Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

 Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

In het kader van de verkeersveilige week voor studenten zet de Leuvense politie vanaf dinsdag een 'levend verkeersbord' in dat fietsers attent maakt op een verboden rijrichting.

Fietsers die het verkeersbord dat waarschuwt voor een verboden rijrichting negeren, worden door het levende bord - iemand verkleed in dat verkeersbord - erop gewezen dat ze in overtreding zijn. Wat verderop spreekt ook de studentenflik van Leuven de overtreders aan op hun foutief rijgedrag. Ze komen er vooralsnog vanaf met uitleg en een flyer. Fietsers die correct afstappen worden beloond met een gadget van de preventiedienst.

In het kader van de campagne voor meer verkeersveiligheid willen de initiatiefnemers - de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), de KU Leuven, de hogescholen Groep T en UC Leuven -Limburg, De Lijn, de stad Leuven, de preventiedienst en de Leuvense politie - fietsers overtuigen een aantal veel voorkomende overtredingen van voorrangsregels, waardoor ze zichzelf in gevaar brengen, achterwege te laten. Ook de hoffelijkheid tijdens interacties van weggebruikers komt aan bod. Elke dag zal er via de sociale media gerichte informatie gegeven worden over voorrangsregels.

Dat er gekozen werd om campagne te voeren rond de voorrangsregels heeft volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx alles te maken met het groot aantal pv's dat de politie opstelt voor deze verkeersovertreding. Van de 1.592 fietsers die in 2014 in Leuven beboet werden, ging het in 645 gevallen om fietsers die een verboden richting fietsten, 591 die zonder licht reden bij duisternis en 168 die het rode verkeerslicht negeerden.

LEUVEN 13/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u