Politie voert 60 uur lang alcoholcontroles uit in eerste BOB-weekend

 Politie voert 60 uur lang alcoholcontroles uit in eerste BOB-weekend

Van vrijdag 18 uur tot maandag 6 uur vond het eerste BOB-weekend plaats. Zestig uur lang controleerden 235 agenten van de federale wegpolitie en agenten van 125 lokale politiezones in het hele land bestuurders op het gebruik van alcohol en drugs. Voor het eerst werden de alcoholcontroles ook aangekondigd in de media om zoveel mogelijk bestuurders te sensibiliseren.

"We willen werk maken van een mentaliteitswijziging", zegt hoofdcommissaris Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. "We waarschuwen de bestuurders die dit weekend de weg opgaan dat de politie massaal zal aanwezig zijn en controles uitvoert, in de hoop dat zij de klik maken en niet onder invloed achter het stuur kruipen, maar gebruik maken van een Bob of andere alternatieven, zoals het openbaar vervoer, taxi of ter plaatse overnachten."

"Het tijdstip van het BOB-weekend is niet lukraak gekozen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Dit is een periode waarin veel nieuwjaarsrecepties plaatsvinden en waarin heel wat mensen met een glas teveel op achter het stuur kruipen. We hopen met deze controle-acties en de aankondiging ervan het aantal overtredingen te doen dalen, dat mensen beseffen dat ze beter hun alcoholgebruik matigen of een BOB zoeken. Alcohol blijft immers één van de grote boosdoeners in het verkeer."

Ieder jaar zijn in België immers meer dan 5.400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed was van alcohol, ofwel 12 pct van het totale aantal ongevallen (10 pct in Brussel, 11,9 pct in Vlaanderen en 15,3 pct in Wallonië). Dat betekent dat in België één letselongeval op acht te wijten is aan alcohol, waarmee België het heel wat slechter doet dan de buurlanden. De verkeersONveiligheidsenquête van het BIVV van begin dit jaar heeft ook aangetoond dat 1 Belg op de 5 aangeeft één of meerdere keren het stuur te hebben genomen wanneer hij/zij teveel gedronken heeft in de afgelopen maand. In Duitsland of in Nederland ligt dit percentage twee keer lager.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is er een duidelijk verschil tussen de generaties: "Jongere mensen, die opgegroeid zijn met de BOB-campagnes zijn zich duidelijk bewuster van de problematiek, veel meer dan de oudere generaties. In die zin kan je na 20 jaar BOB-campagnes spreken van een pré-BOB-generatie en een post-BOB-generatie."

Niet alleen de politie zal dit weekend op het terrein aanwezig zijn, ook het BIVV is bij de controles aanwezig. Bestuurders die "safe" blazen, krijgen de de "limited edition 20 jaar BOB-sleutelhanger", de zesde versie van de sleutelhanger sinds de start van het BOB-concept. De "blaasmachine" zal ook een aantal discotheken bezoeken, een zak met verschillende andere BOB-geschenkjes wordt verdeeld met daarbij een Win for Life krasbiljet dat wordt aangeboden door de Nationale Loterij en op sommige locaties krijgen de nuchtere bestuurders een cupcake aangeboden om de 20ste verjaardag van BOB te vieren.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u