Nieuwe campagne over kilometerheffing vrachtwagens aangepast na taalincident

 Nieuwe campagne over kilometerheffing vrachtwagens aangepast na taalincident

Langs de Vlaamse snelwegen verschijnen momenteel opnieuw borden over de kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april wordt ingevoerd. De campagne werd aangepast nadat een vorige editie de taalwetgeving bleek te overtreden. Toch vond Viapass, dat de informatiecampagne organiseert, een manier om zijn boodschap ook in het Engels via de borden te verspreiden.

De start van de kilometerheffing voor vrachtwagens werd enkele maanden geleden al eens aangekondigd met grote borden langs de Vlaamse snelwegen. Dat gebeurde onder meer met Engelstalige borden, maar die vormden volgens transportfederatie UPTR een overtreding van de taalwetgeving. De federatie kreeg ook gelijk van de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT).

Viapass paste na de VCT-uitspraak de plannen voor een herhalingscampagne aan, zegt zijn woordvoerder Edward Claessens donderdag. "We houden ons aan de taalwetgeving."

Toch vond Viapass een manier om de boodschap ook in het Engels aan de man te brengen. "Er komen twee soorten affiches: de ene met de boodschap alleen in het Nederlands en de andere met vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels", aldus Claessens. Hij wijst erop dat volgens de taalwetgeving het Engels toegevoegd mag worden "als de drie regionale talen vermeld zijn".

Het Engels is belangrijk om buitenlandse vervoerders te wijzen op de start van de kilometerheffing, klinkt het. De herhalingscampagne loopt in januari in Vlaanderen. In Wallonië is er in maart een nieuwe campagne gepland.

Viapass is de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing controleert en coördineert.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u