Maar 20 procent van verkeersboetes wordt betaald

 Maar 20 procent van verkeersboetes wordt betaald

Slecht één op de vijf boetes die door de politierechtbanken worden uitgesproken, wordt effectief ooit betaald. Bij de correctionele rechtbanken is dat zelfs maar 14 procent. Dat blijkt uit een dubbelinterview in Het Laatste Nieuws met politierechter Peter D'Hondt en minister van Justitie Koen Geens. Die laatste is zich bewust van het probleem en werkt aan een manier om de bekeuringen vlotter te innen.

"Onze justitie laat verschrikkelijk veel geld liggen", zegt D'Hondt in het interview. "Voor een rechter die door het opleggen van straffen het gedrag van mensen wil verbeteren, is niets zo ondermijnend als vonnissen of arresten die niet worden uitgevoerd."

Minister Geens zegt dat hij de frustratie begrijpt. "Dit moet veranderen en ik ben uitermate gemotiveerd om daar werk van te maken. Het gaat dan ook over 628 miljoen euro per jaar".

Zowel D'Hondt als Geens tonen zich overigens voorstander van een rijbewijs met punten, als instrument om het aantal verkeersdoden te doen dalen. Maar Geens geeft toe dat dit niet zo gemakkelijk ligt bij een aantal federale collega's.

BRUSSEL 18/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u