Onbetaalde verkeersboetes automatisch met 35% verhoogd

 Onbetaalde verkeersboetes automatisch met 35% verhoogd

Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) heeft een plan klaar dat komaf moet maken met onbetaalde boetes. Bij buitenlandse chauffeurs zal meer overgegaan worden tot een onmiddellijke inning. Onbetaalde boetes zullen ook automatisch met 35% worden verhoogd. De minister wil ook laten onderzoeken of verplichte opleidingen ingevoerd kunnen worden als alternatief voor een boete.

De minister wil ons verkeer veiliger maken en is van mening dat elke vastgestelde overtreding bestraft moet worden. "Overtredingen zullen voor iedereen op dezelfde manier behandeld moeten worden om discriminatie tussen Belgische en Europese burgers te vermijden.", aldus Galant. In het plan is daarom de onmiddellijke inning voorzien voor alle overtreders, zowel Belgische als Europese. Een recente richtlijn vergemakkelijkt het uitwisselen van informatie tussen de Europese landen. De verschillende lidstaten kunnen alle EU-burgers vervolgen voor 8 soorten verkeersovertredingen, gaande van overdreven snelheid, het gebruik van alcohol en/of drugs achter het stuur tot het niet dragen van de gordel of al rijdend gsm'en.

Via onderhandelde akkoorden met onze buurlanden wil Galant de lijst met overtredingen uitbreiden met onder andere foutparkeren. Met Frankrijk is er al zo'n overeenkomst. Een tweede belangrijke vernieuwing is dat onbetaalde boetes automatisch met 35% worden verhoogd en dat ze na 30 dagen "uitvoerbaar worden": als de boete niet binnen de 30 dagen wordt betaald, mag de overheid alle middelen inzetten, bijvoorbeeld via de inhouding op terug te storten belastingen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u