Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

 Leuven zet 'levend verkeersbord' in om fietsende studenten te wijzen op voorrangsregels

In het kader van de verkeersveilige week voor studenten zet de Leuvense politie vanaf dinsdag een 'levend verkeersbord' in dat fietsers attent maakt op een verboden rijrichting.

Fietsers die het verkeersbord dat waarschuwt voor een verboden rijrichting negeren, worden door het levende bord - iemand verkleed in dat verkeersbord - erop gewezen dat ze in overtreding zijn. Wat verderop spreekt ook de studentenflik van Leuven de overtreders aan op hun foutief rijgedrag. Ze komen er vooralsnog vanaf met uitleg en een flyer. Fietsers die correct afstappen worden beloond met een gadget van de preventiedienst.

In het kader van de campagne voor meer verkeersveiligheid willen de initiatiefnemers - de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), de KU Leuven, de hogescholen Groep T en UC Leuven -Limburg, De Lijn, de stad Leuven, de preventiedienst en de Leuvense politie - fietsers overtuigen een aantal veel voorkomende overtredingen van voorrangsregels, waardoor ze zichzelf in gevaar brengen, achterwege te laten. Ook de hoffelijkheid tijdens interacties van weggebruikers komt aan bod. Elke dag zal er via de sociale media gerichte informatie gegeven worden over voorrangsregels.

Dat er gekozen werd om campagne te voeren rond de voorrangsregels heeft volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx alles te maken met het groot aantal pv's dat de politie opstelt voor deze verkeersovertreding. Van de 1.592 fietsers die in 2014 in Leuven beboet werden, ging het in 645 gevallen om fietsers die een verboden richting fietsten, 591 die zonder licht reden bij duisternis en 168 die het rode verkeerslicht negeerden.

LEUVEN 13/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u