Met welke kosten moet u rekening houden na een veroordeling door de Politierechtbank?

 Met welke kosten moet u rekening houden na een veroordeling door de Politierechtbank?

Ongeveer twee maand na een veroordeling door de Politierechtbank zal u van de FOD financiën een uitnodiging tot betalen ontvangen per post. Hierbij valt op dat de afrekening veel hoger zal liggen dan de initieel door de Politierechter uitgesproken geldboeten. Wanneer u door de Politierechtbank wordt veroordeeld tot het betalen van een geldboete zijn hier namelijk heel wat bijkomende kosten aan verbonden. Deze kosten zullen in de zomer van 2021 nog wat meer oplopen.

Het is lang niet altijd duidelijk waar deze kosten vandaan komen. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten waarmee u best rekening houdt wanneer u wordt veroordeeld door de Politierechtbank.

1. Opdeciemen

In de eerste plaats moeten de door de Politierechtbank uitgesproken geldboetes vermenigvuldigd met de opdeciemen. Dit is een coëfficiënt waarmee de in de strafwet bepaalde geldboetes worden vermenigvuldigd om deze actueel te houden en aan te passen aan de huidige levensstandaard. Op deze manier hoeft de wetgever niet telkens alle wetten aan te passen om de geldboetes aan te passen aan de huidige situatie.

Vanaf 01.01.2017 bedraagt deze coëfficiënt 8.

Dit wil zeggen dat wanneer de Politierechtbank u een geldboete oplegt van 50 euro, u in totaal €400  zal moeten betalen.

2. Bijdrage slachtofferfonds

Telkens wanneer de Rechtbank een geldboete uitspreekt van 26 euro of meer, zal u ook worden veroordeeld tot een bijdrage aan het slachtofferfonds van 25 euro. Dit ongeacht het feit of er ingevolge de overtreding ook effectief slachtoffers waren.

Ook dit bedrag wordt vermenigvuldigd met de hierboven vermelde opdeciemen. Dit betekent dat de bijdrage aan het slachtofferfonds vandaag 200 euro bedraagt.

De bijdrage aan het slachtofferfonds is verschuldigd per geldboete van 26 euro of meer. Wanneer u voor twee tenlasteleggingen wordt veroordeeld tot een geldboete van 26 euro of meer zal u de bijdrage met andere woorden twee maal moeten betalen.

3. Het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand

Wanneer u door de politierechtbank wordt veroordeeld zal u  ook een bijdrage aan het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand verschuldigd zijn. Deze bijdrage werd begroot op 20 euro en is niet onderworpen aan de opdeciemen.

4. De gerechtskosten

Naast de bijdragen aan het slachtofferfonds en het fonds voor juridische bijstand zal u ook moeten instaan voor de gerechtskosten. Deze kosten omvatten onder andere de dagvaardingskosten en een de procedurekosten.

Deze kosten worden concreet in het vonnis begroot. U houdt hier best rekening met een bijkomende som van om en bij de 90 euro.

Vanaf deze zomer zal hier nog een bijkomende ‘administratieve kost’ van 25,32 euro bijkomen.

5. Advocatenkosten?

Een advocaat kan u helpen om de kosten verbonden aan een veroordeling door de politierechtbank te drukken. Een advocaat kan u helpen in uw verweer, verzachtende omstandigheden aanhalen en zo de geldboete te helpen drukken of zelfs een deel met uitstel te verkrijgen.

Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering hebt, moet u overigens niet zelf in te staan voor de advocatenkosten. Bovendien komt de rechtsbijstandsverzekeraar in sommige gevallen ook tussen in de gerechtskosten vermeld onder punt 4.  Het loont dus wel de moeite om dit even na te gaan.

Wanneer u veroordeeld bent door de politierechtbank zal u een uitnodiging tot betaling per post toegestuurd krijgen. Hierin zal het totaal te betalen bedrag worden begroot. Indien u niet in één keer kan betalen tegen de uiterste betalingstermijn kan u een verzoek indien om een afbetalingsplan te verkrijgen.

Zit u nog met vragen in verband met het bedrag dat u moet betalen of riskeert u een veroordeling door de politierechtbank en wenst u meer informatie over de mogelijke kosten? Contacteer onze advocaten voor een gratis en vrijblijvend advies op maat!

Of vul de onderstaande calculator in en bereken zelf je boete!


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u