Langverwachte speekselanalyse komt er aan
Woensdag 02 December 2015
Het uitvoeringsbesluit dat de speekselanalyse praktisch regelt, is in het Staatsblad verschenen. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) woensdag. De speekselanalyse vervangt de omslachtige en tijdrovende bloedanalyse. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verwacht dat de tests in het voorjaar van volgend jaar gebruikt worden door de politie.
Tot nog toe moest de politie bij een positieve speekseltest een huisarts vorderen voor het afnemen van een bloedstaal. Soms moesten agenten zelfs hun controles stopzetten, omdat ze voor de bloedafname naar een ziekenhuis of huisartsenpost moeten gaan. Door deze omslachtige manier van werken konden vele bestuurders met drugs op tot nog toe de dans ontspringen.
Toch kunnen politieagenten nog steeds een bloedproef laten afnemen, wanneer in de praktijk een speekselanalyse niet mogelijk blijkt, bijvoorbeeld bij een zwaar ongeval wanneer de bestuurder bewusteloos is of bij "tekenen van dronkenschap".
Bij een drugscontrole zal de politie eerst via een checklist nagaan de of de bestuurder uiterlijke kenmerken van recent druggebruik vertoont (verwijde of vernauwde pupillen en evenwichtsstoornissen bijvoorbeeld). Bij positief resultaat gaat men over tot de speekseltest. Daarbij krijgt de bestuurder een staafje waarmee hij enkele malen over de tong moet wrijven. Deze sneltest toont meteen aan óf de bestuurder drugs heeft gebruikt en zo ja, om welke drugs het gaat. Bij positief resultaat krijgt de bestuurder meteen 12 uur rijverbod en gaat men over tot de derde en laatste stap: de speekselanalyse. Daarvoor krijgt de bestuurder een apparaatje om speeksel uit zijn mond te collecteren. Dit staal wordt later in een laboratorium geanalyseerd, waarbij de analyseresultaten gelden als wettelijk bewijs.
Tegelijk met de publicatie van het uitvoeringsbesluit, schrijft Justitie ook een openbare aanbesteding uit voor de aankoop van de speekselafnamesystemen. "De procedure zal wat tijd nemen, omdat het over een technisch complexe materie gaat", zegt Sieghilde Lacoere, woordvoerster van minister Geens. "De kwaliteit van de tests moet gegarandeerd worden en daar willen we geen risico's mee nemen. De verwachting is dat de politie de speekseltestsystemen in het voorjaar van 2016 op het terrein zal kunnen gebruiken."
BRUSSEL 02/12 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer