Meer media-aandacht voor verkeersongevallen met jongeren

 Meer media-aandacht voor verkeersongevallen met jongeren

Weekendongevallen en verkeersongevallen met jongeren komen gemakkelijker aan bod in de tv-journaals dan andere ongevallen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid (Universiteit Hasselt) en het Steunpunt Media (Universiteit Antwerpen). "De ernst, tijdstip en plaats van het ongeval, de leeftijd van de slachtoffers en type weggebruikers beïnvloeden de kans dat de media erover berichten", aldus de onderzoekers.

Voor hun studie bekeken de onderzoekers alle items die in de periode 2006-2012 aan bod kwamen in de 19 uur-journaals van VRT en VTM.

Daaruit blijkt dat nog geen 1 procent van alle letselongevallen televisie-aandacht kregen. Van de dodelijke verkeersongevallen kwam echter 22,5 procent in het journaal, waarvan beduidend meer op VTM (849) dan op de VRT (530).

De onderzoekers stelden vast dat dodelijke ongevallen en botsingen met meerdere slachtoffers vaker leiden tot een item op tv. Dat geldt ook voor ongevallen met jonge slachtoffers. "Als een kind of een tiener overlijdt bij een ongeval, dan wordt de kans dat de tv-journaals over het ongeval berichten 2,5 (tiener) tot 3,5 (kind) keer zo groot", concludeert de studie.

Als een 65-plusser sterft, verkleint die kans dan weer met een derde. En ongevallen met vrouwelijke dodelijke slachtoffers komen ongeveer 30 procent meer aan bod dan ongevallen waarbij uitsluitend mannen betrokken zijn.

De onderzoekers stelden ook vast dat dodelijke weekendongevallen 35 procent meer in het nieuws komen dan tijdens de week. Komen minder dan gemiddeld aan bod: ongevallen met motorrijders en bromfietsers, alsook ongevallen in West-Vlaanderen en Limburg. Oververtegenwoordigd zijn de accidenten met vrachtwagens, die op autosnelwegen en die ongevallen die plaatsvinden in de provincie Antwerpen.

DIEPENBEEK/ANTWERPEN 16/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u