Meer media-aandacht voor verkeersongevallen met jongeren

 Meer media-aandacht voor verkeersongevallen met jongeren

Weekendongevallen en verkeersongevallen met jongeren komen gemakkelijker aan bod in de tv-journaals dan andere ongevallen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid (Universiteit Hasselt) en het Steunpunt Media (Universiteit Antwerpen). "De ernst, tijdstip en plaats van het ongeval, de leeftijd van de slachtoffers en type weggebruikers beïnvloeden de kans dat de media erover berichten", aldus de onderzoekers.

Voor hun studie bekeken de onderzoekers alle items die in de periode 2006-2012 aan bod kwamen in de 19 uur-journaals van VRT en VTM.

Daaruit blijkt dat nog geen 1 procent van alle letselongevallen televisie-aandacht kregen. Van de dodelijke verkeersongevallen kwam echter 22,5 procent in het journaal, waarvan beduidend meer op VTM (849) dan op de VRT (530).

De onderzoekers stelden vast dat dodelijke ongevallen en botsingen met meerdere slachtoffers vaker leiden tot een item op tv. Dat geldt ook voor ongevallen met jonge slachtoffers. "Als een kind of een tiener overlijdt bij een ongeval, dan wordt de kans dat de tv-journaals over het ongeval berichten 2,5 (tiener) tot 3,5 (kind) keer zo groot", concludeert de studie.

Als een 65-plusser sterft, verkleint die kans dan weer met een derde. En ongevallen met vrouwelijke dodelijke slachtoffers komen ongeveer 30 procent meer aan bod dan ongevallen waarbij uitsluitend mannen betrokken zijn.

De onderzoekers stelden ook vast dat dodelijke weekendongevallen 35 procent meer in het nieuws komen dan tijdens de week. Komen minder dan gemiddeld aan bod: ongevallen met motorrijders en bromfietsers, alsook ongevallen in West-Vlaanderen en Limburg. Oververtegenwoordigd zijn de accidenten met vrachtwagens, die op autosnelwegen en die ongevallen die plaatsvinden in de provincie Antwerpen.

DIEPENBEEK/ANTWERPEN 16/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u