Politie neemt geen ademtest af bij 1 op de 3 ongevallen

 Politie neemt geen ademtest af bij 1 op de 3 ongevallen

Bij 1 op de 3 ongevallen neemt de politie geen ademtest af. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag dat VTM NIEUWS kon inkijken. De politie moet volgens een richtlijn van de parketten nochtans sinds 2006 laten blazen bij een botsing. Maar dat gebeurt dus niet altijd.

In 71 procent van de gevallen laat de politie blazen bij een ongeval, zo blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Jef Van Den Bergh opvroeg. Maar bij de overige 29 procent gebeurt dat niet.

Er is begrip voor het argument van de politie dat laten blazen in sommige gevallen gewoon niet gaat, bijvoorbeeld als er doden of zwaargewonden zijn. Toch vinden de politierechters het veel te veel dat bij 1 op de 3 ongevallen geen ademtest gebeurt. Het creëert een vals gevoel van straffeloosheid, luidt het.

"Als je gedronken hebt, zelfs bij stoffelijke schade, dan komt de zaak voor de rechtbank en kunnen we de bestuurder op een juiste manier straffen", aldus Kathleen Stinckens, politierechter en woordvoerster van het Verbond van Vrede- en Politierechters. "Als men geen ademananalyses afneemt, dan gaat men ook het subjectieve gevoel dat men toch kan ontsnappen aan een alcoholcontrole, promoten en het is net dat dat we achterwege willen laten." 

"Als iedereen zou weten dat botsen ook blazen is, dan zouden er minder ongevallen door alcohol zijn", menen specialisten.

BRUSSEL 29/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u