Maar 20 procent van verkeersboetes wordt betaald

 Maar 20 procent van verkeersboetes wordt betaald

Slecht één op de vijf boetes die door de politierechtbanken worden uitgesproken, wordt effectief ooit betaald. Bij de correctionele rechtbanken is dat zelfs maar 14 procent. Dat blijkt uit een dubbelinterview in Het Laatste Nieuws met politierechter Peter D'Hondt en minister van Justitie Koen Geens. Die laatste is zich bewust van het probleem en werkt aan een manier om de bekeuringen vlotter te innen.

"Onze justitie laat verschrikkelijk veel geld liggen", zegt D'Hondt in het interview. "Voor een rechter die door het opleggen van straffen het gedrag van mensen wil verbeteren, is niets zo ondermijnend als vonnissen of arresten die niet worden uitgevoerd."

Minister Geens zegt dat hij de frustratie begrijpt. "Dit moet veranderen en ik ben uitermate gemotiveerd om daar werk van te maken. Het gaat dan ook over 628 miljoen euro per jaar".

Zowel D'Hondt als Geens tonen zich overigens voorstander van een rijbewijs met punten, als instrument om het aantal verkeersdoden te doen dalen. Maar Geens geeft toe dat dit niet zo gemakkelijk ligt bij een aantal federale collega's.

BRUSSEL 18/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u