Politieke kleur bepaalt rijgedrag

 Politieke kleur bepaalt rijgedrag

Zeven op de tien Open Vld-kiezers vinden dat af en toe te hard rijden kan. Sp.a-en CD&V-kiezers zijn het daar absoluut niet mee eens. Een nieuwe thesis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) toont dat je stemgedrag een invloed heeft op hoe je je gedraagt op de weg, schrijven de kranten van Mediahuis.

Eerder rechtse kiezers -die van Open Vld en N-VA- liggen over het algemeen minder wakker van verkeersveiligheid dan mensen die op linkse partijen stemmen. Ze willen ook het minst weten van snufjes zoals een standaard alcoholslot in de wagen of een snelheidsbegrenzer.

Voor snelheid is het beeld iets diverser: Open Vld-kiezers (68 pct) en ook N-VA-kiezers (54 pct) hebben minder moeite met overdreven snelheid, in bepaalde omstandigheden. Hier valt de hoge score van het linkse PvdA+ (62,5 pct) op. De CD&V-kiezer is dan weer het minst tolerant voor hardrijders: amper 15 pct zegt dat je wel eens harder mag dan toegelaten.

"Kiezers opdelen in links en rechts, het is in grote mate mogelijk als het over verkeersveiligheid gaat", stelt de auteur van de studie Alexander D'Hondt. De verklaring? "Rechtsere kiezers gaan ervan uit dat ze als individu zelf wel kunnen bepalen wat kan en niet kan", aldus politicoloog Carl Devos (UGent). "Een CD&-V-kiezer zal zich sneller aan overheidsregels houden. Al moet je voorzichtig zijn met dergelijke veronderstellingen. Want leeftijd, opleiding en geslacht kunnen ook doorslaggevend zijn, los van partijvoorkeur."

BRUSSEL 02/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u