Locatie per locatie onderzoeken of verkeerslicht kan weggenomen worden

 Locatie per locatie onderzoeken of verkeerslicht kan weggenomen worden

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) erkent dat sommige verkeerslichten weg kunnen, maar doet liever geen uitspraken over percentages of aantallen. Beter is locatie per locatie ter bekijken of een verkeerslicht weg kan.

Touring stelt dat vijftig procent van de verkeerslichten verwijderd kan worden zonder negatieve gevolgen voor de veiligheid. Volgens VAB kunnen in de bebouwde kom zelfs negen van de tien lichten verdwijnen.

Het BIVV wil vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid liever geen uitspraken doen over percentages of aantallen. "We vinden dat locatie per locatie moet onderzocht worden of verkeerslichten weggenomen kunnen worden, in functie van verkeersstromen en urbanisatie", zo zegt woordvoerster Karin Genoe.

De organisatie wijst ook op de rol die verkeerslichten spelen bij het gevoel van verkeersveiligheid. "Verkeerslichten zijn aangelegd om conflicten tussen weggebruikers te vermijden, waardoor voetgangers en fietsers zich ook veiliger voelen. Uit onze Nationale VerkeersOnVeiligheidsEnquête bleek dat ouders eerder een verkeersonveilig gevoel hebben als het erop aankomt om hun kinderen te voet of met de fiets naar school te laten gaan. Denk dan een aantal verkeerslichten weg in de zones rond scholen, en ze zullen misschien nog minder geneigd zijn om hun kinderen te voet of met de fiets naar school te laten gaan", zo klinkt het bij Genoe.

Net als VAB en Touring denkt de BIVV dat verkeerslichten op knippermodus zetten een oplossing kan zijn, maar dat enkel 's nachts en in welomschreven omstandigheden. "Als je zones hebt waar overdag belangrijke kruisende verkeersstromen gescheiden worden door verkeerslichten, en waar 's nachts weinig of geen verkeer is, biedt de knipperlichtmodus 's nachts een oplossing", aldus Genoe.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u