Leuven kijkt naar Nederland voor aanpak van onbeheerde fietsen

 Leuven kijkt naar Nederland voor aanpak van onbeheerde fietsen

De politie heeft vrijdagmorgen op het Martelarenplein in Leuven 273 onbeheerde fietsen opgehaald. In de fietsenstalling onder het station waren op datzelfde moment 580 beschikbare plaatsen. Een verloren strijd, zo lijkt het. Maar het Leuvense stadsbestuur vond in Nederland inspiratie voor een mogelijk nieuwe aanpak van het probleem.

Het Martelarenplein voor het station van Leuven is geen parkeerplaats voor fietsen, maar op sommige momenten kan je het plein amper oversteken. Terwijl de plaatsen in de ondergrondse fietsenstalling op wandelafstand nagenoeg leeg blijven. "Er zijn recentelijk 1.600 parkeerplaatsen bijgekomen. In de stationsomgeving komen er daar nog eens 4.000 bij", zegt Dirk Robbeets (sp.a), schepen van Openbare Werken. "Van alle gegraveerde fietsen, waarvan we dus de eigenaar kennen, wordt slechts dertig procent opgehaald in de afhandelcentrale."

Pogingen tot een mentaliteitswijziging liepen in het verleden op een sisser uit. Maar het stadsbestuur geeft de strijd niet op en ging op verkenning bij onze noorderburen. "In de Nederlandse steden worden de fietsen dagelijks opgehaald. Op het centrale plein in Utrecht vindt elke dag een grote opkuis plaats. Om je fiets terug te krijgen betaal je 30 euro, of meer als je die thuis wil laten afleveren. In Leuven is dat 5 euro voor een gegraveerde fiets en 10 euro voor een niet-gegraveerde."

Leuven bouwt in deelgemeente Kessel-Lo een nieuwe afhandelcentrale met 3.000 plaatsen die op 1 april de deuren opent. De stad trekt daarvoor ook nieuw personeel aan.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u