Politieke kleur bepaalt rijgedrag

 Politieke kleur bepaalt rijgedrag

Zeven op de tien Open Vld-kiezers vinden dat af en toe te hard rijden kan. Sp.a-en CD&V-kiezers zijn het daar absoluut niet mee eens. Een nieuwe thesis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) toont dat je stemgedrag een invloed heeft op hoe je je gedraagt op de weg, schrijven de kranten van Mediahuis.

Eerder rechtse kiezers -die van Open Vld en N-VA- liggen over het algemeen minder wakker van verkeersveiligheid dan mensen die op linkse partijen stemmen. Ze willen ook het minst weten van snufjes zoals een standaard alcoholslot in de wagen of een snelheidsbegrenzer.

Voor snelheid is het beeld iets diverser: Open Vld-kiezers (68 pct) en ook N-VA-kiezers (54 pct) hebben minder moeite met overdreven snelheid, in bepaalde omstandigheden. Hier valt de hoge score van het linkse PvdA+ (62,5 pct) op. De CD&V-kiezer is dan weer het minst tolerant voor hardrijders: amper 15 pct zegt dat je wel eens harder mag dan toegelaten.

"Kiezers opdelen in links en rechts, het is in grote mate mogelijk als het over verkeersveiligheid gaat", stelt de auteur van de studie Alexander D'Hondt. De verklaring? "Rechtsere kiezers gaan ervan uit dat ze als individu zelf wel kunnen bepalen wat kan en niet kan", aldus politicoloog Carl Devos (UGent). "Een CD&-V-kiezer zal zich sneller aan overheidsregels houden. Al moet je voorzichtig zijn met dergelijke veronderstellingen. Want leeftijd, opleiding en geslacht kunnen ook doorslaggevend zijn, los van partijvoorkeur."

BRUSSEL 02/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u