Met welke kosten moet u rekening houden na een veroordeling door de Politierechtbank?
Donderdag 10 Juni 2021

Ongeveer twee maand na een veroordeling door de Politierechtbank zal u van de FOD financiën een uitnodiging tot betalen ontvangen per post. Hierbij valt op dat de afrekening veel hoger zal liggen dan de initieel door de Politierechter uitgesproken geldboeten. Wanneer u door de Politierechtbank wordt veroordeeld tot het betalen van een geldboete zijn hier namelijk heel wat bijkomende kosten aan verbonden.
Het is lang niet altijd duidelijk waar deze kosten vandaan komen. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten waarmee u best rekening houdt wanneer u wordt veroordeeld door de Politierechtbank.
1. Opdeciemen
In de eerste plaats moeten de door de Politierechtbank uitgesproken geldboetes vermenigvuldigd met de opdeciemen. Dit is een coëfficiënt waarmee de in de strafwet bepaalde geldboetes worden vermenigvuldigd om deze actueel te houden en aan te passen aan de huidige levensstandaard. Op deze manier hoeft de wetgever niet telkens alle wetten aan te passen om de geldboetes aan te passen aan de huidige situatie.
Vanaf 01.01.2017 bedraagt deze coëfficiënt 8.
Dit wil zeggen dat wanneer de Politierechtbank u een geldboete oplegt van 50 euro, u in totaal €400 (50 euro x8) zal moeten betalen.
2. Bijdrage slachtofferfonds
Telkens wanneer de Rechtbank een geldboete uitspreekt van 26 euro of meer, zal u ook worden veroordeeld tot een bijdrage aan het slachtofferfonds van 25 euro. Dit ongeacht het feit of er ingevolge de overtreding ook effectief slachtoffers waren.
Ook dit bedrag wordt vermenigvuldigd met de hierboven vermelde opdeciemen. Dit betekent dat de bijdrage aan het slachtofferfonds vandaag 200 euro (25 euro x8) bedraagt.
De bijdrage aan het slachtofferfonds is verschuldigd per geldboete van 26 euro of meer. Wanneer u voor twee tenlasteleggingen wordt veroordeeld tot een geldboete van 26 euro of meer zal u de bijdrage met andere woorden twee maal moeten betalen.
3. Het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand
Wanneer u door de politierechtbank wordt veroordeeld zal u ook een bijdrage aan het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand verschuldigd zijn. Deze bijdrage is momenteel begroot op 26 euro en is niet onderworpen aan de opdeciemen.
4. De gerechtskosten
Naast de bijdragen aan het slachtofferfonds en het fonds voor juridische bijstand zal u ook moeten instaan voor de gerechtskosten. Deze kosten omvatten onder andere de dagvaardingskosten en een de procedurekosten.
Deze kosten worden concreet in het vonnis begroot. U houdt hier best rekening met een bijkomende som van rond de 100 euro.
Hier komt nog een bijkomende ‘administratieve kost’ van 25,32 euro bij.
5. Advocatenkosten?
Een advocaat kan u helpen om de kosten verbonden aan een veroordeling door de politierechtbank te drukken. Een advocaat kan u helpen in uw verweer en het aanhalen van verzachtende omstandigheden om zo de geldboete te helpen drukken of een deel met uitstel te verkrijgen.
Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering hebt, moet u overigens niet zelf in te staan voor de advocatenkosten. Bovendien komt de rechtsbijstandsverzekeraar in sommige gevallen ook tussen in de gerechtskosten vermeld onder punt 4. Het loont dus wel de moeite om dit even na te gaan.
Wanneer u veroordeeld bent door de politierechtbank zal u een uitnodiging tot betaling per post toegestuurd krijgen. Hierin zal het totaal te betalen bedrag worden begroot. Indien u niet in één keer kan betalen tegen de uiterste betalingstermijn kan u een verzoek indien om een afbetalingsplan te verkrijgen.
Zit u nog met vragen in verband met het bedrag dat u moet betalen of riskeert u een veroordeling door de politierechtbank en wenst u meer informatie over de mogelijke kosten? Contacteer onze advocaten voor een gratis en vrijblijvend advies op maat!
Of vul de onderstaande calculator in en bereken zelf je boete!
Actueel

Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurdersNieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.
Lees meer
Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.
Lees meer