Politiebonden roepen leden op deel te nemen aan boeteloze week

 Politiebonden roepen leden op deel te nemen aan boeteloze week

Met de start van een nieuwe boeteloze week, vandaag/maandag, hopen de politiebonden (VSOA Politie, NSPV, ACV Politie en ACOD) aandacht te krijgen voor het moeilijke pensioendossier en de bescherming van hun statuut. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront maandag in een persmededeling. De bonden roepen alle personeelsleden op om een week lang "eerder verkeersopvoedkundig en minder repressief op te treden". De voor donderdag geplande flitsmarathon dreigt daarmee in het water te vallen.

De bonden wijzen op de problematiek rond hun statuut, "vooral dan het systeem van de toelagen en de vergoedingen voor de onregelmatige prestaties", klinkt het. Daarnaast is er dus ook de pensioenregeling. De meeste politieagenten konden tot voor kort met 58 jaar op pensioen, maar een arrest van het Grondwettelijk Hof zette die regeling op losse schroeven. De bonden onderhandelen daarover met de regering, maar voorlopig zonder resultaat.

Hoe die boeteloze week in zijn werk zal gaan? De vakbonden denken aan "een verbale - of een 'gecontroleerde' opmerking". Dat kan voor "overtredingen waar het appreciatierecht toegepast kan worden". Voor overtredingen die echt niet door de beugel kunnen, zoals roekeloos rijgedrag, niet-verzekerden en strafbare alcoholintoxicatie, moeten nog altijd boetes uitgeschreven worden, menen de bonden. "Op die manier brengen we de verkeersveiligheid niet in het gedrang, maar zal de staatskas wat minder gevuld worden. Bijkomend geeft het aan onze mensen de gelegenheid om uit te leggen waarvoor ze actie voeren", aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Tijdens deze week is ook een staking gepland voor alle agenten die op de dag van de flitsmarathon ingezet worden voor het flitsen van voertuigen, worden er op 23 en 24 april stiptheidscontroles uitgevoerd en staat op 24 april een grote betoging gepland in Brussel.

BRUSSEL 20/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u