Meer verkeersdoden op Franse, Duitse en Britse wegen in 2014
Maandag 22 Juni 2015

Het verkeer heeft ook in 2014 weer een zware tol geëist op de Europese wegen. In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vielen er meer doden op de weg dan het jaar voordien. In de 28 EU-lidstaten kwamen 25.845 mensen kwamen om het leven in het verkeer, dat is amper 0,6 procentpunt minder dan in 2013. Het aantal zwaargewonden nam met 3 procent toe tegenover 2013 en kwam uit op 203.500. Dat blijkt uit het jongste ETSC-rapport.
ETSC staat voor The European Transport Safety Council, een non-profitorganisatie die ijvert voor minder doden en gewonden op de weg en die door de Europese Commissie als expert inzake verkeersveiligheid wordt aangezien. De gemiddelde Europese score is een van de slechtste van de jongste jaren, omdat vroeger het aantal doden en gewonden veel drastischer naar beneden werd gehaald dan in het "zwarte" jaar 2014.
De belangrijkste conclusie van het ETSC-rapport is dat we in Europa onmogelijk nog de doelstelling kunnen halen om het aantal verkeersdoden uit 2010 te halveren tegen 2020. Want dan zouden we elk jaar 8 procent minder verkeersdoden moeten tellen en dat zit er met de huidige cijfers en tendensen niet in.
Vooral in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland vielen meer doden op de weg. Anderzijds slaagden landen als Kroatië, Slovenië, Finland, Griekenland, Luxemburg en Malta erin om hun aantal verkeersdoden met meer dan 10 procent te verminderen.
"België zit met een bescheiden winst op het vlak van de verkeersdoden bij de betere leerlingen in de klas", zegt Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). "We noteerden in onze Verkeersbarometer in 2014 'slechts' 615 verkeersdoden, tegenover 627 doden in 2013, maar daartegenover staat dat het aantal gewonden op onze wegen in 2014 precies 54.011 bedroeg, 113 meer dan de 53.898 in 2013. De eindbalans is dat er ook bij ons meer verkeersslachtoffers waren."
Om het aantal verkeersdoden en gewonden te verminderen zijn er maar twee duidelijke strategieën. "Nog meer inzetten op sensibiliseringscampagnes enerzijds en controles en sancties anderzijds", zegt Peeters. "Zeker inzake alcohol achter het stuur en de gordelplicht kunnen we nog een heel stuk vooruitgang boeken."
BRUSSEL 18/06 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer