Merckx, Ickx en De Radiguès roepen op tot "wederzijds respect" onder weggebruikers

 Merckx, Ickx en De Radiguès roepen op tot "wederzijds respect" onder weggebruikers

Mobiliteitsorganisatie Touring lanceerde dinsdag een campagne die fietsers, motorrijders en automobilisten oproept meer rekening te houden met elkaar. De kick-off op het Brusselse Luxemburgplein werd bijgewoond door gewezen wielrenner Eddy Merckx, voormalig autocoureur Jacky Ickx en motorcrosser Didier de Radiguès.

"Een fietser heeft het niet gemakkelijk op de weg.", aldus Merckx. "Maar er zijn ook fietsers die denken dat ze kunnen racen in het verkeer. Het is belangrijk respect te hebben voor elkaar. Niet alleen als autobestuurder, maar ook als fietser." Ickx riep op tot "respect en hoffelijkheid". "De weg is van iedereen. Met meer respect en hoffelijkheid zetten we een grote stap. Het is nodig om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen."

In België lieten vorig jaar 136 fietsers en motorrijders het leven. De bewustmakingscampagne van Touring moet dat cijfer naar beneden halen. Ze zijn van plan 1 miljoen stickers, die herinneren aan de aanwezigheid van tweewielers op de weg, uit te delen aan weggebruikers. Touring probeert zo de aandacht te vestigen op gevaren als de dode hoek. Thierry Willemarck, gedelegeerd bestuurder van Touring, is van mening dat er in ons land al heel wat gebeurt om de infrastructuur te verbeteren, maar dat het evenzeer nodig is om weggebruikers bewust te maken. "We moeten daarbij de tweedeling tussen tweewielers en auto's overstijgen. De meerderheid gebruikt de fiets én de auto."

De campagne "Samen delen we de weg" loopt samen met de actie "Think Bikes" van de Internationale Automobielfederatie (FIA) in andere Europese lidstaten. Ook federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) waren dinsdag aanwezig op de lancering.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu