Meer media-aandacht voor verkeersongevallen met jongeren

 Meer media-aandacht voor verkeersongevallen met jongeren

Weekendongevallen en verkeersongevallen met jongeren komen gemakkelijker aan bod in de tv-journaals dan andere ongevallen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid (Universiteit Hasselt) en het Steunpunt Media (Universiteit Antwerpen). "De ernst, tijdstip en plaats van het ongeval, de leeftijd van de slachtoffers en type weggebruikers beïnvloeden de kans dat de media erover berichten", aldus de onderzoekers.

Voor hun studie bekeken de onderzoekers alle items die in de periode 2006-2012 aan bod kwamen in de 19 uur-journaals van VRT en VTM.

Daaruit blijkt dat nog geen 1 procent van alle letselongevallen televisie-aandacht kregen. Van de dodelijke verkeersongevallen kwam echter 22,5 procent in het journaal, waarvan beduidend meer op VTM (849) dan op de VRT (530).

De onderzoekers stelden vast dat dodelijke ongevallen en botsingen met meerdere slachtoffers vaker leiden tot een item op tv. Dat geldt ook voor ongevallen met jonge slachtoffers. "Als een kind of een tiener overlijdt bij een ongeval, dan wordt de kans dat de tv-journaals over het ongeval berichten 2,5 (tiener) tot 3,5 (kind) keer zo groot", concludeert de studie.

Als een 65-plusser sterft, verkleint die kans dan weer met een derde. En ongevallen met vrouwelijke dodelijke slachtoffers komen ongeveer 30 procent meer aan bod dan ongevallen waarbij uitsluitend mannen betrokken zijn.

De onderzoekers stelden ook vast dat dodelijke weekendongevallen 35 procent meer in het nieuws komen dan tijdens de week. Komen minder dan gemiddeld aan bod: ongevallen met motorrijders en bromfietsers, alsook ongevallen in West-Vlaanderen en Limburg. Oververtegenwoordigd zijn de accidenten met vrachtwagens, die op autosnelwegen en die ongevallen die plaatsvinden in de provincie Antwerpen.

DIEPENBEEK/ANTWERPEN 16/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u