Kilometerheffing - Engelstalige borden voor kilometerheffing in Vlaanderen moeten weg

  Kilometerheffing - Engelstalige borden voor kilometerheffing in Vlaanderen moeten weg

De Engelstalige borden waarmee langs Vlaamse snelwegen de start van de kilometerheffing voor vrachtwagens werd aangekondigd, moeten weg. Dat heeft de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT) beslist, zo meldt de transportfederatie UPTR dinsdag. Bij Viapass, dat de informatiecampagne organiseerde, wijst men erop dat de campagne al afgelopen is.

Transportfederatie UPTR stapte begin november naar de VCT, omdat ze van mening was dat de Engelstalige borden in overtreding waren met de taalwetgeving. Ze kreeg nu ook gelijk.

"Viapass moet de borden in het Engels weghalen en vervangen door borden die conform de wetgeving zijn", stelt UPTR in een persbericht. "Met andere woorden, Viapass mag enkel de borden met Nederlands opschrift plaatsen in Vlaanderen."

Viapass is de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing controleert en coördineert. Zij voerde de campagne in vier talen (de drie landstalen en in het Engels), om ook buitenlandse chauffeurs te bereiken.

Bij Viapass was men dinsdagavond nog niet op de hoogte van de uitspraak. De instelling wijst er wel op dat de informatiecampagne ondertussen afgelopen is en dat de borden weg zijn.

De overheidsinstelling plant in januari (in Vlaanderen) en maart (in Wallonië) nieuwe campagnes over de kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april 2016 wordt ingevoerd.

BRUSSEL 15/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u