Kilometerheffing - Engelstalige borden voor kilometerheffing in Vlaanderen moeten weg

  Kilometerheffing - Engelstalige borden voor kilometerheffing in Vlaanderen moeten weg

De Engelstalige borden waarmee langs Vlaamse snelwegen de start van de kilometerheffing voor vrachtwagens werd aangekondigd, moeten weg. Dat heeft de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT) beslist, zo meldt de transportfederatie UPTR dinsdag. Bij Viapass, dat de informatiecampagne organiseerde, wijst men erop dat de campagne al afgelopen is.

Transportfederatie UPTR stapte begin november naar de VCT, omdat ze van mening was dat de Engelstalige borden in overtreding waren met de taalwetgeving. Ze kreeg nu ook gelijk.

"Viapass moet de borden in het Engels weghalen en vervangen door borden die conform de wetgeving zijn", stelt UPTR in een persbericht. "Met andere woorden, Viapass mag enkel de borden met Nederlands opschrift plaatsen in Vlaanderen."

Viapass is de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing controleert en coördineert. Zij voerde de campagne in vier talen (de drie landstalen en in het Engels), om ook buitenlandse chauffeurs te bereiken.

Bij Viapass was men dinsdagavond nog niet op de hoogte van de uitspraak. De instelling wijst er wel op dat de informatiecampagne ondertussen afgelopen is en dat de borden weg zijn.

De overheidsinstelling plant in januari (in Vlaanderen) en maart (in Wallonië) nieuwe campagnes over de kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april 2016 wordt ingevoerd.

BRUSSEL 15/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u