Merckx, Ickx en De Radiguès roepen op tot "wederzijds respect" onder weggebruikers

 Merckx, Ickx en De Radiguès roepen op tot "wederzijds respect" onder weggebruikers

Mobiliteitsorganisatie Touring lanceerde dinsdag een campagne die fietsers, motorrijders en automobilisten oproept meer rekening te houden met elkaar. De kick-off op het Brusselse Luxemburgplein werd bijgewoond door gewezen wielrenner Eddy Merckx, voormalig autocoureur Jacky Ickx en motorcrosser Didier de Radiguès.

"Een fietser heeft het niet gemakkelijk op de weg.", aldus Merckx. "Maar er zijn ook fietsers die denken dat ze kunnen racen in het verkeer. Het is belangrijk respect te hebben voor elkaar. Niet alleen als autobestuurder, maar ook als fietser." Ickx riep op tot "respect en hoffelijkheid". "De weg is van iedereen. Met meer respect en hoffelijkheid zetten we een grote stap. Het is nodig om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen."

In België lieten vorig jaar 136 fietsers en motorrijders het leven. De bewustmakingscampagne van Touring moet dat cijfer naar beneden halen. Ze zijn van plan 1 miljoen stickers, die herinneren aan de aanwezigheid van tweewielers op de weg, uit te delen aan weggebruikers. Touring probeert zo de aandacht te vestigen op gevaren als de dode hoek. Thierry Willemarck, gedelegeerd bestuurder van Touring, is van mening dat er in ons land al heel wat gebeurt om de infrastructuur te verbeteren, maar dat het evenzeer nodig is om weggebruikers bewust te maken. "We moeten daarbij de tweedeling tussen tweewielers en auto's overstijgen. De meerderheid gebruikt de fiets én de auto."

De campagne "Samen delen we de weg" loopt samen met de actie "Think Bikes" van de Internationale Automobielfederatie (FIA) in andere Europese lidstaten. Ook federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) waren dinsdag aanwezig op de lancering.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u