreken om de essentiële taken uit te voeren. Stéphane Deldicque van ACV haalde eveneens uit naar de desinvesteringen in de politie. Het kerntakendebat is volgens hem een fout debat, want "het politieapparaat heeft zijn limiet bereikt".

BRUSSEL 08/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u