Maar 20 procent van verkeersboetes wordt betaald

 Maar 20 procent van verkeersboetes wordt betaald

Slecht één op de vijf boetes die door de politierechtbanken worden uitgesproken, wordt effectief ooit betaald. Bij de correctionele rechtbanken is dat zelfs maar 14 procent. Dat blijkt uit een dubbelinterview in Het Laatste Nieuws met politierechter Peter D'Hondt en minister van Justitie Koen Geens. Die laatste is zich bewust van het probleem en werkt aan een manier om de bekeuringen vlotter te innen.

"Onze justitie laat verschrikkelijk veel geld liggen", zegt D'Hondt in het interview. "Voor een rechter die door het opleggen van straffen het gedrag van mensen wil verbeteren, is niets zo ondermijnend als vonnissen of arresten die niet worden uitgevoerd."

Minister Geens zegt dat hij de frustratie begrijpt. "Dit moet veranderen en ik ben uitermate gemotiveerd om daar werk van te maken. Het gaat dan ook over 628 miljoen euro per jaar".

Zowel D'Hondt als Geens tonen zich overigens voorstander van een rijbewijs met punten, als instrument om het aantal verkeersdoden te doen dalen. Maar Geens geeft toe dat dit niet zo gemakkelijk ligt bij een aantal federale collega's.

BRUSSEL 18/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u