Nederlandse parkeerboetes niet langer te negeren

 Nederlandse parkeerboetes niet langer te negeren

Belgische foutparkeerders kunnen boetes uit Nederland binnenkort niet langer negeren. Het bilaterale samenwerkingsakkoord met onze noorderburen daarover wordt donderdag geratificeerd door de Kamer. Binnen een tweetal maanden zal het ook echt operationeel zijn, meldt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

Zwaardere verkeersinbreuken zoals het rijden onder invloed, te snel rijden of het niet omdoen van de gordel vallen ook onder de Europese Crossborder-richtlijn die momenteel wordt omgezet in Belgische wetgeving.

Het bilaterale verdrag met Nederland heeft echter het grote voordeel dat beide landen rechtstreeks aan elkaars nummerplaatgegevens kunnen, wat het uitsturen van boetes enorm vergemakkelijkt, verduidelijkt het kabinet-Galant. Nog een meerwaarde is bovendien dat het om alle verkeersinbreuken gaat, dus ook om de gedepenaliseerde overtredingen zoals foutparkeren.

Minister Galant is blij dat de ratificatie van het verdrag - dat al een hele tijd in de pijplijn zit - donderdag toch een feit wordt. "Een vastgestelde overtreding moet leiden tot een bestrafte overtreding. Dit geldt voor iedereen, ook voor de buitenlandse overtreders. Er mag geen straffeloosheid meer bestaan voor onbetaalde boetes", onderstreept ze.

Binnen een tweetal maanden - "dus zeker voor het toeristisch seizoen" - zal het akkoord effectief ingaan op het terrein, verwacht het kabinet-Galant. En als je weet dat zowat een derde van de verkeersinbreuken door buitenlanders in België door Nederlanders wordt begaan, komt dat niets te vroeg.

Het samenwerkingsakkoord zelf dateert van 2013. Een jaar nadien begon Nederland ook al met het uitsturen van parkeerboetes naar Belgische foutparkeerders, maar volgens de Belgische DIV mocht dat niet zolang het verdrag niet door beide landen geratificeerd was.

Wat dan met die boetes uit het verleden? "Dit verdrag is niet retroactief", klinkt het nog bij Galant, zonder verder in detail te treden.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u