Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden‏

 Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden‏

Meer dan 5.000 jongeren die pas hun rijbewijs haalden, hebben de voorbije jaren een extra cursus preventief autorijden gevolgd. Dat heeft de Stichting Vlaamse Verkeerskunde (VSV) zaterdag bekendgemaakt in Sint-Niklaas.

Jonge autobestuurders vormen een belangrijke risicogroep voor verkeersongevallen. In 2013 waren autobestuurders tussen 18 en 25 jaar betrokken in ongeveer één op de vijf letselongevallen.

"Per hoofd van de bevolking tellen jonge autobestuurders meer dan dubbel zoveel verkeersdoden en gewonden als het gemiddelde voor alle autobestuurders samen", klinkt het. De grootste risico's zijn er tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van het rijbewijs.

De rijcursus "On the Road", die sinds 2007 wordt aangeboden, heeft als doel de jongeren meer inzicht te geven in hun eigen rijgedrag en in de manieren om risico's te vermijden. De opleiding, die een halve dag duurt en 20 euro kost, omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte waarbij de bestuurder onder meer leert hoe een noodstop te maken en hoe in te spelen op gevaarlijke situaties. Bij sommige verzekeraars kan de jongere nadien een korting krijgen op de autoverzekering.

De cursus past in de visie van de Vlaamse overheid op een gefaseerde rijopleiding. "Het behalen van je rijbewijs mag geen eindpunt zijn. Mensen moeten gemotiveerd zijn om ook nadien hun rijvaardigheden aan te scherpen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

BRUSSEL 14/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u