Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

 Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

In het kader van de verkeersveilige week voor studenten zet de Leuvense politie vanaf dinsdag een 'levend verkeersbord' in dat fietsers attent maakt op een verboden rijrichting.

Fietsers die het verkeersbord dat waarschuwt voor een verboden rijrichting negeren, worden door het levende bord - iemand verkleed in dat verkeersbord - erop gewezen dat ze in overtreding zijn. Wat verderop spreekt ook de studentenflik van Leuven de overtreders aan op hun foutief rijgedrag. Ze komen er vooralsnog vanaf met uitleg en een flyer. Fietsers die correct afstappen worden beloond met een gadget van de preventiedienst.

In het kader van de campagne voor meer verkeersveiligheid willen de initiatiefnemers - de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), de KU Leuven, de hogescholen Groep T en UC Leuven -Limburg, De Lijn, de stad Leuven, de preventiedienst en de Leuvense politie - fietsers overtuigen een aantal veel voorkomende overtredingen van voorrangsregels, waardoor ze zichzelf in gevaar brengen, achterwege te laten. Ook de hoffelijkheid tijdens interacties van weggebruikers komt aan bod. Elke dag zal er via de sociale media gerichte informatie gegeven worden over voorrangsregels.

Dat er gekozen werd om campagne te voeren rond de voorrangsregels heeft volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx alles te maken met het groot aantal pv's dat de politie opstelt voor deze verkeersovertreding. Van de 1.592 fietsers die in 2014 in Leuven beboet werden, ging het in 645 gevallen om fietsers die een verboden richting fietsten, 591 die zonder licht reden bij duisternis en 168 die het rode verkeerslicht negeerden.

LEUVEN 13/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

Vrijdag 01 Juli 2022

Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Lees meer
 Nieuwe wet voor de elektrische step

Woensdag 29 Juni 2022

Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps staan op het punt te veranderen als gevolg van een wijziging in de verkeerswetgeving. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2022. Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen die van kracht zullen worden:

Lees meer
 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
close menu 1u