Politierechtbank Leuven - Verblind door de zon en lage snelheid geen excuus voor dodelijke aanrijding

 Politierechtbank Leuven - Verblind door de zon en lage snelheid geen excuus voor dodelijke aanrijding

Vrijdag werd een agent, die met een anonieme wagen van de federale politie een 86-jarige vrouw doodreed op een zebrapad, door de politierechtbank van Leuven veroordeeld tot 3 maanden cel met uitstel en 3 maanden rijverbod. Volgens de rechter moet je zelfs met een snelheid van amper 25 km/u en verblind door de lage zon je snelheid kunnen verminderen tot stapvoets rijden.

Het ongeval vond plaats op 14 november 2012 aan de Eduard Robeynslaan in Diest. De 86-jarige José Bergans uit Diest werd op een zebrapad gegrepen door de anonieme wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. De vrouw werd 5 meter weggeslingerd en overleed 6 uur later in het ziekenhuis. Drie getuigen hoorden een slag, maar zagen de aanrijding niet gebeuren. De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden.

De agent, als bestuurder lid van een speciale eenheid, reed niet te snel en had niet gedronken. Hij vertelde aan de politierechter dat hij verblind was door de zon. Dat werd bevestigd door de verbalisanten. Hij botste aan een snelheid van 25 km/u, maar toch stelde de rechter dat de aanrijding veroorzaakt werd door onaangepaste snelheid. "Men moet de snelheid altijd kunnen verminderen en desgevallend stapvoets rijden. Dat is de enige manier om te kunnen reageren op hindernissen die plots opdagen maar in se niet onvoorzienbaar zijn." De veroordeelde agent moet bijna 30.000 euro schadevergoeding betalen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u