Merckx, Ickx en De Radiguès roepen op tot "wederzijds respect" onder weggebruikers

 Merckx, Ickx en De Radiguès roepen op tot "wederzijds respect" onder weggebruikers

Mobiliteitsorganisatie Touring lanceerde dinsdag een campagne die fietsers, motorrijders en automobilisten oproept meer rekening te houden met elkaar. De kick-off op het Brusselse Luxemburgplein werd bijgewoond door gewezen wielrenner Eddy Merckx, voormalig autocoureur Jacky Ickx en motorcrosser Didier de Radiguès.

"Een fietser heeft het niet gemakkelijk op de weg.", aldus Merckx. "Maar er zijn ook fietsers die denken dat ze kunnen racen in het verkeer. Het is belangrijk respect te hebben voor elkaar. Niet alleen als autobestuurder, maar ook als fietser." Ickx riep op tot "respect en hoffelijkheid". "De weg is van iedereen. Met meer respect en hoffelijkheid zetten we een grote stap. Het is nodig om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen."

In België lieten vorig jaar 136 fietsers en motorrijders het leven. De bewustmakingscampagne van Touring moet dat cijfer naar beneden halen. Ze zijn van plan 1 miljoen stickers, die herinneren aan de aanwezigheid van tweewielers op de weg, uit te delen aan weggebruikers. Touring probeert zo de aandacht te vestigen op gevaren als de dode hoek. Thierry Willemarck, gedelegeerd bestuurder van Touring, is van mening dat er in ons land al heel wat gebeurt om de infrastructuur te verbeteren, maar dat het evenzeer nodig is om weggebruikers bewust te maken. "We moeten daarbij de tweedeling tussen tweewielers en auto's overstijgen. De meerderheid gebruikt de fiets én de auto."

De campagne "Samen delen we de weg" loopt samen met de actie "Think Bikes" van de Internationale Automobielfederatie (FIA) in andere Europese lidstaten. Ook federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) waren dinsdag aanwezig op de lancering.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u