Privatisering taken geen antwoord op desinvesteringen bij politie

 Privatisering taken geen antwoord op desinvesteringen bij politie

De overname van bepaalde veiligheidstaken door de privésector is geen antwoord op de desinvesteringen in de politie. Die boodschap brachten de vakbonden dinsdag tijdens een hoorzitting in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer. De vakbonden sluiten echter niet de deur voor het debat dat met een wetsvoorstel van Open Vld wordt heropend.

Het deze legislatuur opnieuw ingediende wetsvoorstel van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu wil politiecapaciteit vrijmaken door bepaalde politietaken over te laten aan de private sector. Het gaat onder meer om toezicht en bescherming van gebouwen en sites, begeleiding en transport, het beheer van flitspalen en de afhandeling van verkeersovertredingen en het transport van gedetineerden.

Voor voorzitter Vincent Gilles van het liberale VSOA mag het debat gevoerd worden, maar met "de gerechtelijke kwaliteit als limiet". Zo wijst hij erop dat de kwaliteitsnormen voor private veiligheidsagenten nog niet voldoen. Ook moet er volgens hem gekeken worden naar de concrete uitvoering van de taken, wetende dat de private sector uiteindelijk altijd rentabiliteit als doelstelling heeft. Het gaat uiteindelijk om diensten aan de bevolking. Ook zijn collega Vincent Houssin tekent voorbehoud aan. Zo moest de private sector de politie in de jaren negentig om hulp vragen voor de bewaking van geldtransporten. "Er waren 59 aanvallen in 1995, vandaag geen enkele meer."

Ook Eric Picqueur van de socialistische ACOD wil over de complementariteit met de private sector praten, maar volgens hem kan beter gewacht worden op het plan van Jambon over de kerntaken van de politie. "Eerst moeten de kerntaken van de politie opgelijst worden", pas dan kan er over een zekere externalisering beslist worden, meent de vakbondsman, die erop wees dat er momenteel 3.000 mensen in het operationele kader van de politie ontbreken om de essentiële taken uit te voeren. Stéphane Deldicque van ACV haalde eveneens uit naar de desinvesteringen in de politie. Het kerntakendebat is volgens hem een fout debat, want "het politieapparaat heeft zijn limiet bereikt".

BRUSSEL 08/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u