Politieke kleur bepaalt rijgedrag

 Politieke kleur bepaalt rijgedrag

Zeven op de tien Open Vld-kiezers vinden dat af en toe te hard rijden kan. Sp.a-en CD&V-kiezers zijn het daar absoluut niet mee eens. Een nieuwe thesis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) toont dat je stemgedrag een invloed heeft op hoe je je gedraagt op de weg, schrijven de kranten van Mediahuis.

Eerder rechtse kiezers -die van Open Vld en N-VA- liggen over het algemeen minder wakker van verkeersveiligheid dan mensen die op linkse partijen stemmen. Ze willen ook het minst weten van snufjes zoals een standaard alcoholslot in de wagen of een snelheidsbegrenzer.

Voor snelheid is het beeld iets diverser: Open Vld-kiezers (68 pct) en ook N-VA-kiezers (54 pct) hebben minder moeite met overdreven snelheid, in bepaalde omstandigheden. Hier valt de hoge score van het linkse PvdA+ (62,5 pct) op. De CD&V-kiezer is dan weer het minst tolerant voor hardrijders: amper 15 pct zegt dat je wel eens harder mag dan toegelaten.

"Kiezers opdelen in links en rechts, het is in grote mate mogelijk als het over verkeersveiligheid gaat", stelt de auteur van de studie Alexander D'Hondt. De verklaring? "Rechtsere kiezers gaan ervan uit dat ze als individu zelf wel kunnen bepalen wat kan en niet kan", aldus politicoloog Carl Devos (UGent). "Een CD&-V-kiezer zal zich sneller aan overheidsregels houden. Al moet je voorzichtig zijn met dergelijke veronderstellingen. Want leeftijd, opleiding en geslacht kunnen ook doorslaggevend zijn, los van partijvoorkeur."

BRUSSEL 02/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
close menu 1u