Nieuw verkeersreglement - "Kans om tot meer geharmoniseerde regelgeving te komen"

 Nieuw verkeersreglement - "Kans om tot meer geharmoniseerde regelgeving te komen"

In navolging van het pleidooi van BIVV-topvrouw Karin Genoe acht ook transportorganisatie Febetra een nieuw en helder verkeersreglement nodig. Specifiek voor het vrachtvervoer moet een herschreven wegcode tegemoet komen aan een drietal verzuchtingen. "Dit is vooral een kans om binnen Europa tot een geharmoniseerder regelgeving te komen", zegt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt.

Zo is er heel wat onduidelijkheid en verwarring rond het inhaalverbod voor vrachtwagens. "België is het enige land in Europa met een verkeersbord dat vrachtwagens de toelating geeft om in te halen. In de rest van Europa zijn er alleen verbodsborden", aldus De Maegt. Vrachtwagens mogen in ons land ook niet inhalen op tweevakssnelwegen, en bij regenweer is inhalen tevens verboden. Heel wat buitenlandse chauffeurs zijn echter niet op de hoogte. "Een nieuw verkeersreglement moet de Belgische regels harmoniseren met het buitenland", meent de Febetra-woordvoerster.

De Maegt wijst ook op de regelgeving rond de rij- en rusttijden. Die is in tegenspraak met de parkeerregels binnen de bebouwde kom. "Vrachtwagenchauffeurs moeten elke dag minstens 11 ononderbroken uren rusttijd in acht nemen, terwijl ze binnen de bebouwde kom maar 8 uur aan een stuk op dezelfde plaats mogen parkeren. Dat betekent dat ze hun rust moeten onderbreken om hun vrachtwagen te verplaatsen."

Tenslotte moeten chauffeurs in België een snelheidssticker van 60 kilometer per uur op de achterkant van hun vrachtwagen hebben. "Maar niemand weet eigenlijk waarvoor die sticker daar moet hangen. Die regel kan dus maar beter afgeschaft worden", aldus nog De Maegt.

BRUSSEL 12/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u