Negentien incidenten per dag op snelwegen, niet enkel zware ongevallen

 Negentien incidenten per dag op snelwegen, niet enkel zware ongevallen

In 2014 waren er op de Vlaamse snelwegen 6.908 incidenten, of 19 per dag. "Het gaat om alle incidenten die een invloed hadden op de verkeersstroom", aldus Hajo Beeckman van Verkeerscentrum Vlaanderen, die zo een bericht in Het Nieuwsblad nuanceert.

Het Nieuwsblad, dat het Verkeersindicatorenrapport van het Verkeerscentrum kon inkijken, schreef maandag dat het aantal zware incidenten op de snelwegen vorig jaar steeg van 5.335 naar 6.908. Beeckman nuanceert echter dat het gaat om alle soorten incidenten en dat uit het Verkeersindicatorenrapport niet blijkt over wat voor incidenten het juist gaat.

"We meten alle incidenten die een invloed hebben op de verkeersstroom. Het gaat om zware en lichte ongevallen, defecte wagens en vrachtwagens, obstakels op de weg en bepaalde incidenten op de pechstrook, als die zorgen voor hinder voor het verkeer", aldus Beeckman. "In het rapport wordt geen onderscheid gemaakt tussen de soorten incidenten. Om dat onderscheid te kunnen maken, is een diepteonderzoek nodig."

Uit het Verkeersindicatorenrapport blijkt wel dat het aantal incidenten gestegen is. Dat komt volgens Beeckman eerst en vooral omdat de registratie verbeterd is. De woordvoerder vermoedt bovendien dat de toenemende filezwaarte een rol speelt, en het feit dat er een grotere mix is van vrijetijdsverkeer en vrachtverkeer. Ook is er meer kans op files in de loop van de dag, niet enkel tijdens de ochtend- en avondspits, wat zorgt voor constante verstoringen in de verkeersstroom.

BRUSSEL 16/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u