Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

 Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

In het kader van de verkeersveilige week voor studenten zet de Leuvense politie vanaf dinsdag een 'levend verkeersbord' in dat fietsers attent maakt op een verboden rijrichting.

Fietsers die het verkeersbord dat waarschuwt voor een verboden rijrichting negeren, worden door het levende bord - iemand verkleed in dat verkeersbord - erop gewezen dat ze in overtreding zijn. Wat verderop spreekt ook de studentenflik van Leuven de overtreders aan op hun foutief rijgedrag. Ze komen er vooralsnog vanaf met uitleg en een flyer. Fietsers die correct afstappen worden beloond met een gadget van de preventiedienst.

In het kader van de campagne voor meer verkeersveiligheid willen de initiatiefnemers - de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), de KU Leuven, de hogescholen Groep T en UC Leuven -Limburg, De Lijn, de stad Leuven, de preventiedienst en de Leuvense politie - fietsers overtuigen een aantal veel voorkomende overtredingen van voorrangsregels, waardoor ze zichzelf in gevaar brengen, achterwege te laten. Ook de hoffelijkheid tijdens interacties van weggebruikers komt aan bod. Elke dag zal er via de sociale media gerichte informatie gegeven worden over voorrangsregels.

Dat er gekozen werd om campagne te voeren rond de voorrangsregels heeft volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx alles te maken met het groot aantal pv's dat de politie opstelt voor deze verkeersovertreding. Van de 1.592 fietsers die in 2014 in Leuven beboet werden, ging het in 645 gevallen om fietsers die een verboden richting fietsten, 591 die zonder licht reden bij duisternis en 168 die het rode verkeerslicht negeerden.

LEUVEN 13/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u