Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden‏

 Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden‏

Meer dan 5.000 jongeren die pas hun rijbewijs haalden, hebben de voorbije jaren een extra cursus preventief autorijden gevolgd. Dat heeft de Stichting Vlaamse Verkeerskunde (VSV) zaterdag bekendgemaakt in Sint-Niklaas.

Jonge autobestuurders vormen een belangrijke risicogroep voor verkeersongevallen. In 2013 waren autobestuurders tussen 18 en 25 jaar betrokken in ongeveer één op de vijf letselongevallen.

"Per hoofd van de bevolking tellen jonge autobestuurders meer dan dubbel zoveel verkeersdoden en gewonden als het gemiddelde voor alle autobestuurders samen", klinkt het. De grootste risico's zijn er tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van het rijbewijs.

De rijcursus "On the Road", die sinds 2007 wordt aangeboden, heeft als doel de jongeren meer inzicht te geven in hun eigen rijgedrag en in de manieren om risico's te vermijden. De opleiding, die een halve dag duurt en 20 euro kost, omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte waarbij de bestuurder onder meer leert hoe een noodstop te maken en hoe in te spelen op gevaarlijke situaties. Bij sommige verzekeraars kan de jongere nadien een korting krijgen op de autoverzekering.

De cursus past in de visie van de Vlaamse overheid op een gefaseerde rijopleiding. "Het behalen van je rijbewijs mag geen eindpunt zijn. Mensen moeten gemotiveerd zijn om ook nadien hun rijvaardigheden aan te scherpen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

BRUSSEL 14/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu