Oudenaarde zoekt met Agentschap Wegen en Verkeer oplossing voor Kattenberg en Zwijnendries

 Oudenaarde zoekt met Agentschap Wegen en Verkeer oplossing voor Kattenberg en Zwijnendries

Het Agentschap Wegen en Verkeer is het eens met het stadsbestuur van Oudenaarde dat er een snelheidsbeperking moet komen op de Kattenberg en de Zwijndries in deelgemeente Ename, twee door wielerliefhebbers geliefde kasseistroken waar automobilisten te snel rijden.

Toch moet eerst de Erfgoedcel haar fiat geven vooraleer de provinciale commissie Verkeersveiligheid kan beslissen over veiligheidsmaatregelen.

Eind vorige week gebeurde een verkeersongeval in de Zwijndries in Ename waarbij een voertuig de gevel van een woning zwaar beschadigde. "Het is niet voor het eerst dat een dergelijk zwaar ongeval zich voordoet op deze plaats", zegt de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). "Ondanks de snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur nodigt de inrichting van de Kattenberg en Zwijndries blijkbaar uit tot snel rijden, met niet zelden ongevallen tot gevolg."

De Kattenberg en Zwijndries maken deel uit van de N441, waarvoor het Vlaamse Gewest wegbeheerder is. "Bovendien is de kasseistrook beschermd als monument, waardoor infrastructurele ingrepen niet zomaar te realiseren zijn." De Meulemeester drong vorig jaar als Vlaams Parlementslid nog aan op een oplossing, maar door de bescherming als monument zijn infrastructurele ingrepen aan het wegvak aan strenge beperkingen onderworpen.

Oudenaarde blijft aandringen op een snelle realisatie van snelheidsbeperkende maatregelen, maar wijst ook op de verantwoordelijkheid van de weggebruikers. AWV vindt dat er naast de infrastructurele ingreep ook meer handhaving moet volgen.

OUDENAARDE 22/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u