Politie voert 60 uur lang alcoholcontroles uit in eerste BOB-weekend

 Politie voert 60 uur lang alcoholcontroles uit in eerste BOB-weekend

Van vrijdag 18 uur tot maandag 6 uur vond het eerste BOB-weekend plaats. Zestig uur lang controleerden 235 agenten van de federale wegpolitie en agenten van 125 lokale politiezones in het hele land bestuurders op het gebruik van alcohol en drugs. Voor het eerst werden de alcoholcontroles ook aangekondigd in de media om zoveel mogelijk bestuurders te sensibiliseren.

"We willen werk maken van een mentaliteitswijziging", zegt hoofdcommissaris Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. "We waarschuwen de bestuurders die dit weekend de weg opgaan dat de politie massaal zal aanwezig zijn en controles uitvoert, in de hoop dat zij de klik maken en niet onder invloed achter het stuur kruipen, maar gebruik maken van een Bob of andere alternatieven, zoals het openbaar vervoer, taxi of ter plaatse overnachten."

"Het tijdstip van het BOB-weekend is niet lukraak gekozen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Dit is een periode waarin veel nieuwjaarsrecepties plaatsvinden en waarin heel wat mensen met een glas teveel op achter het stuur kruipen. We hopen met deze controle-acties en de aankondiging ervan het aantal overtredingen te doen dalen, dat mensen beseffen dat ze beter hun alcoholgebruik matigen of een BOB zoeken. Alcohol blijft immers één van de grote boosdoeners in het verkeer."

Ieder jaar zijn in België immers meer dan 5.400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed was van alcohol, ofwel 12 pct van het totale aantal ongevallen (10 pct in Brussel, 11,9 pct in Vlaanderen en 15,3 pct in Wallonië). Dat betekent dat in België één letselongeval op acht te wijten is aan alcohol, waarmee België het heel wat slechter doet dan de buurlanden. De verkeersONveiligheidsenquête van het BIVV van begin dit jaar heeft ook aangetoond dat 1 Belg op de 5 aangeeft één of meerdere keren het stuur te hebben genomen wanneer hij/zij teveel gedronken heeft in de afgelopen maand. In Duitsland of in Nederland ligt dit percentage twee keer lager.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is er een duidelijk verschil tussen de generaties: "Jongere mensen, die opgegroeid zijn met de BOB-campagnes zijn zich duidelijk bewuster van de problematiek, veel meer dan de oudere generaties. In die zin kan je na 20 jaar BOB-campagnes spreken van een pré-BOB-generatie en een post-BOB-generatie."

Niet alleen de politie zal dit weekend op het terrein aanwezig zijn, ook het BIVV is bij de controles aanwezig. Bestuurders die "safe" blazen, krijgen de de "limited edition 20 jaar BOB-sleutelhanger", de zesde versie van de sleutelhanger sinds de start van het BOB-concept. De "blaasmachine" zal ook een aantal discotheken bezoeken, een zak met verschillende andere BOB-geschenkjes wordt verdeeld met daarbij een Win for Life krasbiljet dat wordt aangeboden door de Nationale Loterij en op sommige locaties krijgen de nuchtere bestuurders een cupcake aangeboden om de 20ste verjaardag van BOB te vieren.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u