Meer verkeersdoden op Franse, Duitse en Britse wegen in 2014

 Meer verkeersdoden op Franse, Duitse en Britse wegen in 2014

Het verkeer heeft ook in 2014 weer een zware tol geëist op de Europese wegen. In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vielen er meer doden op de weg dan het jaar voordien. In de 28 EU-lidstaten kwamen 25.845 mensen kwamen om het leven in het verkeer, dat is amper 0,6 procentpunt minder dan in 2013. Het aantal zwaargewonden nam met 3 procent toe tegenover 2013 en kwam uit op 203.500. Dat blijkt uit het jongste ETSC-rapport.

ETSC staat voor The European Transport Safety Council, een non-profitorganisatie die ijvert voor minder doden en gewonden op de weg en die door de Europese Commissie als expert inzake verkeersveiligheid wordt aangezien. De gemiddelde Europese score is een van de slechtste van de jongste jaren, omdat vroeger het aantal doden en gewonden veel drastischer naar beneden werd gehaald dan in het "zwarte" jaar 2014.

De belangrijkste conclusie van het ETSC-rapport is dat we in Europa onmogelijk nog de doelstelling kunnen halen om het aantal verkeersdoden uit 2010 te halveren tegen 2020. Want dan zouden we elk jaar 8 procent minder verkeersdoden moeten tellen en dat zit er met de huidige cijfers en tendensen niet in.

Vooral in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland vielen meer doden op de weg. Anderzijds slaagden landen als Kroatië, Slovenië, Finland, Griekenland, Luxemburg en Malta erin om hun aantal verkeersdoden met meer dan 10 procent te verminderen.

"België zit met een bescheiden winst op het vlak van de verkeersdoden bij de betere leerlingen in de klas", zegt Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). "We noteerden in onze Verkeersbarometer in 2014 'slechts' 615 verkeersdoden, tegenover 627 doden in 2013, maar daartegenover staat dat het aantal gewonden op onze wegen in 2014 precies 54.011 bedroeg, 113 meer dan de 53.898 in 2013. De eindbalans is dat er ook bij ons meer verkeersslachtoffers waren."

Om het aantal verkeersdoden en gewonden te verminderen zijn er maar twee duidelijke strategieën. "Nog meer inzetten op sensibiliseringscampagnes enerzijds en controles en sancties anderzijds", zegt Peeters. "Zeker inzake alcohol achter het stuur en de gordelplicht kunnen we nog een heel stuk vooruitgang boeken."

BRUSSEL 18/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u