Politierechtbank Leuven - Verblind door de zon en lage snelheid geen excuus voor dodelijke aanrijding

 Politierechtbank Leuven - Verblind door de zon en lage snelheid geen excuus voor dodelijke aanrijding

Vrijdag werd een agent, die met een anonieme wagen van de federale politie een 86-jarige vrouw doodreed op een zebrapad, door de politierechtbank van Leuven veroordeeld tot 3 maanden cel met uitstel en 3 maanden rijverbod. Volgens de rechter moet je zelfs met een snelheid van amper 25 km/u en verblind door de lage zon je snelheid kunnen verminderen tot stapvoets rijden.

Het ongeval vond plaats op 14 november 2012 aan de Eduard Robeynslaan in Diest. De 86-jarige José Bergans uit Diest werd op een zebrapad gegrepen door de anonieme wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. De vrouw werd 5 meter weggeslingerd en overleed 6 uur later in het ziekenhuis. Drie getuigen hoorden een slag, maar zagen de aanrijding niet gebeuren. De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden.

De agent, als bestuurder lid van een speciale eenheid, reed niet te snel en had niet gedronken. Hij vertelde aan de politierechter dat hij verblind was door de zon. Dat werd bevestigd door de verbalisanten. Hij botste aan een snelheid van 25 km/u, maar toch stelde de rechter dat de aanrijding veroorzaakt werd door onaangepaste snelheid. "Men moet de snelheid altijd kunnen verminderen en desgevallend stapvoets rijden. Dat is de enige manier om te kunnen reageren op hindernissen die plots opdagen maar in se niet onvoorzienbaar zijn." De veroordeelde agent moet bijna 30.000 euro schadevergoeding betalen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u