Nieuw verkeersreglement - "Kans om tot meer geharmoniseerde regelgeving te komen"

 Nieuw verkeersreglement - "Kans om tot meer geharmoniseerde regelgeving te komen"

In navolging van het pleidooi van BIVV-topvrouw Karin Genoe acht ook transportorganisatie Febetra een nieuw en helder verkeersreglement nodig. Specifiek voor het vrachtvervoer moet een herschreven wegcode tegemoet komen aan een drietal verzuchtingen. "Dit is vooral een kans om binnen Europa tot een geharmoniseerder regelgeving te komen", zegt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt.

Zo is er heel wat onduidelijkheid en verwarring rond het inhaalverbod voor vrachtwagens. "België is het enige land in Europa met een verkeersbord dat vrachtwagens de toelating geeft om in te halen. In de rest van Europa zijn er alleen verbodsborden", aldus De Maegt. Vrachtwagens mogen in ons land ook niet inhalen op tweevakssnelwegen, en bij regenweer is inhalen tevens verboden. Heel wat buitenlandse chauffeurs zijn echter niet op de hoogte. "Een nieuw verkeersreglement moet de Belgische regels harmoniseren met het buitenland", meent de Febetra-woordvoerster.

De Maegt wijst ook op de regelgeving rond de rij- en rusttijden. Die is in tegenspraak met de parkeerregels binnen de bebouwde kom. "Vrachtwagenchauffeurs moeten elke dag minstens 11 ononderbroken uren rusttijd in acht nemen, terwijl ze binnen de bebouwde kom maar 8 uur aan een stuk op dezelfde plaats mogen parkeren. Dat betekent dat ze hun rust moeten onderbreken om hun vrachtwagen te verplaatsen."

Tenslotte moeten chauffeurs in België een snelheidssticker van 60 kilometer per uur op de achterkant van hun vrachtwagen hebben. "Maar niemand weet eigenlijk waarvoor die sticker daar moet hangen. Die regel kan dus maar beter afgeschaft worden", aldus nog De Maegt.

BRUSSEL 12/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u