Kilometerheffing - Engelstalige borden voor kilometerheffing in Vlaanderen moeten weg

  Kilometerheffing - Engelstalige borden voor kilometerheffing in Vlaanderen moeten weg

De Engelstalige borden waarmee langs Vlaamse snelwegen de start van de kilometerheffing voor vrachtwagens werd aangekondigd, moeten weg. Dat heeft de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT) beslist, zo meldt de transportfederatie UPTR dinsdag. Bij Viapass, dat de informatiecampagne organiseerde, wijst men erop dat de campagne al afgelopen is.

Transportfederatie UPTR stapte begin november naar de VCT, omdat ze van mening was dat de Engelstalige borden in overtreding waren met de taalwetgeving. Ze kreeg nu ook gelijk.

"Viapass moet de borden in het Engels weghalen en vervangen door borden die conform de wetgeving zijn", stelt UPTR in een persbericht. "Met andere woorden, Viapass mag enkel de borden met Nederlands opschrift plaatsen in Vlaanderen."

Viapass is de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing controleert en coördineert. Zij voerde de campagne in vier talen (de drie landstalen en in het Engels), om ook buitenlandse chauffeurs te bereiken.

Bij Viapass was men dinsdagavond nog niet op de hoogte van de uitspraak. De instelling wijst er wel op dat de informatiecampagne ondertussen afgelopen is en dat de borden weg zijn.

De overheidsinstelling plant in januari (in Vlaanderen) en maart (in Wallonië) nieuwe campagnes over de kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april 2016 wordt ingevoerd.

BRUSSEL 15/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u