Nieuw verkeersreglement - "Kans om tot meer geharmoniseerde regelgeving te komen"

 Nieuw verkeersreglement - "Kans om tot meer geharmoniseerde regelgeving te komen"

In navolging van het pleidooi van BIVV-topvrouw Karin Genoe acht ook transportorganisatie Febetra een nieuw en helder verkeersreglement nodig. Specifiek voor het vrachtvervoer moet een herschreven wegcode tegemoet komen aan een drietal verzuchtingen. "Dit is vooral een kans om binnen Europa tot een geharmoniseerder regelgeving te komen", zegt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt.

Zo is er heel wat onduidelijkheid en verwarring rond het inhaalverbod voor vrachtwagens. "België is het enige land in Europa met een verkeersbord dat vrachtwagens de toelating geeft om in te halen. In de rest van Europa zijn er alleen verbodsborden", aldus De Maegt. Vrachtwagens mogen in ons land ook niet inhalen op tweevakssnelwegen, en bij regenweer is inhalen tevens verboden. Heel wat buitenlandse chauffeurs zijn echter niet op de hoogte. "Een nieuw verkeersreglement moet de Belgische regels harmoniseren met het buitenland", meent de Febetra-woordvoerster.

De Maegt wijst ook op de regelgeving rond de rij- en rusttijden. Die is in tegenspraak met de parkeerregels binnen de bebouwde kom. "Vrachtwagenchauffeurs moeten elke dag minstens 11 ononderbroken uren rusttijd in acht nemen, terwijl ze binnen de bebouwde kom maar 8 uur aan een stuk op dezelfde plaats mogen parkeren. Dat betekent dat ze hun rust moeten onderbreken om hun vrachtwagen te verplaatsen."

Tenslotte moeten chauffeurs in België een snelheidssticker van 60 kilometer per uur op de achterkant van hun vrachtwagen hebben. "Maar niemand weet eigenlijk waarvoor die sticker daar moet hangen. Die regel kan dus maar beter afgeschaft worden", aldus nog De Maegt.

BRUSSEL 12/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u