Politierechtbank Leuven - Verblind door de zon en lage snelheid geen excuus voor dodelijke aanrijding

 Politierechtbank Leuven - Verblind door de zon en lage snelheid geen excuus voor dodelijke aanrijding

Vrijdag werd een agent, die met een anonieme wagen van de federale politie een 86-jarige vrouw doodreed op een zebrapad, door de politierechtbank van Leuven veroordeeld tot 3 maanden cel met uitstel en 3 maanden rijverbod. Volgens de rechter moet je zelfs met een snelheid van amper 25 km/u en verblind door de lage zon je snelheid kunnen verminderen tot stapvoets rijden.

Het ongeval vond plaats op 14 november 2012 aan de Eduard Robeynslaan in Diest. De 86-jarige José Bergans uit Diest werd op een zebrapad gegrepen door de anonieme wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. De vrouw werd 5 meter weggeslingerd en overleed 6 uur later in het ziekenhuis. Drie getuigen hoorden een slag, maar zagen de aanrijding niet gebeuren. De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden.

De agent, als bestuurder lid van een speciale eenheid, reed niet te snel en had niet gedronken. Hij vertelde aan de politierechter dat hij verblind was door de zon. Dat werd bevestigd door de verbalisanten. Hij botste aan een snelheid van 25 km/u, maar toch stelde de rechter dat de aanrijding veroorzaakt werd door onaangepaste snelheid. "Men moet de snelheid altijd kunnen verminderen en desgevallend stapvoets rijden. Dat is de enige manier om te kunnen reageren op hindernissen die plots opdagen maar in se niet onvoorzienbaar zijn." De veroordeelde agent moet bijna 30.000 euro schadevergoeding betalen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u