Met welke kosten moet u rekening houden na een veroordeling door de Politierechtbank?

 Met welke kosten moet u rekening houden na een veroordeling door de Politierechtbank?

Ongeveer twee maand na een veroordeling door de Politierechtbank zal u van de FOD financiën een uitnodiging tot betalen ontvangen per post. Hierbij valt op dat de afrekening veel hoger zal liggen dan de initieel door de Politierechter uitgesproken geldboeten. Wanneer u door de Politierechtbank wordt veroordeeld tot het betalen van een geldboete zijn hier namelijk heel wat bijkomende kosten aan verbonden. Deze kosten zullen in de zomer van 2021 nog wat meer oplopen.

Het is lang niet altijd duidelijk waar deze kosten vandaan komen. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten waarmee u best rekening houdt wanneer u wordt veroordeeld door de Politierechtbank.

1. Opdeciemen

In de eerste plaats moeten de door de Politierechtbank uitgesproken geldboetes vermenigvuldigd met de opdeciemen. Dit is een coëfficiënt waarmee de in de strafwet bepaalde geldboetes worden vermenigvuldigd om deze actueel te houden en aan te passen aan de huidige levensstandaard. Op deze manier hoeft de wetgever niet telkens alle wetten aan te passen om de geldboetes aan te passen aan de huidige situatie.

Vanaf 01.01.2017 bedraagt deze coëfficiënt 8.

Dit wil zeggen dat wanneer de Politierechtbank u een geldboete oplegt van 50 euro, u in totaal €400  zal moeten betalen.

2. Bijdrage slachtofferfonds

Telkens wanneer de Rechtbank een geldboete uitspreekt van 26 euro of meer, zal u ook worden veroordeeld tot een bijdrage aan het slachtofferfonds van 25 euro. Dit ongeacht het feit of er ingevolge de overtreding ook effectief slachtoffers waren.

Ook dit bedrag wordt vermenigvuldigd met de hierboven vermelde opdeciemen. Dit betekent dat de bijdrage aan het slachtofferfonds vandaag 200 euro bedraagt.

De bijdrage aan het slachtofferfonds is verschuldigd per geldboete van 26 euro of meer. Wanneer u voor twee tenlasteleggingen wordt veroordeeld tot een geldboete van 26 euro of meer zal u de bijdrage met andere woorden twee maal moeten betalen.

3. Het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand

Wanneer u door de politierechtbank wordt veroordeeld zal u  ook een bijdrage aan het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand verschuldigd zijn. Deze bijdrage werd begroot op 20 euro en is niet onderworpen aan de opdeciemen.

4. De gerechtskosten

Naast de bijdragen aan het slachtofferfonds en het fonds voor juridische bijstand zal u ook moeten instaan voor de gerechtskosten. Deze kosten omvatten onder andere de dagvaardingskosten en een de procedurekosten.

Deze kosten worden concreet in het vonnis begroot. U houdt hier best rekening met een bijkomende som van om en bij de 90 euro.

Vanaf deze zomer zal hier nog een bijkomende ‘administratieve kost’ van 25,32 euro bijkomen.

5. Advocatenkosten?

Een advocaat kan u helpen om de kosten verbonden aan een veroordeling door de politierechtbank te drukken. Een advocaat kan u helpen in uw verweer, verzachtende omstandigheden aanhalen en zo de geldboete te helpen drukken of zelfs een deel met uitstel te verkrijgen.

Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering hebt, moet u overigens niet zelf in te staan voor de advocatenkosten. Bovendien komt de rechtsbijstandsverzekeraar in sommige gevallen ook tussen in de gerechtskosten vermeld onder punt 4.  Het loont dus wel de moeite om dit even na te gaan.

Wanneer u veroordeeld bent door de politierechtbank zal u een uitnodiging tot betaling per post toegestuurd krijgen. Hierin zal het totaal te betalen bedrag worden begroot. Indien u niet in één keer kan betalen tegen de uiterste betalingstermijn kan u een verzoek indien om een afbetalingsplan te verkrijgen.

Zit u nog met vragen in verband met het bedrag dat u moet betalen of riskeert u een veroordeling door de politierechtbank en wenst u meer informatie over de mogelijke kosten? Contacteer onze advocaten voor een gratis en vrijblijvend advies op maat!

Of vul de onderstaande calculator in en bereken zelf je boete!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u