Minder autobestuurders bliezen positief tijdens eerste maand BOB-campagne

 Minder autobestuurders bliezen positief tijdens eerste maand BOB-campagne

Het percentage autobestuurders dat positief heeft geblazen in de eerste maand van de BOB-campagne deze winter, van eind november tot eind december, is licht gedaald vergeleken met de campagne van (de hele) vorige winter. De trend is merkbaar in het hele land, enkel Wallonië is een uitzondering. Toch had liefst twee derde van de positieve bestuurders meer dan 0,8 promille in het bloed.

De politie testte exact 6.086 bestuurders per dag tijdens de maand december, net iets meer dan in de hele campagne 2012-2013, toen het vorige record werd bereikt. In totaal blies 2,7 procent van de bestuurders positief. Dat is net onder het laagterecord van de vorige BOB-wintercampagne.

Meer dan twee derde van de controles vonden plaats in het grootste gewest, Vlaanderen. Daar blies 2,4 procent positief, ook een nieuw laagterecord. In Brussel blies nog 3,3 procent positief, terwijl dat 8 jaar eerder nog 12,3 procent was. Het aantal controles nam daar in diezelfde periode even spectaculair toe. Maar in Wallonië, waar een vierde van de controles gebeurt, is de trend omgekeerd: ondanks het toegenomen aantal controles dit jaar test daar nog steeds 3,5 procent positief, meer dan de 3,3 procent van de vorige campagne.

Er moet wel een kanttekening geplaatst worden bij de controles. Zo vond 19 procent plaats tijdens de weekendnachten, terwijl dit een jaar eerder nog 1 procent meer was. De controles tijdens de weekendnachten waren dit jaar goed voor 44 procent van de bestuurders die tijdens de campagne positief testten.

Nog opvallend: twee derde van de bestuurders die positief testten, had goed gedronken. Exact 3.168 bestuurders hadden meer dan 0,8 promille alcohol in hun bloed. Precies 1.254 bestuurders moesten hun rijbewijs afgeven - of 27 procent van het aantal positieve bestuurders - maar dat hoeft niet per se te betekenen dat zij zwaar dronken waren. Iemands rijbewijs kan ook ingetrokken worden als hij zich in de zogenaamde alarmfase bevindt (tussen 0,5 en 0,8 promille), maar bijvoorbeeld wel gevaarlijk rijgedrag vertoont.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u